Bramboráky - nejoblíbenější receptyBramboráky - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 26.10. 2021
Dnes má svátek Erik
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

5 mýtů o medu, které tímto vyvracíme!

21. 07. 2021 | Zajímavosti
Pokud koupíte med během horkého léta, je dobré vědět, jak ho skladovat. Chcete mít jistotu, že kupujete kvalitní med? Zkrystalizoval vám med na chatě po půl roce ve spíži? O medu koluje řada mýtů a my vám řekneme, jak to je doopravdy.


    1. Med nepotřebuje být speciálně skladován

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C a v temnu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace mikroby z vnějšího prostředí.

med    2. Med se nemůže zkazit

Vysoká trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem cukru, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy, které prošly přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.


    3. Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí bývalý včelař ing. Milan Špaček.


    4. Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval, pak můžete med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med pastovat, což je skvělá varianta. Med přendejte do větší nádoby a po dobu několika dnů, ho pravidelně cca 3x denně zamíchejte nerezovou míchačkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.


    5. Med v horkém čaji či kávě ztrácí vitamíny

Běžně připravený čaj či káva má teplotu 80 – 90 °C, když se do nápoje ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek.


Zdroj, foto: Medokomerc

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky