Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 rad pro seniory, jak se udržet v dobré kondici

6. 07. 2021 | Fitness
Šedesátka dnes v podstatě není žádný věk a lidé, které označujeme jako seniory, jsou mnohem aktivnější, než tomu bylo v minulosti. Současným trendem pak je, že se chtějí cíleně věnovat pohybu, aby byli v dobré kondici a zůstali co nejdéle soběstační!

„Pro to, aby se lidé i v pozdějším věku věnovali pravidelné pohybové aktivitě, jsou důležité tři věci: především vůle pracovat na své kondici, ochota zapojit se do společného cvičení a silná motivace, proč se hýbat. Podle mých zkušeností cvičí lidé kolem šedesátky hlavně proto, aby byli zdravější, pohyblivější, a tím pádem co nejdéle soběstační. Poslední léta stoupá zájem o speciální hodiny koncipované pro seniorky,“ říká Jitka Hofmannová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Přirozený pohyb je podle odborníků ten nejlepší lék na spoustu zdravotních neduhů. Pro seniory je důležitý přiměřený silový trénink, protože svalová hmota se s věkem přirozeně snižuje, a právě cílený silový trénink může celý proces výrazně zpomalit. Stejně důležité je posílení kardiovaskulárního systému, celkové zpevnění těla, a především získání větší pohyblivosti a ohebnosti, což je ve vyšším věku zdaleka nejdůležitější.

Rada č. 1: Udržet v kondici se dá i doma


Podle odborníků je nejdůležitější, aby si lidé, a tím spíše senioři, dokázali přes den co nejvíce udržet správné držení těla a chodili vzpřímeně. Dalším nenásilným „cvičením“ je pak jakákoliv činnost posilující jemnou motoriku rukou – od čištění příborů po smotávání ponožek. „Možná to zní zvláštně, ale dnes jsou veškeré činnosti tak automatizované, že právě jemná motorika dělá seniorům v poměrně brzkém věku problémy. Z pomůcek doporučuji pořídit si domů overball – není drahý a krásně si s ním procvičíte celé tělo – namasírujete si s ním záda, hýžďové svaly, uvolníte si zápěstí a zlepšíte si i jemnou motoriku,“ radí Jitka Hofmannová.

Rada č. 2: Každý den procházka na čerstvém vzduchu


Pro lidi ve vyšším věku jsou ideální klidné procházky. „Můžete se na ně vydat s přáteli a zakončit je třeba povídáním u kávy, nebo s pejskem, anebo třeba s oblíbenými holemi pro nordic walking, které dodají chůzi ještě větší dynamiku a zároveň jsou spolehlivou oporou. Každý samozřejmě musí přizpůsobit tempo i délku procházky svému zdravotnímu stavu, ale aspoň na chvilku bychom měli všichni každý den vyrazit ven,“ doporučuje Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Rada č. 3: Skupinové lekce vybírejte podle instruktora


Při skupinových cvičeních jsou stěžejní osobnost, zkušenosti a vzdělání instruktora. Dnes už existuje mnoho speciálních kurzů zaměřených přímo na roli instruktora cvičení se seniory.
Ten, kdo pracuje se skupinou seniorů, musí přizpůsobit program jejím potřebám. Cvičení musí probíhat v mírnějším tempu, je třeba přistupovat ke každému individuálně, vědět, kdo má jaké zdravotní problémy, co může, a co už je pro něj nevhodné.
Důležité je se seniory komunikovat, přistupovat k nim citlivě, empaticky, vhodně se jich ptát na jejich dojmy a pocity ze cvičení – zkrátka psychologická stránka je při tomto druhu cvičení velmi důležitá. Podstatou lekce by pak mělo být zpevňující cvičení, protažení, a především motivace k pravidelnému pohybu. Pro seniory často bývá cvičení radostnou událostí, na kterou se těší, jsou vděčni za čas a péči, které jim instruktor věnuje, a cvičení se pro ně stává smysluplným druhem zábavy – a to je stejně důležité jako pohyb samotný.

Rada č. 4: Plavání, jóga nebo spinning? Dělejte, co vás baví! 


Vhodným pohybem pro seniory je plavání, které krásně protáhne svaly. Výborná a populární je dnes jóga, která už má svá různá zaměření a každý si v ní tak může najít to své. Vhodná jsou jakákoliv cvičení určená pro seniory – některá jsou poklidnější, ale výjimkou není ani kruhový trénink nebo zapojení míčových her. Zkrátka, každá lekce by měla být vždy pestrá.
Od určitého věku se už nedoporučuje velké aerobní cvičení, skákání, trampolíny apod. Na druhou stranu – například ženy, které jsou aktivní, mohou vyzkoušet spinning nebo i alpinning, což je nové skupinové cvičení na hudbu na speciálně vyvinutých trenažérech. Mají-li aktivní senioři po boku zkušeného instruktora, který jim dodá odvahu i potřebnou jistotu, brzy a přirozeně se dle svých možností rozpohybují a udělají tak mnoho pro své zdraví. Když totiž lidem dodáte energii a sebevědomí, jsou schopni odcvičit spoustu věcí.

Rada č. 5: Při bolestech kloubů je třeba zjistit příčinu


Senioři se často domnívají, že nemohou cvičit, protože je bolí klouby. „Samozřejmě, tenhle problém nelze brát na lehkou váhu a zaslouží si odborné vyšetření. Pokud se potvrdí, že se jedná o kloubní onemocnění, stanoví se vhodná léčba, a pak je důležité docházet na speciální rehabilitační cvičení. Mnohdy se ale ukáže, že příčinou bolestivých kloubů jsou právě nezpevněné svaly. Pokud se svalový aparát cvičením posílí a zpevní, často ustane i nepříjemná bolest kloubů,“ uzavírá zkušená instruktorka.


Zdroj, foto: FISAF.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !