Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů, jak zvládnout vysvědčení

21. 06. 2013 | Výchova

1.    Poctivě zvažte reálné možnosti svého dítěte a neočekávejte nemožné.

Každý rodič má jiná očekávání a také studijní předpoklady každého dítěte jsou jiné. Je třeba postavit se reálně k možnostem vašeho dítěte a neočekávat nemožné. Zejména je velmi nebezpečné, pokud rodič do dítěte promítá vlastní (ne)splněné sny a touhu po úspěchu. Vaše dítě je samostatná, jedinečná osobnost, a potřebuje vaši pomoc a podporu, nikoliv nesplnitelné požadavky.

Je samozřejmě důležité odlišit hranice možností dítěte a jeho neochotu a lenost.
O možnostech svého dítěte si promluvte i s vyučujícími. Ptejte se jich také, jak můžete  ke zlepšení studijních výsledků přispět vy, někdy stačí skutečně drobnosti. Trendem je učit děti především prostřednictvím zkušeností, neméně důležité je zvolit zábavnou formu. Domácí příprava se tedy může skládat z činností, které budou dítě bavit, jen stačí vědět jak na to.

5 tipů, jak zvládnout vysvědčení2.    Každé zlepšení náležitě odměňte.

Škola a učení jsou pro dítě náročná práce a zaslouží si za ni odměnu. Tím, že přiměřeně odměníte snahu dítěte, určitě nic nepokazíte. I předem slíbená odměna může být pro některé děti vhodnou motivací. Zejména pro mladší děti je totiž složité uvažovat v dlouhodobé perspektivě, proto pro ně nejsou příliš motivující argumenty, že se učí sami     pro sebe a že dělají něco pro svou budoucnost. Není vhodné motivovat děti penězi, mnohem účinnější jsou drobnosti či příslib výletu nebo oblíbené aktivity. Odměna nenáleží pouze dětem, které nosí samé jedničky, ale také těm, které se dokázaly zlepšit celkově nebo v předmětu, se kterým měly problémy.

3.    Zachovejte klid a komunikujte.

Pokud ke zlepšení nedošlo, zachovejte tváří v tvář špatnému vysvědčení klid. Vydýchejte    se a domluvte si s dítětem způsob, jak v příštím období zapracovat na zlepšení. Vyzvěte například dítě, aby navrhlo samo způsob, jak přispěje ke zlepšení situace a co by pro to potřebovalo do vás. Dodáte mu tím pocit důležitosti a tím i zodpovědnosti. Na dodržování domluveného postupu však dlouhodobě trvejte.

4.    Pátrejte po příčinách.

Pokud došlo k náhlému zhoršení situace a známek, vždy hledejte příčiny. Poraďte se s učiteli i nezávislými odborníky, například pedagogicko-psychologickými poradci, a snažte se zjistit, zda dítě nemá jiné problémy, které by ovlivňovaly jeho školní výsledky.

5.    Nikdy dítěti nevyhrožujte a nezastrašujte ho.

V žádném případě dítěti nevyhrožujte, ani ho nezesměšňujte. Strach nebo stud dítěti k lepším výsledkům určitě nepomohou. Pokud dítě čeká reparát nebo se dohodnete na tom, že se budete společně učit už o prázdninách, dopřejte jemu i sobě čas k odpočinku. Odložte učení klidně až na druhou polovinu prázdnin a během té první se o něm ani nezmiňujte. Ušetříte stres potomkovi i sobě a v srpnu se můžete do učení pustit s nově nabytou energií.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Souhlas s předchozími komentáři. Už jsem to tady psala nedávno, že rodič, který se celoročně zajímá o školní docházku svého dítěte, nemůže být překvapen. U nás bude příští týdne odměna- oproti prvnímu pololetí velké zlepšení Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
má pravdu, vím co mohučekat, sledujížákajdu- studijní průkaz a chodím na třídní schůzky. Všechno řešíme v průběhu roku....odměna přijde za snahu...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles