Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů, jak se na podzim starat o domácí mazlíčky

24. 11. 2021 | Zvířátka
Listy pomalu mění barvu a ze spodku skříně už musíme vytáhnout svetry. Podzimní měsíce s sebou přinášejí jak krásy, tak nebezpečí v podobě chladného, deštivého počasí, nemocí a parazitů. A nesmíme zapomínat na naše čtyřnohé kamarády, pro které je podzim taktéž plný radostí i strastí. Přinášíme několik rad, na co si v podzimních měsících dát pozor.

    1. Buďte na procházkách viditelní


V ideálním světě byste se se svým pejskem procházeli před setměním. Jenže jak se dny krátí a tma padá dřív a dřív, nemáte už na výběr. Důležité je, abyste byli vidět nejen vy, ale i váš mazlíček. Zvažte proto oboustranné reflexní oblečení a reflexní obojky. Můžete použít také blikající světýlka, která se dají připevnit na obojky. Ty vám pomohou mít pejska pod dohledem a zároveň přimějí blížící se řidiče nebo cyklisty zpozornět.

    2. Pozor na parazity


I když se ochlazuje, klíšťata a blechy mohou na vaše zvířátka stále útočit. Kvůli globálnímu oteplování jsou tito paraziti schopní přežívat a být aktivní delší období. Způsobují závažná onemocnění, která mohou mít fatální následky. Nejznámější choroby přenášené klíšťaty jsou lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo smrtelná babezióza. Nejlepší prevencí proti klíšťatům je použití antiparazitální ochrany po celý rok. Nestačí už jen na jaře a v létě, ale používejte antiparazitika i na podzim a v zimě. Na výběr jsou třeba žvýkací tablety, spot-on přípravky a repelentní obojky.

    3. Nebezpečná nemrznoucí směs


Nejhorší ze všech chemikálií je pro zvířata nemrznoucí směs, kterou má v zimě v autě každý. Nezapomeňte dávat pozor i na to, aby směs z chladičů auta nevytékala, pro jistotu nedovolte vašim mazlíčkům, aby se v okolí auta pohybovali bez dozoru. Požití nemrznoucí směsi je totiž velmi nebezpečné. Mazlíčkům ale směs voní (hlavně kočkám) a chutná. I relativně malé množství může vážně poškodit ledviny a dokonce smrt. Mezi první příznaky otravy patří zvracení, deprese, záchvaty, těžkost dýchání a zhoršená koordinace. Zvířátko na vás bude zkrátka působit jako opilé. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků a máte podezření, že se mohlo napít nemrznoucí směsi, bezodkladně vyhledejte veterináře. Čím déle budete čekat, tím se zdravotní stav mazlíčka bude horšit.

    4. Jedovatá čokoláda


S přicházejícími svátky jako je Mikuláš a Vánoce, stoupá prodej čokolády, a sladkostí v domácnostech přibývá. Pamatujte ale na to, že čokoláda obsahuje stimulant theobromin, který je pro psy jedovatý. Množství theobrominu se liší podle druhu čokolády – nejvíc ho najdeme v té hořké. Tato látka postihuje hlavně srdce, centrální nervový systém a ledviny. Příznaky se objeví zhruba čtyři až 24 hodiny po požití. Pejsek začne zvracet, bude mít průjem zhoršenou koordinaci, zvýšenou srdeční frekvenci a záchvaty. Pokud si takových příznaků všimnete, ihned jeďte na veterinu.

    5. Pravidelný pohyb a strava


Za tmavých chladných nocí s vlhkým počasím nejspíš se svým psem chodíte na kratší procházky než obvykle. To může zvýšit riziko tloustnutí mazlíčka, proto sledujte jeho hmotnost a příjem stravy. Dodržujte její doporučené dávkování a vyhýbejte se tomu, abyste mu dávali příliš pamlsků. Vyrovnejte jim menší množství pohybu a cvičení zábavnými hrami vevnitř. Ty pomůžou nejen s pohybem vašeho pejska, ale zároveň vám zabaví mysl a odpočinete si od každodenních problémů.

    6. Udržujte je v teple


Starší a vyhublejší domácí zvířata cítí chlad o něco víc než ty ostatní. Bunda, svetřík nebo i staré tričko je při podzimních a zimních procházkách hezky zahřeje. Zároveň se nezapomeňte ujistit, že po návratu domů pejska pořádně usušíte, abyste se vyhnuli jeho prochladnutí. Doma dejte pejskovi na zem deku nebo pelíšek, aby mohl ležet a spát na něčem měkkém a hřejivém. Také mu vyberte místo ve vytápěné místnosti bez průvanu. Pokud máte čtyřnohého kamaráda venku, ujistěte se, že mu do boudy nezatéká a její stěny dobře těsní a nepropouští chladný vzduch. Přidejte mu také deku navíc, kterou pravidelně kontrolujte, aby nebyla vlhká.

Zdroj, foto: PET METEO



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !