Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ach, ty emoce!

10. 12. 2013 | Zajímavosti
Emoce s námi lidmi cloumovou každou chvíli, obzvlášť my ženy jim podléháme a ovlivňují naše chování a rozhodování. Ženy mají schopnost při řešení úkolů zapojit obě hemisféry, muži omluví, je to vědecky ověřený fakt. Problémy tedy my ženy řešíme kreativněji, a ve chvílích rozhodování zapojujeme pocity a komunikační dovednosti. I když, v některých případech to bývá i na škodu. Kde se vzaly emoce a jak s nimi nakládat, kterak je rozpoznat, ovládnout, brzdit, rozvíjet?

V roce 1872 Charles Darvin představil světu publikaci The Expression of Emotions in Man and Animals, knihu srovnávající emoce zvíře – člověk. Darwinova teorie jasně ukázala, že člověk umí poznat v jakém emočním stavu je – většinou - on i zvíře, zvíře nikoliv. Emoce jsou mnohem starší než lidstvo samo a právě emoce jednoduchých tvorů máme zděděné. Máloco řešíme racionálně, ale naopak velmi často luštíme banální, všední i důležité situace pomocí emocí ke škodě nám samým. Mnohdy nevíme, odkud se jaká emoce vzala a hlavně jak s ní naložit, podlehneme okamžitému rozpoložení, aniž bychom tušili, že se emoce dají korigovat. Emoční šíření v mozku zajišťuje tzv. horká linka amygdala - emoční jádro, která má za následek adrenalinovou reakce, ještě předtím, než si uvědomíme o co jde, předevší úlek a strach a radost.

emoceA co ještě umí? Uchovává paměťové stopy spojené s emočně zabarvenými prožitky, bohužel i těmi, na které bychom nejradši zapomněly. Další cesta – uvědomění - je delší. Logické myšlení nás ve chvíli zaskočení zdržuje, první přijde úlek a s ním spojené psychosomatické projevy např. pocení, zčervenání, husí kůže, zhoupnutí žaludku. Rozum nastupuje v druhé linii a rozhoduje o rozkódování úlekové reakce, buď ji vyhodnotí jako zbytečnou a člověk se uklidní a naopak, a tady nastupuje pár historický známých kousků – útěk platí spíš pro nás ženy či příprava na boj, což je doména mužů. Stejně jako potřebujeme fyzický trénink, je nutný pro duševní údržbu a hygienu i psychický a emoční trénink. Výhodou je, že na rozdíl od IQ se právě emoční inteligence dá trénovat a zvyšovat. Mým klientům pomáhá zapisování emočního vlnobití, jak říkám výkyvům emocí od kladného k zápornému pólu, lépe se orientují ve svých pocitech.

Vznik pojmu emoční inteligence je datován k počátku 90.let 20.stol, a dá se považovat za psychosociální konstrukt svázaný s morálním instinktem člověka. Já pracuji se čtyřmi základními dovednostmi emoční inteligence. Sebeuvědoměním, schopností vnímat a rozumět svým emocím ve fázi prožívání. Self managementem – sebeřízením – ovládáním vlastních emocí. Sociálním povědomím, jímž rozumíme  chápaní a porozumění emocím lidí kolem nás a řízením vztahů, což je druhá složka sociálního povědomí a jde o umění zvládání vztahů, řešení konfliktů a jasnou komunikaci.

Emoce mají také hodnotovou tabulku, na jejímž vrcholu je pocit bezpečí, bezpečný prostor, pro člověka 21. století domov, tam kde můžeme odložit masku a být sami sebou, kde se cítíme dobře. Štestí a spokojenost jsou emoce, jež následují, a které člověk vysloveně potřebuje prožívat v zájmu duševního zdraví. Ovšem nesmíme si plést pojem štěstí a trvalé štěstí, jaké nám slibují různí koučové a další samozvaní učitelé života, on totiž pocit trvalého štěstí - extáze štěstí - z nás může udělat pacienty psychiatrie.

Je důležité vědět, že k tomu abychom zažili kladnou emoci, potřebujeme propad. Polarita emocí je tedy nezbytně nutná pro rovnováhu v prožívání. Bídně zvládnuté, nesprávně nebo vůbec neprožívané emoce, které nám vládnou mohou vést k psychické disbalanci a člověk může onemocnět nejen psychicky, ale i tělesně. Je tedy špatně, když se dlouhodobě necítíme v pohodě a spokojení. Vždycky je lepší zavčas navštívit odborníka, než skončit na antidepresivech. Mentální trénink je delší proces něž zapití pilule, není ani tak jednoduchý, ale jeho efekt je trvalý, neničí játra a zvyšuje sebevědomí. A to je nejvíc.


Autorka: MgA. Petra Lekešová Krajčinovič
www.cistaduse.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Článek záslužný, pouze se mně nelíbí 1. věta-nerozumím,proč
emoce s námi lidmi " CLOUMOVOU ", a ne hezky česky cloumají.
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem se poučilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už dlouho na sobě v tomhle ohledu pracuju. Na začátku dost problém, ale časem snazší a snazší.
Teď s malým dítětem jsem ráda, že už to nějakou dobu praktikuju. Dítě potřebuje emočně klidné a stabilní rodiče a snáz se mi ledas co zvládá..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Asi také tak cítím, moje emoce jsou v jiném rozložení než u mojí maminy a pak máme problém s komunikací.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky, přitom odborně, zároveň velmi lidsky napsané.
Málo se o této problematice ví. Já osobně jsem se teprve nedávno setkala s pojmem emoční inteligence. Od svých dětí jsem vyžadovala klasickou inteligenci na úkor té emoční.
Sama bych chtěla zvládat trénink a využití, jak je popisovánoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles