Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk

20. 06. 2007 | Novinky

Aneta Langerová vydala dlouho očekávané druhé album s názvem Dotyk, které vyšlo 21. května 2007. U příležitosti vydání alba Dotyk představuje jednotlivé písně včetně toho, jak vznikly.



Malá mořská víla

První píseň, která vznikla, a to ve spolupráci s Michalem Hrůzou. Je to cesta ke všemu dalšímu. Když jsme ji tvořili, měla jsem neuvěřitelný pocitový zážitky, skvěle jsme se doplňovali, jezdili jsme třeba na kole a povídali si o tom… byl to hrozně fajn proces. Ta písnička dala nejvíc práce a zabrala spoustu času, ale hrozně ráda na to vzpomínám. A zase se tu motám okolo vody, ale je to tak silnej živel, že si nemůžu pomoct. Téma vody mě hrozně baví, dá se skrze ni vysvětlit spousta věcí, je silná, jde si za svým cílem a nikdo ji nezastaví.


Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk

Vysoké napětí

Nevěděla jsem si rady s textem, ta písnička má zvláštní frázování, jakoby slabikování. Zkoušela jsem se jí maximálně otevřít, ale nešlo to, tak jsem požádala Roberta Nebřenského. On něco napsal, ale na mě to v určitých momentech působilo trochu těžce. Robert byl ovšem zlatej, vyhověl mi a snažil se tam vložit to, co jsem mu naznačovala. Teď je to pro mě pročištěnej text, který se mi líbí a hrozně mě baví ho zpívat.


Desetina

Písnička na poslední chvíli. Bavila mě, protože nic neřeší, dělá si legraci z toho, že člověk nestíhá a není z toho ve stresu. Vznikla na základě konkrétního pocitu a byla celkem rychle hotová. Honza Muchow si dělal legraci, že jsem mu přinesla píseň na běžící trati, takže se původně jmenovala Emil Zátopek. Je to písnička trochu do větru. Verš o kolenním kloubu zní asi zvláštně, ale je podle skutečnosti: mám trochu problém s kolenem, takže když jsem na horách, někdy se otočím a jdu pozpátku. Takové nadlehčení je pro změnu fajn.


Čtěte také: Aneta Langerová - „Poslední dva roky jsem neproflákala“


Jiný sen

Hudebně jsem ji dala dohromady s a.m.almelou a Michalem, text jsem neměla v úmyslu psát, ale jednou jsem seděla ve zkušebně a zničehonic mě začaly napadat slova. Během čtvrt nebo půl hodiny byla hotová kostra textu, až mě z toho zamrazilo. To téma je mi blízký, je hodně intimní, ale v tu chvíli se o tom tak dobře psalo, že to vůbec nešlo zastavit. Super zážitek a první text, který jsem napsala úplně sama.


Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk

Podzim

Jeden z mých prvních demáčů, který jsem dala dohromady asi před dvěma roky s Michalem. Pak jsem tu píseň někam založila, napsala si k ní pár poznámek a po čase ji objevila v počítači. Uvízla mi v hlavě natolik, že jsem si ji pořád zpívala a rozvinula text, ale pak jsem na ni zase zapomněla. Vznikala na etapy a pro mě je to jedna ze silnějších věcí.


Slib mi dej

Hudba vznikla během jedné zkoušky. Přinesla jsem motiv, David Landštof začal udávat rytmus, a.m.almela mi pomohl s refrénem a všechno do sebe hezky pasovalo. Pak jsme pozvali Tadeáše Mesányho na kontrabas, protože David básnil, jak tam kontrabas bude super, a mně to přišlo jako zajímavý nápad, tak jsme to uskutečnili a teď je to taková pozitivní, „hejbací“ muzika. Potom jsem oslovila Lukáše z Letů mimo a ten během dvou týdnů napsal text. Některých veršů jsem se nejdřív lekla, ale pak mi přišly hrozně dobrý. Je to taková pozitivní letní píseň, auto a jede se na výlet.


Možná

Hrála jsem tu písničku Honzovi na akustiku stejně jako Michalovi, který napsal text, a Honza ji vzal a udělal muziku povahově úplně jinak – načrtnul něco, co se mi začalo hrozně líbit. V textu je jako všude naděje, ale i bezmoc. Já jsem hudební složku postavila spíš na té bezmoci, jak je mým dobrým zvykem, ale Honza objevil tu druhou stránku, že to může být i drzejší, i když text je jemnej. Myslím, že to spolu hraje hodně dobře a velkou zásluhu na tom má právě Honza.


Hledám, mířím netuším

Na začátku jsem nevěděla, jaký témata dávat do textů, měla jsem takový období, kdy člověka vůbec nic nenapadne, a tehdy jsem dostala radu, že mám popsat to, co právě dělám. A tak vznikl tenhle text. Je popisný, ale má v sobě kouzlo okamžiku, tý krátký vteřiny, která člověka otevře, takže může něco opravdu stvořit.


Čtěte také: Aneta Langerová - „Poslední dva roky jsem neproflákala“


Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk














Poplach

Hudbu jsme dali poměrně rychle dohromady s a.m.almelou, ale s textem to bylo horší, vždycky mě něco napadlo, ale když jsem se k tomu vrátila, nezdálo se mi to. Pak jsem poprosila o pomoc a.m.almelu a vznikl hodně vizuální text. Producentsky tu píseň nedělal Honza, ale Martin Ledvina, který mi s ní pomohl a taky mě víc otevřel nástrojům, protože mi vrazil do ruky třeba basu, že se mám do druhého dne naučit basovej part, kterej je samozřejmě hrozně jednoduchej, ale pro mě, kdo nedržel basu nikdy v ruce, to bylo celkem náročný – ale hezky. Úplně jsem se do basy zamilovala. Taky jsem si zahrála na zvonkohru, která má v písni celkem důležitou melodickou roli. Báječná zkušenost.


Němá

Na poslední chvíli nahradila jinou, která neobstála v konkurenci s ní. Vznikla po intenzivním dni, byla jsem nadšená z nových nástrojů a z nového vidění hudby a pak jsem doma zapnula počítač, a vzhledem k tomu, že byly tři ráno, popadla mě snová nálada a tu písničku jsem dodělala. Ještě v noci jsem ji poslala Honzovi a on ráno řekl, že jí musíme okamžitě natočit. Text se složil během pár dní, pořád jsem nemohla přijít na poslední spojení a z Honzy najednou vypadlo „černobílým pohledem“. To mě úplně dostalo.


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !