Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Batika to zachrání

13. 11. 2012 | Vyrob si sama

Před měsícem se mi narodila dcerka, a tak jsem šáhla po krabici v nejvyšší skříni, která dva roky skrývala miniaturní oblečky po synovi. Celá natěšená jsem se jimi začala prohrabovat a vzpomínala, jak to uteklo. Ach ne, série bílých bodýček byla spíše sérií se žlutými fleky. Zázračné prášky na skvrny nečekaně nezabraly, ale je to přeci škoda je vyhodit.

Obarvit! Ano! A batikou! Nápad byl tady. Oprášila jsem své informace o batikování z dětství a prostudovala nové, dnešní moderní metody. Koupila jsem si růžovou a fialovou barvu na textil (později červenou a žlutou na dobarvování) a pustila se do čarování.

Bodýčka (a samozřejmě jakékoliv jiné textilie, které neobsahují moc silonu, protože bavlněné se nejlépe obarví) jsem si různě připravila, některé ogumičkovala, jiné ovázala provázkem,  nazicherkovala nebo zauzlíkovala.

batikaTak jak existuje spousta batikovacích technik, jako např. skládání, zicherkování, mačkání…, tak existuje mnoho batikovacích prostředků, např. batika vařená, za sucha, v pračce, batika solí…

Já jsem šáhla po té nejlevnější (1 ks cca 25 Kč), kdy se barvicí prášek rozpustí v horké vodě, přidá se sůl, vloží textilie a nechá se povařit, poté se zbytky barev spláchnou studenou vodou. Na každé barvě máte návod k použití a hlavně kolik gramů textilu je jedna barva schopna obarvit.

Nejkrásnější na batice je to, že nikdy nevíte, zda to vyjde tak, jak jste to plánovali nebo úplně jinak. Nejjednodušší technikou a přitom velmi efektivní jsou kolečka, vytvoříte je pomocí gumiček. Pruhy a čtverce vytvoříte skládáním na harmoniku, pavučinky a jiné čárky vzniknou pomocí provázku. Zajímavé výtvory také vzejdou pomuchláním, spínáním sicherkami, posolením, uzlováním… Dále můžete dělat jednobarevné či vícebarevné výtvory.

Při tvorbě si dejte pozor, abyste si nezamazali něco, čeho by vám bylo líto. Radši si na sebe dejte starší triko, kolem sebe slídu a po ruce mějte hadřík. Hlavně při odstraňování gumiček to kolem pěkně prská. Při odstraňování provázku nůžkami dbejte na to, abyste si neprostřihli i textil (nebo nepropíchli ruku jako já). Při zicherkovém efektu spínejte textil čím nejtěsněji, až skoro nepůjde dopnout, jinak se dovnitř dostane barva a žádný efekt nevznikne.

Tak a máte originální výtvory a nikdo ani nemusí vědět, že tam byly nějaké fleky. Mimochodem, všimli jste si, že batikované oblečení se v obchodech prodává za celkem dražší peníz? Tak proč si neudělat vlastní za pár korun, že? Tak do toho a hodně štěstí! 


Miguela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Batika to zachrání:

Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
Batika to zachrání
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem tak dětem zachrańovala oblečení..možná zachráním i teď nějaké své tričkoSmajlíkDíky za připomenutí této technikySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkˇˇdakujem za pripomenutie skvelej techniky, ktorá nikdy nevyjde z módy, je praktickou pomocnicou aj formou zábavy a tvorivosti. už dávno sme nebatikovali a treba to opäť skúsiť Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo jo,to je ta sypaná...
Obrázek uživatelky
profil
Dobre si to vymyslela. Máš za pár korún pre maličkú "nové" oblečenie a ešte k tomu originálne.
Ja som v mladosti tiež batikovala, len vtedy toľko možností nebolo, vlastne bola tuším len jedna, rozpustiť farbu a potom v nej vyvariť napríklad tričko. Ale aj tak vznikli pekné veci.
A tak, ako radia ženy, po odfarbení treba všetko vyprať v octovej vode, aby si nechtiac neodfarbila pri praní ostatnú bielizeň.
Obrázek uživatelky
profil
Moooooooooooooc hezké Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles