8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Benefity nejsou jenom stravenky

17. 02. 2020 | Finance
Časy, kdy nás při nástupu do nového zaměstnání zajímalo pouze, jaký budeme mít plat a zdali budeme dostávat stravenky na oběd, jsou nenávratně pryč. Škála zaměstnaneckých výhod je dnes velmi široká a moderní zaměstnavatelé je vnímají jako důležitou součást firemní kultury a vhodný nástroj pro motivaci zaměstnanců, jejich stabilizaci a obecně pro budování dobré pracovní atmosféry ve firmě.

Ze strany zaměstnavatelů se samozřejmě nejedná o charitu. Zaměstnanecké benefity jsou i pro firmy daňově zvýhodněné, a jejich správný výběr může v delším časovém horizontu i zaměstnavateli velmi prospět.

Ačkoliv jsou stále nejčastějšími výhodami stravenky nebo dovolená navíc, možnosti jsou mnohem pestřejší. Mezi zaměstnavateli získávají oblibu například zdravotní programy nadstandardní péče, pomoc při léčbě odvykání kouření, výživové poradenství a benefity týkající se vyvážení osobního a pracovního života či Cafeterie.

Benefity nejsou jenom stravenkyZaměstnanci mají o zdravotní benefity velký zájem a pro firmy je rovněž rozumné i výhodné podporovat dobré zdraví svých zaměstnanců. Oblibu si také získává elektronický systém volnočasových benefitů, kde si zaměstnanec může elektronickou cestou do výše svého „kreditu“ volně vybírat ty aktivity, které jsou pro něj nejatraktivnější.

Zájem je mezi zaměstnanci rovněž o takové výhody, které umožňují lépe propojit kariéru a péči o děti. Sem patří např. práce z domova neboli „homeoffice“, a to u profesí, kde to pracovní náplň umožňuje a není nutná přítomnost na pracovišti. Z okolních vyspělých zemí Evropy bychom si také mohli vzít větší příklad při zkracování pracovní doby související např. s vyzvedáváním dětí ze školky.

Podle pravidelných průzkumů  jsou právě často zmiňované stravenky druhým nejoblíbenějším benefitem v Česku. Na prvním místě se možná trochu překvapivě objevuje pátý týden dovolené, ačkoliv si ho paradoxně čím dál přetíženější zaměstnanci v některých oborech de facto nemohou dovolit. Na třetím místě je pak občerstvení na pracovišti, následováno penzijním připojištěním.
Penzijní připojištění tak patří stále mezi nejčastěji poskytované finanční výhody. Svým zaměstnancům je podle dostupných údajů nabízí asi tři čtvrtiny zaměstnavatelů. Nejasný je prozatím osud oblíbených stravenek. Jejich zachování bylo schváleno do konce roku 2013 a ministerstvo financí se velmi snaží zrušit jejich daňové zvýhodnění.

Existují ovšem též benefity, které firmy považují za přínosné, ale mezi zaměstnanci takové nadšení nevzbuzují. Jedná se zejména o vzdělávací programy, ať již jazykové kurzy a různá firemní školení.

Ačkoliv výše uvedené příklady zaměstnaneckých výhod mohou znít vaším uším libě, není možné je po zaměstnavateli vymáhat.  Je to jen na rozhodnutí každé firmy, jak ocení a odmění své pracovníky.

Jsou-li pro vás tedy některé firemní benefity důležité, informujte se již při pracovním pohovoru, co váš potenciální zaměstnavatel nabízí. Případně zkuste v práci vhodnou formou učinit návrh na změnu či rozšíření stávající nabídky.

Zdroj: ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nám zaměstnavatel přispívá na obědy a platí nám 500 kč na penzijní spoření,ale zato výplata nic moc
Obrázek uživatelky
profil
bohužel u nás žádný benefit,prý na to není
Obrázek uživatelky
profil
MANŽEL DOSTÁVÁ STRAVENKY ZA 60 KČ, PLATÍ ZA NĚ 25 KČ.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
stravče za sto kč,výplatu na účtu včas a smlouvu na dobu neurčitouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
teď nevím zdali sním či bdím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles