8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bohatství jazyka

21. 03. 2010 | Vaše příběhy

Dříve jsme měli rádi nebo dokonce zbožňovali svíčkovou a dnes ji milujeme, ze slov velkého citu jsme vytvořili nějaký gurmánský žebříček chutnosti.

V poslední době jsem si všimla, že zkráceným slovům, které používají mladší ročníky skoro vůbec nerozumím, tam kde je to možné se píše W, nechápavě se střídají velká a malá písmena, je to jak když někdo píše turecky, no a my všichni jsme začali plýtvat slovíčkem milovat. Už jenom za třicetiminutovou cestu z práce jsem slyšela vyprávění o tom, jak někdo někoho nebo něco miluje, že bych to na prstech jedné ruky nespočítala. Milujeme řízky, koblihy, filmy, hudbu a potažmo milujeme úplně vše, co jsme měli rádi. Kam se ale právě podělo mít rád?

Možná se na celou záležitost dívám zbytečně skepticky, snad se z nás prostě jen stávají osoby plné citu, který musíme tu a tam upustit, abychom pod tlakem lásky náhodou nepraskly! S otevřenou náručí tento milující svět přivítám, ale mám spíše dojem, že nad používáním slova milovat nepřemýšlíme a chceme jen něco vyzdvihnout z kategorie oblíbené.

Avšak díky tomu pro mě milovat ztratilo svůj prvotní význam, jeho kouzlo výjimečnosti je pryč. Jeho pozlátko zešedlo a stalo se běžně používaným slovem stejně jako ahoj. Nechci tím říct, že by mě u srdce nezahřálo, kdybych slyšela „miluji tě“, avšak nyní mi daleko důvěrnější, vzácnější a něžnější připadá „mám tě rád“.

Někteří jedinci nahradili "miluji tě" cizími překlady stejného významu jako například "I Love You", což mi příjde jako potupný výsměch naší mateřštině a tento trend bohužel stále roste nejenom u obchodníků s Valentýnskými přáníčky.

 Dříve jsme měli rádi nebo dokonce zbožňovali svíčkovou a dnes ji milujeme, ze slov velkého citu jsme vytvořili nějaký gurmánský žebříček chutnosti. Samozřejmě se nijak nechci dotknout konzumentů dobrého jídla mezi něž se řadím a plně si uvědomuji, že láska prochází žaludkem, otázkou však je, co z toho milování nakonec vlastně vznikne?

 Připadá mi směšně, možná i smutné, jak  zapomínáme na pravé významy slov a jak se naše slovní zásoba pomalu začíná ztenčovat. Čeština je jeden z nejbohatších jazyků na světě a my to bohatství pomalu ničíme. Vím, že nejsem ten pravý kritik, mé pravopisné chyby mluví jistě za mě…


Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Naše řeč má tolik nádherných výrazů pro jediný význam,že pouze doslova rostu, když slyším ladé lidi, jak tu naši krásnou řeč potvoří.
Obrázek uživatelky
profil
a podepisuji.
Obrázek uživatelky
profil

hezky si to napsala a souhlasím Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles