Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Boj proti blechám: Máme pro vás rady, jak s nimi zatočit

10. 06. 2017 | Zvířátka
„To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou!“

Bohužel všichni víme, že slavné rčení z filmu Na samotě u lesa v praxi neplatí. Blechy si klidně smlsnou i na lidské krvi. Nicméně velmi nepříjemné jsou především našim domácím mazlíčkům, kteří si s nimi sami neporadí. Pojďme si společně projít preventivní kroky, jak se s blechami jednou pro vždy vypořádat.

Blechy skáčou. Díky dlouhým nohám dokonce skáčou až do tisícinásobku své výšky. Živí se sáním krve domácích zvířat, a to čtyřikrát až desetkrát denně.
Pokousání od blech pak způsobuje svědění a vyrážku, která může lehce krvácet. Kromě faktu, že při extrémním počtu blech může vzniknout až chudokrevnost je dobře známo i to, že jsou to velmi aktivní přenašeči chorob. Ve středověku přenášely hlavně mor, dodnes ovšem přenášejí další parazity, například tasemnici psí. Pokud má váš pejsek alergii na bleší sliny, může si škrábáním přivodit dokonce i ztrátu srsti.

Kvůli možnému výskytu tasemnice je nezbytné psa v první fázi odčervit tabletami. Následně ho vykoupejte a ošetřete antiparazitárním přípravkem. Ten usmrcuje blechy, které jsou přítomny na zvířeti. Doba usmrcování může být až 24 hodin, proto se nedivte, budete-li je v tomto čase nacházet na srsti. Některé přípravky hubí i vývojová stádia blech na zvířatech či v jejich bezprostředním okolí.

Myslíte si, že máte hotovo?

Omyl! Nejde jen o to zbavit od blech samotný kožich zvířete. Musíte je eliminovat ve všech koutech vaší domácnosti.  Například pelíšek může být plný vývojových stádií blech (vajíček, larev a kukel) a třeba bleší kukla v něm může přežít i mnoho měsíců.
Nejprve byste měli pečlivě vysát podlahy, koberce, čalouněný nábytek a především pelíšek vysavačem. Zbavíte se tak značné části bleší populace, přítomné v prostředí domácnosti. Zvýšenou pečlivost věnujte zejména místům, kde pes odpočívá, prostorům pod nábytkem a vyperte závěsy, které sahají až k podlaze. Blechy jsou odolné, vezměte na ně kvalitní difuzér od prověřené značky. Je to v podstatě takové jednoduché a bezpečné vyčištění prostoru, které vás zbaví hmyzu, roztočů, blech a larev.

Jak difuzér použít?

Zavřete okna i dveře, odveďte zvířata a zakryjte akvária, potraviny, nádobí a křehké povrchy. Difuzér poté umístíte doprostřed místnosti na zakrytou židli a zprovozníte jej dle návodu. Následně odejdete pryč. Samotná difuze trvá 2 minuty. Do ošetřeného prostoru se však můžete vrátit až po dalších 4 hodinách a hodně poté vyvětrat. Jeden difuzér zvládne vyčistit 40 – 80 metrů čtverečních.

Opakované ošetření psů a koček v domácnosti by mělo být následně prováděno v pravidelných intervalech po dobu několika měsíců, podle doporučení výrobce konkrétního antiparazitárního přípravku. Ideální je využít aplikaci pipetou. V jarních a letních měsících tak současně zajistíme ochranu proti klíšťatům. Rovněž lze doporučit častější praní psího či kočičího pelíšku. Na prevenci není dobré šetřit. Určitě si dovedete představit, že řešit samotný problém je nakonec mnohem nepříjemnější než se jej pečlivostí předem vyvarovat.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !