Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolesti nohou a nemoci žil přináší stresy a vyčerpání

22. 01. 2024 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Nemoci se projevují fyzickými i psychickými příznaky. Ztěžují průběh léčby a mohou mít na zdraví významný vliv. Příkladem může být chronické žilní onemocnění, které není jen o metličkách a křečových žilách. Život s rostoucím pocitem těžkých, bolavých a oteklých nohou, může vést ke stresu, úzkosti a sklíčenosti.

Lidé s chronickým žilním onemocněním, kterým trpí až 60 % Čechů a Češek v dospělém věku, často kvůli bolesti nohou nemohou pomalu ani vyjít schody. Ti, co mají zaměstnání, kde celý den stojí nebo naopak sedí, bojují s koncentrací. Je těžké soustředit se na pracovní povinnosti, když cítíte v nohách brnění, těžkost a bolest. Kvůli otokům a pocitu tíhy si mnohdy po návratu domů musí dát na chvíli nohy nahoru, než začnou dělat cokoliv jiného. Dalším symptomem jsou i noční křeče narušující spánek. Jeho nedostatek postupně prohlubuje únavu a s ní související pasivitu a také izolaci, kdy po probdělé noci nezbývají síly na koníčky a sociální kontakty.

Bolesti nohou a nemoci žil přináší stresy a vyčerpáníSukni raději ne


Důvodem k zanedbávání volnočasových aktivit bývají nejen únava a bolest nohou, ale také pocity méněcennosti kvůli nohám, na kterých mohou být nehezké metličky a křečové žily. „Pro sebevědomí žen je důležité, aby byly samy se sebou spokojené. Viditelné, nevzhledné žíly mohou významně ovlivnit to, jak se ženy vnímají a například i oblékají. Pocit nespokojenosti přitom zůstává i po zakrytí nedostatků. Nejistota a napětí tak mohou růst a dál se umocňovat,“ říká psycholog Mgr. Alexander Tomeček z Ostravy.


Apatie, vyčerpání a nedostatek sil na změny


Jak se ale obtíže stupňují, psychická zátěž roste. Prohlubující se obavy pak mohou vést až k silnému emočnímu vyčerpání, kdy lidé nemohou najít odhodlání ke změně. Pacienti se tak mohou cítit osamělí a nešťastní. „Stres je nejčastěji chápán jako něco akutního. Pacienty s chronickým onemocněním ale trápí spíše tak zvaný očekávaný stres, spojený s obavami z dalšího zhoršení příznaků v následujících měsících a letech. Dlouhodobý strach se pak může projevit tak zvanou chronickou stresovou reakcí vyznačující se zvýšenou únavou, pasivitou, ale také dalšími následky dlouhodobého stresu na fyzické úrovni. Ty zhoršují zdraví pacienta a znesnadňují jeho léčbu,“ vysvětluje psycholog.

První cesta nemocných mnohdy vede do lékárny v naději, že zde dostanou rychle řešení.  Chronické žilní onemocnění ale vyžaduje dlouhodobou nepřetržitou komplexní léčbu. Zahrnuje užívání venofarmak, léků na zpevnění žilní stěny a zamezení žilního zánětu, nošení kompresních punčoch a úpravu životního stylu. Proto by tím, ke komu nemocní zamíří v první řadě, měl být praktický lékař. Rady a doporučení k léčbě žilní onemocnění najdete na www.zilniporadna.cz

Ještě to zvládnuBolesti nohou a nemoci žil přináší stresy a vyčerpání


Není ale výjimkou, že nemocní lidé projevy nejprve přehlížejí, bagatelizují a řešení začnou hledat s několikaletým zpožděním od objevení se prvních příznaků. Mezitím se ale chronické žilní onemocnění může vyvinout do dalších stadií, která se vyznačují již trvalými otoky nohou a změnami na kůži zejména kolem bérce. „Lidé mohou návštěvu lékaře odkládat například kvůli obavě, že ten nebude příznaky považovat za dostatečně závažné a pacientovi to dá najevo. Již samotná tato představa, kdy by pacient odcházel s nálepkou hypochondra, ho může od návštěvy odborníka odradit. To platí hlavně v případě počátečního rozvoje chronického žilního onemocnění, kdy se jedná o subjektivní příznaky, zatím bez viditelných projevů v podobě metliček a křečových žil,“ říká Mgr. Tomeček.

Chronické žilní onemocnění zpravidla neohrožuje život přímo, ale představuje významné zdravotní problémy a snižuje kvalitu života. Při včasné léčbě už od prvního stadia, které se projevuje pocitem bolavých a těžkých nohou, otoky a nočními křečemi, je přitom možné předcházet dalšímu zhoršování. To znamená viditelným příznakům v podobě metliček, křečových žil, trvalých otoků, kožních změn a bércových vředů.

10 doporučení psychologa, jak získat svůj život zpět


V případě chronického onemocnění je důležité neztrácet optimismus a motivaci ke změně životního stylu, která je často důležitou součástí léčby.

1. Věřte, že pokud se budete snažit, změna je možná.
2. Nemoc přijměte jako výzvu, s níž jste se rozhodli poprat.
3. Snažte se vidět zlepšení, spíše než myslet na rizika.
4. Objevte krásu vnitřního monologu, který vám pomůže myslet pozitivně.
5. Neodkládejte změnu. Najděte rizikové faktory, které se vás týkají, a upravte svůj životní styl.
6. Navštivte lékaře a začněte s komplexní léčbou svého onemocnění.
7. Nespoléhejte na jednoduché řešení, např. operaci křečových žil. Důležité je zaměřit se na podstatu, ne pouze dočasné odstranění příznaků.
8. Připravte se na to, že vás čeká dlouhá cesta. Chronické žilní onemocnění vyžaduje celoživotní léčbu. Ta se ale vyplatí.
9. Místo přemýšlení nad tím, jak vás nemoc omezuje, se zaměřte na změnu životního stylu.
10. Nerezignujte na pohybovou aktivitu – ať už je průběh vašeho onemocnění jakýkoli.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !