Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolt - pes pro každý případ, objevte s námi tajemství superhrdiny

31. 01. 2009 | Televizní tipy

Česká premiéra: 19. 2. 2009

Pro superpsa Bolta je každý den plný dobrodružství, nebezpečí a intrik – alespoň do té doby, dokud kamery natáčejí. Když se hvězda televizní show nešťastnou náhodou dostane místo do Hollywoodu do New York City, začíná prožívat své největší dobrodružství v životě – skutečnou cestu po skutečném světě.

Bolt a jeho přátelé

Bolt je moderní čtyřnohý akční hrdina, který má vlastní televizní seriál, a byl vychován přímo před kamerami tak, aby uvěřil, že všechno to, co se děje v jeho seriálu, je skutečné, a že byl geneticky vyšlechtěn tak, aby měl neuvěřitelné schopnosti, například obrovskou sílu, laserový pohled a mocný superštěk. Když se ale náhodou ocitne v New Yorku, najednou se mu nic nedaří. Jak se jeho představy střetávají s realitou, začíná si uvědomovat, že celý život prožil obklopený lží. Postupem času ale objevuje, že skutečnou psí superschopností je věrnost, kterou cítí ke své milované majitelce.

Bolt - pes pro každý případBoltova postava je inspirována bílým švýcarským ovčákem, kterému ale byly upraveny uši, čenich a velikost těla.

Penny společně s Boltem účinkuje ve zmíněném televizním seriálu. Je chytrá a odhodlaná, ale její vztah k Boltovi nevychází pouze ze scénáře jejich seriálu. Když se cítí zahlcena svými povinnostmi vytížené herečky, hledá útěchu u krásného bílého psa, kterého kdysi sama zachránila z útulku. Když Bolt zmizí, je zničená a sní o jeho návratu.

Micka je nedůvěřivá, zkušená a životem znavená newyorská toulavá kočka, která se ocitne v samém centru Boltova snažení vrátit se domů do Hollywoodu k jeho milované Penny. Když je donucena Bolta na jeho cestě napříč Amerikou doprovázet, kontrastuje její sarkastický humor a pesimismus ostře s Boltovou důvěřivou a optimistickou povahou.

Křeček Bivoj, zavřený do své oblíbené plastové koule, je jako smršť, miniaturní akční hrdina. Je skalním fanouškem Boltova televizního seriálu, pamatuje si každičký detail o všech Boltových dobrodružstvích, a když se s ním poprvé setká, je doslova ohromený. Aniž by ale na okamžik zaváhal, chopí se příležitosti a splní si svůj odvěký sen, spočívající v tom, že se stane Boltovým pomocníkem. Odhodlaně se vrhá vstříc všem nástrahám a nic ho nedokáže odradit.

Bolt - pes pro každý případDoktor Calico je proradný padouch, milující kočky, záporná postava Boltova televizního seriálu. V každé jeho epizodě chystá na Penny a jejího hrdinného superpsa nové a nové léčky. V závěrečném díle poslední sezóny unese Penny a Bolt jí - poprvé v životě - nemůže přijít na pomoc. Souhrou nešťastných okolností je totiž odeslán na druhý konec světadílu.

Režisér je hlavním tvůrčím mozkem Boltova seriálu a dělá vše pro to, aby hvězda jeho pořadu věřila tomu, že je všechno naprosto skutečné, protože je přesvědčen, že tak budou Boltovy výkony věrohodnější. Má sklony brát svou práci až příliš vážně.

Strasti a slasti natáčení

Psí hrdina filmu byl jednou z největších priorit. Pro animátorku Becky Bresee, jednu z členek týmu, který se na animaci postavy Bolta podílel, šlo o práci náročnou i zábavnou současně. "Hodně jsme tu ve studiích psy pozorovali. Dokonce jsem si doma natáčela svého psa, abych zjistila, jak hýbá obočím, když se na něco dívá. Štěňata a psi obecně jsou dost nevyzpytatelní. Něco dělají a pak najednou vystřelí naprosto opačným směrem."

Animátorka Amy Smeed dodává: "Hodně mi pomáhalo snažit se uvažovat jako pes a kleknout si na čtyři a zkoušet se tak chovat. Měli jsme spoustu přednášek o psí motorice a jejich chování, a tři nebo čtyři psy nám sem vodili, abychom je mohli studovat a pozorovali, jak se jejich výrazy mění, když jsou šťastní nebo rozzlobení."

Bolt - pes pro každý případJedním z nejtěžších úkolů celého filmu bylo animování křečka Bivoje. "Animovat křečka v kouli nám ze začátku připadalo strašně komplikované," vysvětluje vedoucí animačního týmu Clay Kaytis. "Pro každý záběr jsme museli přepočítávat, co by ta koule udělala, kdyby přenesl váhu trochu jinam. Několik skvělých programátorů nám nachystalo virtuální kouli, se kterou jsme si mohli v podstatě dělat cokoliv, což nám odstranilo problémy s její rotací. Dalo nám dost práce si na to zvyknout, ale naštěstí jsme se dopracovali do fáze, kdy se k tomu mohl každý z animátorů postavit trochu jinak."

Studio si obstaralo křečka Doinka, který jim pomáhal s tím, aby byla animace uvěřitelná. Nechali ho v podobné kouli chodit po plexiskle a zespodu ho natáčeli, aby viděli, jak v kouli chodí. Měli také šanci pozorovat, jak se ošívá, mává prackami, a jak hýbe ušima a čenichem.

Bolt nabízí netušené možnosti…

Film Bolt – pes pro každý případ můžeme bez rozpaků zařadit na špičku mezi animovaným filmy. Jeho jedinečnost spočívá nejen v realistickém ztvárnění hlavních zvířecích protagonistů (jak jste si o tom mohli přečíst výše), ale také např. v různorodosti prostředí. Na rozdíl od většiny animovaných filmů se Bolt neodehrává v jednom či dvou více či méně podobných prostředích. Je to spíše nefalšovaná road movie, v niž zvířecí protagonisté cestují z New Yorku do Hollywoodu se zastávkami v Ohiu, Nevadě a na dalších místech.

Bolt - pes pro každý případPokud jste byli nespokojeně zvyklí na dřívější způsob animace, s jejími dokonale rovnými liniemi, bezchybně hladce působícími plochami a s jistou tvrdostí a ostrostí, která se na vás výsměšně šklebila i z těch nejnepravděpodobnějších míst, bude Bolt - pes pro každý případ film právě pro vás. Paul a jeho tým totiž vložil do animace jistý kreslený nádech a tím filmu dodal vřelý a milý styl, na který je radost se koukat. Věřte mi, že Boltovy hebké kožešiny se budete chtít dotknout a možná i mnohem víc…

Realisticky působící osvětlení – další z jedinečných rysů filmu Bolt. Věci uvidíte takové, jaké jsou, v celé jejich syrové podobě, neidealizované. Také vám někdy přišlo divné, že hlavní hrdina se koupe ve slunečním svitu, zatímco všude okolo je hluboká noc? U Bolta s tím tedy rozhodně nepočítejte, pokud je ve filmu Bolt tma, je opravdu tmoucí.

O filmu Bolt – pes pro každý případ

Režie filmu Bolt: Byron Howard, Chris Williams

Hrají: V českém znění: SAŠA RAŠILOV, HANA ŠEVČÍKOVÁ, PAVEL TESAŘ, PAVLÍNA DYTRTOVÁ

 Zdroj: FALCON

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavé, ešte som o tomto filme nepočula, animáky mám rada Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles