Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.07. 2024
Dnes má svátek Věroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinkářka radí: očistu jater podpoří artyčok, ostropestřec nebo houba reishi

25. 05. 2024 | Péče o tělo
Játra mají v lidském těle zásadní roli pro udržení celkového zdraví a vitality. Podílejí se na detoxikaci organismu, regulaci metabolismu, syntéze žluči a mnoha dalších klíčových procesech. Zjednodušeně řečeno fungují jako filtr, který neustále čistí krev a odstraňuje toxiny, což je nezbytné pro optimální fungování všech ostatních orgánů.

Játra jsou největším žlázovým orgánem v těle člověka a nacházejí se vpravo pod bránicí. Jejich hmotnost se u dospělého obvykle pohybuje mezi 1,2 a 1,5 kilogramy. Přestože mají játra obdivuhodnou schopnost regenerace, nejsou nezničitelná. Může se objevit celá řada chorob a problémů, které mohou ovlivnit jejich funkci. Mezi nejčastější patří ztučnění jater vlivem nahromaděných tukových částic, hepatitida, cirhóza a rakovina jater. Příčiny těchto obtíží mohou být různé, včetně nezdravé stravy, nadměrného pití alkoholu, genetických faktorů a vlivu toxických látek.

očista jaterŠpatná funkce jater se projevuje únavou a slabostí, zažívacími potížemi, žloutnutím kůže a očí, bolestmi břicha, změnami barvy moči a stolice, otoky nohou, kožními problémy a dalšími příznaky. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci a metabolismus, a když jejich funkce selhává, může jít pacientovi o život.

Klíčem k zachování zdraví jater je prevence. Základem je zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Snížit riziko onemocnění jater může také omezení pití alkoholu a vyhýbání se přebytečnému příjmu cukru a nasycených tuků. Pravidelné cvičení, dostatek spánku a omezení stresu jsou další klíčové faktory, které prospívají zdraví jater i celého těla.
Podpořit správnou funkci jater je možné i s pomocí bylin a dalších přírodních prostředků:

1. Artyčok

Artyčok je znám svými detoxikačními vlastnostmi a schopností podporovat regeneraci jater. Obsahuje látku nazývanou cynarin, která podporuje tvorbu žluči, což napomáhá trávení a odstraňování toxických látek z těla. „Artyčok také příznivě působí na činnost srdce a metabolismus lipidů. Je navíc účinný při redukci hmotnosti,“ vysvětluje bylinkářka.

2. Ostropestřec mariánský

Je známý také jako mariánský bodlák. Jde o bylinu s dlouhou historií používání v tradiční medicíně, zejména pro podporu zdraví jater a podporu látkové výměny obecně. Jeho účinky jsou spojeny s obsahem silného antioxidantu zvaného silymarin, který chrání buňky jater před poškozením způsobeným toxiny a volnými radikály. Silymarin může podpořit regeneraci poškozených jaterních buněk tím, že stimuluje jejich růst a obnovu. Rovněž posiluje stěny jaterních buněk, což zlepšuje jejich odolnost.

3. Kurkuma

Kurkuma, známá svými protizánětlivými vlastnostmi, obsahuje látku nazývanou kurkumin, jež má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Díky tomu pomáhá chránit játra před poškozením volnými radikály a záněty. Stimuluje regeneraci jaterních buněk a chrání je před poškozením. Kurkumin také podporuje tvorbu žluči, což je klíčové pro trávení tuků a vylučování toxických látek z těla. Kurkuma navíc pomáhá snižovat hladiny tuků v játrech a pomáhat při léčbě ztučnění jater.

4. Petržel

Petržel je více než jen okrasnou bylinou na talíři, i ona má na zdraví jater pozitivní účinky. Obsahuje látky, které podporují produkci jaterních enzymů, což je důležité pro detoxikaci těla a vylučování škodlivin. Navíc má petržel diuretické účinky, díky čemuž pomáhá odstranit nadbytečnou vodu z těla, a tím snižuje zátěž jater.

5. Reishi

Houba reishi alias lesklokorka je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres. Kromě toho obsahuje látky, jež podporují detoxikaci jater a mohou chránit tento orgán před poškozením. Posiluje imunitu organismu, uklidňuje nervy, zpevňuje kosti, šlachy a rozpouští hlen. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a potlačuje uvolňování histaminu. Pomáhá při řešení aterosklerózy. Je vhodná při únavovém syndromu.
.

6. Jalovec obecný

Tento běžně rozšířený jehličnatý keř je známý pro své využití v kuchyni. Ukrývá v sobě však i léčivé účinky, ideálně ve formě gemmoterapeutika, tedy výluhu z pupenů, které zároveň organismus regeneruje. Gemmoterapeutikum z jalovce má silný účinek na jaterní buňky, například při jaterní cirhóze. Příznivě působí na problémy spojené s diabetem a zlepšuje stav při revmatoidní artritidě..

7. Šťáva z citronu

Pití šťávy z citrónu ve vlažné vodě po ránu může pomoci stimulovat produkci žluči, což je klíčové pro správné trávení a odstraňování toxických látek z těla. Tímto způsobem citrónová šťáva podporuje detoxikaci jater a přispívá k celkovému zdraví tohoto důležitého orgánu. Navíc obsahuje vitamin C, který má antioxidační vlastnosti a pomáhá játra chránit před poškozením způsobeným volnými radikály.



Zdroj, foto: Naděje


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !