Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Byt v osobním vlastnictví vs. družstevní byt: V čem je rozdíl?

18. 10. 2013 | Finance
Vlastnictví členských práv v družstvu je specifickým druhem vlastnictví bytu. Zásadní rozdíl mezi nemovitostí v osobním vlastnictví a družstevním bytem spočívá v tom, že družstevní byt není ve vlastnictví jednotlivce, nýbrž je majetkem bytového družstva. Bytové družstvo vlastní obvykle celý bytový dům, případně i několik domů. Členové družstva nejsou přímo vlastníky bytů, ale jsou podílníky družstva. Každý z nich je vlastníkem členských práv, díky kterým vlastní určitý podíl na družstvu a může se podílet na rozhodování o jeho chodu.
Vlastník členských práv má s družstvem uzavřenou nájemní smlouvu a fakticky je tedy nájemcem bytu, který vlastní družstvo.

Byt v osobním vlastnictví je výlučně ve vlastnictví svého majitele, který s ním může libovolně nakládat v souladu s legislativou ČR.

byt osobní nebo družstevníRozdíl v měsíčních platbách za byt

Jste-li vlastníkem družstevního bytu, platíte družstvu nájem. Nájem v sobě obvykle zahrnuje fond oprav a náklady na správu. V případě nově založených bytových družstev může nastat situace, že není dosud splacená tzv. anuita. Anuita je pravidelná splátka závazku, který vznikl např. za účelem privatizace domu nebo v případě nové výstavby domu. Ve většině případů je však již anuita splacená a nájemné zahrnuje pouze výše uvedené platby – fond oprav a správu.
U bytů v osobním vlastnictví je povinností majitele přispívat do fondu oprav a podílet se na nákladech na správu domu. Často proto bývají pravidelné měsíční náklady stejné bez ohledu na to, je-li byt v osobním nebo v družstevním vlastnictví.

Prodej nebo převod bytu

V případě družstevního bytu nedochází k prodeji jako takovému, fakticky se jedná o převod členských práv s právem nájmu bytu. K převodu členských práv dochází na základě písemné smlouvy mezi převádějícím a nabývajícím v okamžiku, kdy příslušné družstvo obdrží písemné oznámení o převodu členských práv. Převod členských práv nepodléhá schválení družstva.

V případě prodeje bytu v osobním vlastnictví může vlastník se svým bytem nakládat libovolně. K prodeji bytu dochází na základě písemné kupní smlouvy, která je vložena do katastru nemovitostí. Při prodeji bytu v osobním vlastnictví musí být uhrazena daň z převodu nemovitostí, kterou dle zákona platí prodávající. V případě převodu členských práv se daň z převodu nemovitostí neplatí.

Výhody a nevýhody

Hlavní výhodou bytu v osobním vlastnictví je to, že majitel může s bytem libovolně nakládat. Tedy nejenže může byt prodat, ale může jej použít i jako zástavu v bance a díky tomu si může na koupi bytu vzít hypoteční úvěr. Oproti tomu členská práva jako zástavu použít nelze a při koupi družstevního bytu je tím možnost získání úvěru značně omezena. To se zásadním způsobem projeví i na ceně bytu. Obecně lze říci, že byty v družstevním vlastnictví jsou cca o 10 až 15 % levnější než byty v osobním vlastnictví.

Další nevýhodou družstevních bytů je nezbytný souhlas družstva v případě uzavření podnájemní smlouvy. Kupujete-li tedy byt jako investici a chcete ho dále pronajímat, pak je nezbytné si uvědomit, že bez souhlasu družstva je podnájemní smlouva neplatná.

Uvedené nevýhody jsou kompenzovány již zmiňovanou nižší cenou. Kupujete-li byt bez úvěru, nebo máte-li možnost jiné zástavy, pak pro vás může být byt v družstevním vlastnictví překvapivě dobrou volbou při řešení vlastní bytové situace.

Autor: Ing. Pavel Šmíd


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !