MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Celé Česko čte dětem a já s ním

15. 06. 2013 | Výchova

Členové naší rodiny patří k těm, kteří nedají dopustit na knihu.

Vychutnáváme si ji všemi smysly, čteme, očicháváme (knihy nám voní), rádi ji osaháváme...

Nejen proto nás oslovila kampaň Celé Česko čte dětem.

Kampaň je krásná, poutavá a já moc doufám, že osloví každého, kdo se s ní setká, seznámí, uzná a pochopí...jde přece o naše děti.

Dnes jsem propagační materiály odnesla do místní knihovny s dobrým pocitem, po příchodu domů jsem si uvařila kávu a najednou jsem podlehla jakémusi smutku.

Do knihovny chodí lidé, kteří čtou - že ano? Plakáty si taky prohlédnou a zamyslí nad nimi lidé, kteří mají s knihou co do činění. Padne tato kampaň na úrodnou půdu?

Mí rodiče mi hodně četli, já si nepamatuji, že by některý z nich neměl rozečtenou knížku na nočním stolku a tento zvyk jsem automaticky přijala za svůj.

Celé Česko čte dětemJá svým dětem hodně četla (tomu nejmladšímu čtu), ony to přijaly za své a jedna z mých dcer je tak vášnivá sběratelka knih, že mám strach, kam všechny ty výtisky bude ukládat za pár let...

Můj osmiletý syn zná Mikeše, ví, kdo je Neználek, Birlibán, pohádky Boženy Němcové zná tak, že je schopen opravit mé přeřeknutí nebo zkrácení věty. Myslím, že bude číst i svým dětem ...

Hodnoty čtení znám, uvědomuji si ho, vidím ho, setkávám se s ním každý den - jsem totiž učitelka. Ani neumím povědět, jak je mi smutno, když žáci 5. třídy neví, kdo je Kocour Mikeš, nechápou obsah slova "převozník" a když se zeptám: "Znáte pohádku Tři zlaté vlasy děda Vševěda?", jen dva žáci se přihlásí, že ano... Takových příkladů je opravdu spousta a na dětech se četba projevuje v mnoha směrech.

Například cvičení z jazyka českého - doplňování i, í, y, ý ... cvičení v pracovním sešitě, které by žáci měli doplnit samostatně, je někdy velice složité. Chyby, které bych nečekala - děti nechápou význam mnoha slov, slovní zásoba současných žáků je opravdu velice chudá       (nečtou), takže 10 minut trávíme tím, že si vysvětlujeme jednotlivá slovní spojení, aby žáčci pochopili, ke kterému že to vyjmenovanému slovu bude či nebude slovo příbuzné... a mohla bych pokračovat ve výčtu podobných příkladů.

Jsou dvě cesty - jedna bude ta, že v učebnicích zjednodušíme texty, dopíšeme vysvětlivky a usnadníme, co se dá... ta druhá - budeme rozvíjet slovní zásobu, vyjadřovací schopnosti svých dětí, vynaložíme těch 20 minut denně a začneme jim předčítat z knih. Z opravdových knih - ne z těch napodobenin, kde na stránce A4 najdete krásný obrázek z filmové pohádky a jednu chudou větu obrovským písmem. Vrátíme se k pokladům naší literatury, oprášíme Němcovou, Erbena, znovu objevíme Petišku, Čtvrtka, Čapka, Svěráka, Wericha a omlouvám se té spoustě autorů, jež nejmenuji...

RODIČOVÉ - čtěte prosím svým dětem - ani netušíte, jak umí hltat očima váš obličej, jak je půvabné, když se rozesmějí u knížky, jak se vzájemně přiblížíte.

A všem, kdo se kolem kampaně "Celé Česko čte dětem" aktivně zapojují - DĚKUJI A DRŽÍM PALCE!

Gaudii - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na blogu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Celé Česko čte dětem a já s ním:

Celé Česko čte dětem a já s ním
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dceři jsme četli téměř od miminka,pamatuji se,jak ona a její dvě sestřeničky seděly v postýlce a babička jim četla Erbena - Svatební košili, bála jsem se i já. Ale dcera dospěla a knížky miluje, pořád si nějaké kupuje a já s ní...SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U syna, kterému se jednu dobu do čtení moc nechtělo,
mi pomohl Harry Potter. Krásně psaná knížka, která upoutá mnohem více než film. První dva dny jsem četla téměř "násilím", další kapitoly si již vyžadoval sám. Dnes dá mnohdy přednost knize před filmem, za což jsem Harrymu Potterovi vděčná. Máme dohodu, syn stránku, já zbytek. Že se zlepšil ve čtení nemusím dodávat. :o) Důležité asi je přijít na tu správnou knížku a vydržet. Držím všem palce!
Obrázek uživatelky
profil
taky velká čtenářka. Jako dítěti mi moc nečetli.
Já jsem klukům četla hodně, ale většinou u knížky nechtěli spát, chtěli si prohlížet. Tak vyprávím pohádky a příběhy zpaměti. Jenže u toho usínám, a tak často slyším: "Mami, a dál?"
A bohužel kluk není po mně, čte jen povinně, co musí zpracovat do čtenářského deníku a hotovka.
Mrzí mě to, ale nutit ho nechci. Snad jednou najde svou lásku ke knížkám sám.
Obrázek uživatelky
profil
Taky patřím do rodiny čtenářů. Bohužel z mých dvou vnuků se do knih zamiloval jen jeden.
Děkuju za pěkný článek.
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem byla malá, rodiče mi moc nečetly, ale babička to o víkendech pravidelně doháněla a ukázala mi, že díky knihám mohu alespoň na chvíli utéct do světa fantazie. Teď jsem o něco starší a dá se říct, že se ze mě pomalu stává sběratelka psaných příběhů, která si před spaním pravidelně přečte "svých" 20 (a více) stránek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles