-Komerční sdělení-
Česnek je nejen jednou z nejvíce využívaných surovin v kuchyni, ale také velmi zdravou. Jenže nejen ten bílý.
Slyšeli jste někdy o černém česneku?
Je skutečně černý, byť nejde o žádný samostatný druh. Pouze o upravený kuchyňský tradiční česnek, jehož historie je bohatá a sahá do starověké Asie, kde se tradičně používal ke konzervaci potravin a pro své zdravotní přínosy. Svého boomu i v dalších oblastech světa se dočkal zejména v posledním čtvrtstoletí, kdy se potvrdily nejen jeho významné antioxidační vlastnosti.
Stejný česnek, ale lahodná chuť
Černý česnek má překvapivě lahodnou, sladkou chuť. Ostrý, kousavý tón čerstvého česneku v tomto případě přechází do vůně připomínající směs lékořice, balzamikového octa, švestky a náznaku karamelu. Tato kombinace chutí z něj dělá jedinečnou ingredienci, která zvláštním způsobem obohacuje pokrmy.
A co vlastně černý česnek je? V podstatě výsledek fermentace obyčejného česneku, kdy se celé paličky nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60°C po dobu tří až čtyř týdnů. Jeho černou barvu způsobuje tzv. Maillardova reakce, při níž vzniká celá řada látek dodávajících výrobkům charakteristické zbarvení, chuť a vůni.
Spousta zdravotních benefitů
Během přípravy černého česneku se nepoužívají žádné další látky, jde o čistě biologický proces. Na rozdíl od klasické verze nedráždí žaludek a mohou jej tak bez problému užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.
Co se týče účinků na jednotlivé orgány, je černý česnek významný především pro srdce a celý krevní oběh a díky silným antioxidačním účinkům, podporuje naši obranyschopnost.