Bramboráky - nejoblíbenější receptyBramboráky - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.10. 2025
Dnes má svátek Marina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Černý česnek - superpotravina pro zdraví

3. 10. 2025 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Česnek je nejen jednou z nejvíce využívaných surovin v kuchyni, ale také velmi zdravou.  Jenže nejen ten bílý.


Slyšeli jste někdy o černém česneku?
Je skutečně černý, byť nejde o žádný samostatný druh. Pouze o upravený kuchyňský tradiční česnek, jehož historie je bohatá a sahá do starověké Asie, kde se tradičně používal ke konzervaci potravin a pro své zdravotní přínosy. Svého boomu i v dalších oblastech světa se dočkal zejména v posledním čtvrtstoletí, kdy se potvrdily nejen jeho významné antioxidační vlastnosti.

černý česnekStejný česnek, ale lahodná chuť


Černý česnek má překvapivě lahodnou, sladkou chuť. Ostrý, kousavý tón čerstvého česneku v tomto případě přechází do vůně připomínající směs lékořice, balzamikového octa, švestky a náznaku karamelu. Tato kombinace chutí z něj dělá jedinečnou ingredienci, která zvláštním způsobem obohacuje pokrmy.

A co vlastně černý česnek je? V podstatě výsledek fermentace obyčejného česneku, kdy se celé paličky nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60°C po dobu tří až čtyř týdnů. Jeho černou barvu způsobuje tzv. Maillardova reakce, při níž vzniká celá řada látek dodávajících výrobkům charakteristické zbarvení, chuť a vůni.


Spousta zdravotních benefitůČerný česnek


Během přípravy černého česneku se nepoužívají žádné další látky, jde o čistě biologický proces. Na rozdíl od klasické verze nedráždí žaludek a mohou jej tak bez problému užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.

Černý česnek je právem nazýván superpotravinou, protože obsahuje látky, které mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. V průběhu procesu zrání totiž dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (který patří k nejdůležitějším látkám obsažených v česneku) na více stabilní a  pro tělo vstřebatelné. Výrazný je také rozdíl obsahu účinných látek v běžném a černém česneku, přičemž černý na tom často bývá lépe. 

Co se týče účinků na jednotlivé orgány, je černý česnek významný především pro srdce a celý krevní oběh a díky silným antioxidačním účinkům, podporuje naši obranyschopnost.
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Náš tip


Další tipy


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Stříbrňáky