Vídeň měla kolem roku 1900 český charakter a vysoký podíl českých občanů: českou aristokracii, buržoazii, dělníky v cihelnách. A na jihu města pracovalo mnoho žen v městských palácích jako kojné, služebné nebo kuchařky. Ti všichni dodnes utvářejí bývalou habsburskou metropoli. Do vídeňské kuchyně se také dostalo mnoho receptů z české kuchyně, jako například buchty, lívance, knedlíky, sladké omáčky k pečením, ale i české pivo. Dopřejte si nejen českou kuchyni à la Rakousko na Prima ZOOM.
Český vliv u sousedů:
16. 9. 20.00 Česká Vídeň: buchty, cihly a polka
Česká Vídeň: buchty, cihly a polka (opakování pátek 19. září v 9.45)
Od českých městských paláců, řemeslných podniků, ať už krejčovských nebo ševcovských, až po kavárny: Vídeň se pyšní rozsáhlou českou přítomností. Stejně její tak hudba a zejména kulinářská kultura ovlivňují život města. Režisérka Anita Lackenberger vás zve na pátrání po stopách zapomenutého českého dědictví Vídně. Toto jsou životní příběhy kuchařek, spojené s městskými legendami a procházkami městem. Ať už v honosných palácích, v českém Prátru, v zavedených hostincích, u rybníků nebo v paláci Belvedere, odkazy na českou kuchyni a lidi, kteří za ní stojí, lze nalézt všude.
Na přelomu století měla Vídeň velkou českou populaci. Kromě dělnic v cihelnách na jihu města pracovalo v městských palácích mnoho žen jako kojné, služebné nebo kuchařky. Do vídeňské kuchyně se tak dostala spousta receptů z české kuchyně. Patří mezi ně buchty, lívance, housky, knedlíky, sladké omáčky a samozřejmě české pivo. V cukrárně Aida se tehdy, stejně jako dnes, lidé scházeli, zejména když měli chuť na něco „vídeňského“. Málokdo ví, že tato tradiční vídeňská cukrárna má českou historii.Některé ze starých českých receptů se tam stále dají nalézt. Dokonce i stánek s vídeňskými klobásami dosud nabízí českou klasiku: klobásky a pikantní klobásové speciality. Recept na slavnou „pražskou šunku“ uchovává vídeňský řezník již pět generací. Podává se s hořčicí a nakládanou zeleninou. A ti, kteří dávají přednost grilovaným vepřovým kolínkům, je ve Vídni najdou u slavného pana Koláríka, známého nejen z literatury. Ve Vídni se proslavil svými šťavnatými, křupavými kolínky, zapíjenými českým pivem.
Česká diaspora ve Vídni má dlouhou historii, a to i po vlně příchozích kolem roku 1900. Turbulentní 20. století často proměnilo Vídeň v jejich útočiště. Ve Vídni dodnes působí četné české kulturní spolky, hudební soubory a česká škola a jejich kultura zůstává jasnou součástí vídeňské identity.
Na závěr máme pro vás klasický česko-vídeňský recept na bramborovou polévku s houbami 😊.
Ingredience:
50 g másla
100 g mouky
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
100 g hub
150 g nakrájených brambor
300 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
Příprava: Máslo orestujte s moukou a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte sůl, pepř, cukr, ocet a houby a duste, dokud houby nezměknou. Poté, jakmile jsou brambory al dente, přidejte nakrájené brambory, mléko a smetanu a polévku zahustěte.
Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Jiří Lábus v komedii Milion
Květina Vánoc - Vánoční hvězda










