Vídeň měla kolem roku 1900 český charakter a vysoký podíl českých občanů: českou aristokracii, buržoazii, dělníky v cihelnách. A na jihu města pracovalo mnoho žen v městských palácích jako kojné, služebné nebo kuchařky. Ti všichni dodnes utvářejí bývalou habsburskou metropoli. Do vídeňské kuchyně se také dostalo mnoho receptů z české kuchyně, jako například buchty, lívance, knedlíky, sladké omáčky k pečením, ale i české pivo. Dopřejte si nejen českou kuchyni à la Rakousko na Prima ZOOM.
Český vliv u sousedů:
16. 9. 20.00 Česká Vídeň: buchty, cihly a polka
Česká Vídeň: buchty, cihly a polka (opakování pátek 19. září v 9.45)
Od českých městských paláců, řemeslných podniků, ať už krejčovských nebo ševcovských, až po kavárny: Vídeň se pyšní rozsáhlou českou přítomností. Stejně její tak hudba a zejména kulinářská kultura ovlivňují život města. Režisérka Anita Lackenberger vás zve na pátrání po stopách zapomenutého českého dědictví Vídně. Toto jsou životní příběhy kuchařek, spojené s městskými legendami a procházkami městem. Ať už v honosných palácích, v českém Prátru, v zavedených hostincích, u rybníků nebo v paláci Belvedere, odkazy na českou kuchyni a lidi, kteří za ní stojí, lze nalézt všude.

Některé ze starých českých receptů se tam stále dají nalézt. Dokonce i stánek s vídeňskými klobásami dosud nabízí českou klasiku: klobásky a pikantní klobásové speciality. Recept na slavnou „pražskou šunku“ uchovává vídeňský řezník již pět generací. Podává se s hořčicí a nakládanou zeleninou. A ti, kteří dávají přednost grilovaným vepřovým kolínkům, je ve Vídni najdou u slavného pana Koláríka, známého nejen z literatury. Ve Vídni se proslavil svými šťavnatými, křupavými kolínky, zapíjenými českým pivem.
Česká diaspora ve Vídni má dlouhou historii, a to i po vlně příchozích kolem roku 1900. Turbulentní 20. století často proměnilo Vídeň v jejich útočiště. Ve Vídni dodnes působí četné české kulturní spolky, hudební soubory a česká škola a jejich kultura zůstává jasnou součástí vídeňské identity.
Na závěr máme pro vás klasický česko-vídeňský recept na bramborovou polévku s houbami 😊.
Ingredience:
50 g másla
100 g mouky
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
100 g hub
150 g nakrájených brambor
300 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
Příprava: Máslo orestujte s moukou a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte sůl, pepř, cukr, ocet a houby a duste, dokud houby nezměknou. Poté, jakmile jsou brambory al dente, přidejte nakrájené brambory, mléko a smetanu a polévku zahustěte.
Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz