MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vývoj antibiotické citlivosti u enterobakterií z poševních stěrů

2. 11. 2013 | Nemoci
Enterobakterie je čeleď bakterií řazená mezi nejdůležitější gramnegativní tyčinky, které se za normálních okolností vyskytují ve střevě člověka, kde jsou patogenní pouze v případě přemnožení, nebo pokud se jedná o některého z primárních patogenů (např. salmonella). Mezi enterobakterie patří i bakterie, která má velký význam nejen v klinické mikrobiologii, a to Escherichia coli

Je to potenciálně patogenní bakterie, která je ve svém přirozeném prostředí, ve střevě, zdraví velice prospěšná. V pochvě však může být nebezpečným patogenem, byť i tam může jít o pouhou kolonizaci. Kromě vaginálních infekcí, které jsou velice časté u žen každého věku, může způsobit průjmová onemocnění, septické nebo močové infekce. Zánětlivá onemocnění jsou jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy navštěvují ordinaci gynekologa. Postižené ženy své potíže často tají nebo jim nevěnují dostatečnou pozornost. Mezi klinické příznaky vedle výtoku může být přítomna také bolestivá menstruace či bolest při styku. Může však dojít k daleko závažnějším důsledkům těchto onemocnění, pokud se zánět rozšíří z pochvy do dělohy, vejcovodů a břišní dutiny. V takovém případě může dojít až k neplodnosti, zánětu pobřišnice a septickým stavům. 

bakterieZáněty ženských pohlavních orgánů jsou onemocněním infekčního charakteru, vyvolaná nejčastěji bakteriemi a kvasinkami, většinou tyto patogeny můžeme diagnostikovat pomocí moderních kultivačních technik. V dnešní době je k dispozici mnoho moderních metod, které umějí izolované mikroby přesně identifikovat. Escherichia coli, která je běžným způsobem kultivována z poševních výtěrů, je dále podrobena testu citlivosti na antibiotika. Zpravidla se jedná o základní sestavu sedmi antibiotik, výjimečně doplněnou o další antibiotika. V současné době u Escherichia coli (a samozřejmě nejen u ní) přibývá rezistence na různá antibiotika či skupiny antibiotik. Což znamená, že tělo na ně již nereaguje a tudíž daná antibiotika zánět nevyléčí. Vývoj rezistence je intenzivně sledován zejména u závažných pacientů (hospitalizovaných na odděleních ARO, chirurgiích či jednotkách intenzivní péče). Trochu stranou přitom zůstávají kmeny poševní, zřejmě proto, že jimi způsobené infekce jsou jen zřídka život ohrožující, to však neznamená, že nejsou významné. Cílem mé bakalářské práce na toto téma bylo zjistit, zda se nějakým zásadním způsobem vyvíjela rezistence poševních kmenů Escherichia coli na antibiotika, na která je tato bakterie běžně zkoumána na Mikrobiologickém ústavu a která jsou běžně používaná k léčbě. Laboratorní diagnostika enterobakterií je založena zejména na kultivačním průkazu s pomocí diagnostických půd, biochemické identifikace k určení podezřelých kolonií a zjišťování citlivosti na antibiotika. 

Citlivost se zásadně neurčuje u kmenů ze stolice, jelikož až na výjimky je použití antibiotik v tomto případě kontraindikováno, protože prodlužuje dobu vylučování patogena ze střeva. Určuje se zejména u kmenů izolovaných z jiných materiálů, nejčastěji je to moč, ale také poševní stěry, materiál z dýchacích cest, z ran, hemokultur, mozkomíšního moku apod. V rutinní diagnostické praxi nejrozšířenější metodou zjišťování antibiotické citlivosti je difúzní diskový test, který umožní vyhodnotit citlivost velkého množství bakteriálních patogenů na širokou škálu antibiotik. V případě praktického hlediska mé práce byly použity antibiotika ampicilin, ciprofloxacin, cefalotin, ko-trimoxazol, doxycyklin, nitrofurantoin a norfloxacin. Testován byl soubor 201 vzorků, které byly odebrány v různém časovém horizontu. Závěrem lze říct, že se nepodařilo vysledovat jednoznačný trend, který by napovídal zhoršování stavu v oblasti rezistence kmenů Escherichia coli z poševních výtěrů na antibiotika. Z analýzy lze však vyvodit jiné poznatky. 58 % poševních kmenů Escherichia coli vykazuje sekundární rezistenci na ampicilin, míra rezistence je natolik vysoká, že prakticky vylučuje ampicilin (případně amoxicilin) z léčby naslepo při podezření na poševní infekcí tímto patogenem. 
Poměrně vysoká procenta rezistence vykazují i jiná antibiotika. Zajímavé také je, že u většiny antibiotik bylo zaznamenáno větší procento rezistentních kmenů u netěhotenských diagnóz. Vždy je proto důležité antibiotickou politiku nepodceňovat! 

Manga - čtenářka
ChytráŽena.cz
výtah z bakalářské práce autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý a poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
.přesně tak Smajlík samozřejmě prevence je velice důležitá a i v bakalářce se o ní zminuji, jen tento článek jsem pojala trošku jinak. Ale děkuji za doplnění, které je na místě.

vurba: Bohužel je docela dost žen, které se záněty mají problémy celý život a stále se vrací, bez ohledu na to, kolik a jaká antibiotika berou.
Obrázek uživatelky
profil
Známá měla takové problémy několik let a dodneška se nic nezlepšilo.Takže.....
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé informace.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale pro čtenářky bych asi ještě doplnila, jaká je prevence vzniku rezistence a zanesení E. Coli do pochvy a močové trubice. Chápu, že téma bakalářské práce bylo jiné, ale z praktického hlediska je škoda informovat jen o vzrůstajícím počtu rezistencí a neupozornit na to, co vede k tomuto jevu, a jak může jedinec přispět, aby se rezistence a výskyt E. Colli v pochvě a močovém ústrojí snížil.
Dělala jsem na urologii a vím, jak to je v 90% s infekcí močových cest.
Takže dámy, utírat se jen ze předu dozadu, ať si bakterie z konečníku zbytečně nezanášíte, kam nepatří a pokud dostanete ATB, doberte je. Nesmí se zahájit léčba a po dvou dnech, co se vám uleví, mít pocit, že jsem zdravá a nedoléčit to. Bakterie se úplně nevymítí, ale jelikož se s daným ATB již setkaly, vytvoří si na něj obranu (rezistenci), taky to jsou živé organismy a chtějí žít, takže se přizpůsobují. Pokud se příště přemnoží, onemocníte a nasadí se ATB, která už brebery znají, daná ATB nezaberou! Časem vám už nezabere nic!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles