Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chaga – houba nesmrtelnosti

13. 05. 2021 | Zajímavosti

Hodně jsem o ní slyšela, možná jsem ji i viděla, ovšem ne v době, kdy jsem se o ni zajímala a chtěla ji najít. Jedná se o houbu Chaga neboli rezavec šikmý (Inonotus obliguus). Jde o chorošovitou dřevokaznou houbu, která má na náš organismus přímo zázračné účinky.


Rezavec šikmý má rád především chladnější počasí. Nejčastěji infikuje břízy, jsou však popsány i případy, kdy byla Chaga nalezena na bucích, dubech či topolech. Spory tvořené pohlavním stadiem houby způsobují bílou hnilobu. Je také nejvhodnější Chagu sbírat právě z břízy, která má léčivé účinky. Tuto houbu, která dorůstá často úctyhodných rozměrů, je vhodné sbírat především v chladnějším počasí. Doporučuje se ji sbírat na jaře, na podzim a v zimě. V létě houba obsahuje víc vody, která snižuje obsah léčivých látek v houbě.

Tvrdí se, že Chaga velmi dobře působí na trávení. Zmírňuje také projevy Cronovy choroby, zabraňuje zácpě i ulcerózní kolitidě. Také je využívána při gastritidách a vředech. Říká se, že čistí krev a působí pozitivně na krev. Její nejdůležitější přínos je ale v boji s rakovinou, především rakovinou střev a jater, a pak cukrovkou. Chaga podporuje kardiovaskulární systém a celkově zvyšuje odolnost organismu.

ChagaJe toho hodně, s čím nám může tato na první pohled nevzhledná houba pomoci. Každý si může na internetu najít, čím může být prospěšná právě jemu. O tom nemusím psát. Já se od chvíle, kdy jsem si přestala myslet, že onen poklad je pouze ohořelý kus dřeva či nevzhledný nádor stromu, pokoušela houbu najít. Pokaždé, když jsem šla do lesa, jsem se dívala také po kmenech především bříz. Tak jsem v minulosti našla např. hlívu ústřičnou. Chaga se mi ale vyhýbala. Už jsem si myslela, že ji nikdy nenajdu, nikdy nezkusím, jak chutná. Až nyní…

Okresy jsou ještě zavřeny, takže do lesa jsem nemohla jít. Se svým pejskem jsem se vypravila do místního lesoparku. Mám to tam ráda. Člověk tam vidí srnky, divoké králíky i různé druhy ptáků. Rostou tam medvědí česnek, krokusy, sasanky a další rostliny. Na kraji lesoparku jsou dokonce maliníky. Když začnou růst houby, nacházím zde kováře, koloděje, kozáky, babky a občas i praváky.  

Vyšla jsem si nyní jen na procházku, protože na tyto houby je zatím brzy. Mého Bena zaujala veverka. Sice už je starý na to, aby ji pronásledoval, přesto ale zůstal ve střehu a zvířátko pozoroval. Sledovala jsem veverku s ním. Jakmile nám veverka zmizela ze zorného pole, chtěla jsem pokračovat. Najednou jsem pohledem zavadila o nevzhledný útvar na bříze. Byla to ona! Musela to být ona! Hypnotizovaná houbou jsem šla přes křoví k bříze. Naštěstí mám na klíčích malý nožík, který jsem dostala od přítele. Pokusila jsem se útvar dostat z kůry tak, abych tam kousíček nechala napříště. Je známo, že houba roste roky, a když jí kus na kůře necháte, doroste. Celou dobu jsem se bála, aby to přece jenom nebyl nějaký nádor nebo jiná vada stromu. Při odkrajování houby to lupalo, jako bych krájela korek. To je charakteristické právě pro Chagu. Nakonec jsem ji z kůry dostala, i když jsem přitom musela stát na špičkách. Unavená, ale šťastná, že ji držím v ruce, jsem si odnášela poklad domů.

Doma jsem ani nedýchala, když jsem ji rozlomila. Nebude uvnitř přece jenom dřevo? Kdepak! Žluto-hnědý materiál uvnitř mě ujistil, že jsem se nemýlila. Ihned jsem houbu usušila. Říká se, že čím dřív to uděláte, tím lépe. Poté jsem ji namlela na prášek. Slyšela jsem, že se pije jako čaj nebo káva, podobně se i připravuje. Také jsem četla, že se může s kávou míchat. Samotnou jsem ji nakonec neměla odvahu konzumovat. A tak si vždy přidám lžičku do kávy. Kávu pak popíjím s pocitem, že prospívám svému zdraví.

Po neděli se otevřou hranice okresů a ke mně může přijet opět můj přítel. Má cukrovku. Když jsem mu říkala o svém nálezu a zaslala mu fotografii, dal se slyšet, že „toto“ on nikdy nebude pít. Nevadí. Pro něj jsem speciálně připravila předem kávu s tímto zázrakem. Nebude tušit, a bude se léčit.

Postupem času takto poznávám další a další houby, o kterých jsem kdysi ani neslyšela. Příroda je mocná a neustále nás učí.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chaga – houba nesmrtelnosti:

Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
Chaga – houba nesmrtelnosti
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Houbu Čaga jsem taky doposud neznala a docela mě zaujala. Hned jsem koukala na web a je tam na ni spousta prodejních nabídek.

Taky mi mnohem větší radost udělá, když si něco nasbírám sama.

Jen si dejte pozor, ať Vám přítel nevyčte, že jste jako Maryša (houba do kafe). Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za seznámení s touto houbou,ráda bych jí i vyzkoušela, ale, kde ji najítSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Zajímavé povídáníSmajlík O té houbě jsem asi ještě neslyšela.

Pěkné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavé, o této houbě jsem nevěděla, díky za poučení.
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavé, pohľadám a vyskúšam.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda