Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chcete nenáročné domácí zvíře? Pořiďte si gekona

23. 07. 2021 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

Pokud si chcete pořídit domácího mazlíčka, kterého nemusíte chodit venčit a uklízet po něm chlupy, pořiďte si gekona. Gekon nebo gekončík nebude trpět samotou, když bude celý den doma sám, nebude rušit sousedy štěkáním a ani nerozkouše nebo nerozdrápe vybavení vaší domácnosti během doby vaší nepřítomnosti.

Gekon je malý, roztomile vyhlížející ještěr s přísavnými ploškami na prstech a v různých barevných variantách a velikostech. Při dobré péči se může dožít až 15 let. Gekon je přes den v útlumu a aktivní začíná být až v noci, kdy vydává své charakteristické zvuky (kromě gekona modrého).

Jakého gekona nebo gekončíka si můžete pořídit?


Gekon modrýGekon modrý

Gekon modrý je modře zbarvený a dorůstá délky pouze cca 8 centimetrů. Oproti ostatním druhům gekonů je aktivní ve dne. Pokud trávíte většinu času doma přes den a chcete gekona pozorovat, je gekon modrý ideálním druhem právě pro vás. V noci spí a nebude tak ze spánku vyrušovat ani vás.

Gekončík noční

Gekončík noční je aktivní především v noci. Má žlutohnědé zbarvení s červenými skvrnami a dorůstá do délky až 30 centimetrů, proto byste mu měli pořídit větší terárium. Gekončíka nočního si můžete ochočit a naučit ho přijímat potravu z vaší ruky nebo pinzety.

Gekon panenský

Gekon panenský má hnědou barvu a černé a béžové pruhy na zádech, přičemž svůj odstín dokáže měnit podobně jako chameleon. Je to malý a nenáročný druh gekona, jehož samičky k rozmnožování nepotřebují partnera.


Vybavení terária


Gekonovi stačí dobře vybavené terárium a vhodná potrava. Sameček by měl být v teráriu sám, aby nedocházelo k bojům o teritorium. Pokud budete gekona brát do rukou i přes jeho projevenou nevůli, může vás bolestivě kousnout.

Velikost terária by podle chovaného druhu měla být minimálně 40x30x40 cm. Dno terária vysypejte terarijním substrátem nebo pískem a pomocí větví, kamenů a dalších dekorací do terária, vytvořte gekonovi prostředí, ve kterém se bude cítit přirozeně.

Pomocí tepelných kamenů, lampy nebo žárovky, v teráriu udržujte teplotu 28 až 32°C. Terárium osaďte rostlinami, které dobře snášejí vysokou vlhkost a pravidelně rostliny rozprašovačem roste vodou, aby se vlhkost v teráriu udržela.

Čím gekona krmit

Převážnou část stravy gekona by měl tvořit hmyz. Pro malé gekony jsou vhodné octomilky, pro starší gekony a větší druhy, jsou to švábi, cvrčci, sarančata a holátka ptáků a myší. Jídelníček gekonovi občas můžete zpestřit i červy. Gekon nepohrdne ani zralým sladkým ovocem.

Pitný režim gekonovi zajistíte mělkou miskou s pitnou vodou a pravidelným rosením skla terária. Kapky vody z něj bude olizovat. Nezapomínejte do stravy gekonovi přidávat minerály a vitamíny. Gekona krmte pouze takovým množstvím potravy, kolik sní. Nezkonzumované octomilky a další hmyz lezoucí po gekonovi a teráriu, nepůsobí vůbec esteticky.

Zazimování gekona


Na zimu gekona zazimujte, aby si odpočinul. Před začátkem zimy postupně v teráriu snižuje teplotu a nakonec zdroj tepla vypněte úplně. Při pokojové teplotě gekon upadne do zimního spánku, během kterého pravděpodobně nebude přijímat potravu. Pokud se během zazimování probere, střídmě ho nakrmte a do misky mu nalijte vodu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !