Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chraňte si kůži před sluncem, vyzývají odborníci

26. 08. 2017 | Péče o tělo
Zarudnutí, svědění, puchýře na kůži. Předčasné stárnutí, nadměrná tvorba vrásek a pigmentových skvrn. Zničení kožních vláken a následná rakovina kůže. To vše jsou možné negativní důsledky nadměrného slunění, kterým lze předcházet dostatečnou ochranou pokožky. Tu však většina Čechů podceňuje jak u sebe, tak u svých dětí, varují odborníci.

Pro lepší „barvu“ udělá většina lidí v tuzemsku téměř cokoli. Přehnaný pobyt na slunci a s ním spojené spáleniny přitom představují největší riziko vzniku rakoviny kůže, která je celosvětově nejrozšířenějším nádorovým onemocněním. „Je potřeba, aby si lidé v Česku uvědomili, že opálení je známkou poškození pokožky, nikoli známkou krásy. Slunci bychom se měli vystavovat minimálně a být dobře chráněni,“ říká MUDr. Hana Obluková z Dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Na dostatečnou ochranu před sluncem zapomínají Češi nejen u sebe, ale často hazardují i se zdravím svých dětí. Podceňují kvalitu ochranných přípravků, protože jim chybí informace o tom, co má obsahovat, aby byl účinný, nebo s ním zbytečně šetří. Tím se pak ochrana sníží až o dvě třetiny. „Novorozence a kojence by rodiče na přímé slunce neměli brát vůbec, což je nejlepší dodržet až do 3 let věku dítěte,“ upozorňuje MUDr. Obluková.

Při pobytu na slunci je důležité chránit kůži před účinkem ultrafialového záření a současně dodržovat základní pravidla správného slunění – tím nejdůležitějším je, že stupeň ochranného faktoru závisí na fototypu člověka (čím světlejší typ, tím vyšší faktor).

Ochranný prostředek by měl chránit jak před UVB zářením, které zvyšuje pravděpodobnost vzniku kožních nádorů, tak před UVA zářením, které způsobuje stárnutí kůže. Z vlastních zkušeností vím, že lidé mnohdy reagují spíše na cenu než kvalitu výrobku a často jej kupují v drogeriích, aniž by se odborně poradili se svým lékárníkem. Naše rada je přitom zadarmo a může výrazně ovlivnit zdraví člověk. Pro zájemce máme rovněž připravené informativní materiály, kde jsou základní pravidla shrnuta.

Pokud již dojde ke spálení pleti, měl by se člověk vyhýbat slunci po dobu, než se kůže úplně zahojí, a zakrýt si postižená místa oblečením. Pomáhá také okamžitá studená koupel, hydratace kůže pomocí tělového mléka s Aloe vera a vitaminy C nebo E a dostatečný přísun tekutin.

Jedním z prvních ukazatelů toho, že je s kůží něco v nepořádku, je i změna mateřských znamének, která je třeba před slunečním zářením dobře chránit. Pokud se znaménko zvětšuje, bolí, svědí, mění tvar a barvu, má nepravidelný okraj, či krvácí nebo ho pokryje strup, je vhodné obrátit se na kožního lékaře. Slunce opaluje i pod mrakem a ochrana každého krému má své meze. Proto stále nejefektivnějším způsobem, jak se vyhnout nechtěným komplikacím, je nevystavování se přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !