Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřest, přírodní léčitel i zdravá pochoutka

3. 05. 2022 | Zajímavosti
Právě probíhá období chřestové sezóny. V České republice se chřest používal už za první republiky a byl považován za krále zeleniny.

Asparágus neboli chřest, v České republice také známý pod lidovým názvem špargl, se přirozeně vyskytuje v Evropě, ale také ve Velké Británii nebo Skandinávii. Jedná se o velmi starý druh zeleniny, pěstovali ho už staří Římané a Řekové a jednalo se o pokrm pro bohaté.
Dnes už je rozhodně dostupnější a receptů s chřestem stále přibývá, zejména díky jeho léčivým účinkům na lidský organismus.

Česko, vyhlášený pěstitel chřestu

Chřest byl velmi oblíbený už v prvorepublikové kuchyni. V době socialismu z nabídky obchodů téměř vymizel a objevil se až v 90. letech, kdy ho u nás začali pěstovat farmáři z Holandska. V Česku se však bohužel moc neohřál a většina se vyvážela do zahraničí.

chřestChřest jako přírodní afrodiziakum


Nejenom že chřest působí velmi pozitivně na ženskou i mužskou plodnost, ale známý je i jako afrodiziakum. Obsahuje směs živin, které čistí močové cesty, zvyšují energii a pomáhají neutralizovat přebytečný amoniak v těle, který může způsobovat sexuální nezájem. Díky vysokému obsahuje draslíku, kyseliny listové a vitamínu E konzumace chřestu pohání produkci testosteronu.

Blahodárné účinky


Chřest dobře chutná, ale je také velmi prospěšný pro vaše zdraví. Snižuje cholesterol, riziko srdečního selhání, podporuje trávení a imunitní systém. Pomocníkem je také při dietě, jelikož 100 g chřestu obsahuje pouze 20 kalorií. Zabraňuje zadržování vody v těle a obsahuje velké množství vitaminů, jako například:

    • Vitamin K, který udržuje zdravé vaše kosti.
    • Vitamin C, antioxidant pozitivně působící na vaši pokožku.
    • Vitamin A, nezbytný k správné funkci imunitního systému.
    • Vitamin E, udržuje zdravé cévy a silné srdce.


Jak vybrat ten správný?


Říká se, že nejlepší chřest je ten, který byl ještě ráno zasazený v hlíně. Čerstvý chřest je lesklý, má pevnou strukturu a sevřené hlavičky.


Nezapomeňte na správnou přípravu


Obliba chřestu v České republice v posledních letech stoupá a na internetu najdete nespočet receptů. Nezapomeňte ale na správné zpracování, aby váš zážitek s touto zeleninou stál za to. Bez důkladného oloupání byste se zbytečně připravili o gurmánský zážitek a přirozeně sladkou chuť chřestu - proto nezapomeňte:
    • Bílý chřest je potřeba pečlivě oloupat až po hlavičku, protože slupka obsahuje hořké silice.
    •  U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku.
    • U mladého zeleného chřestu nemusíte loupat vůbec.

Stejně tak jako má chřest nespočet pozitivních účinků na naše zdraví, máme také velké množství způsobů, jak si ho doma připravit.

    • Grilování. Jednoduchá a rychlá příprava a výsledkem bude krásně křupavý chřest. Doporučujeme obalit ve slanině, lehce osolit a opepřit. Fantazii se však meze nekladou.
    • Syrový. Ano, možná vás to překvapí, ale stejně jako jinou zeleninu, můžete chřest jíst bez tepelné úpravy. V tomto případě však nezapomeňte výhonek oloupat.
    • Blanšírování. Budete potřebovat střední hrnec, přivedete vodu k varu a silně osolíte. Chřest stačí vařit pouze 3-5 minut a je připraven k jídlu.
    • Pokud patříte mezi milovníky krémových polévek a omáček, můžete chřest připravovat i tímto způsobem. Nejprve se musí uvařit, nebo osmažit a následně můžete rozmixovat v mixéru.


Zdroj, foto: Tesco


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !