Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

3. 09. 2021 | Zajímavosti

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

Fenomén zvaný burčák


Částečně prokvašený mošt je výsledkem první fáze zpracování hroznů vinné révy a těší se v tuzemsku nesmírné oblibě. Fenomén konzumace burčáku se v méně hojné míře objevuje snad jen na Slovensku, Rakousku a v částech Německa. Zbytek světa si k němu cestu nenašel. Burčák, kterému se také říká „mléko starců“, může být prodávám pouze od 1. srpna do 30. listopadu a musí být výhradně připraven z tuzemských hroznů. „Nejlepší burčák je takový, který vám chutná. Většina konzumentů má ale raději ten sladší burčák na začátku etapy fermentace. Tento stav ale netrvá dlouho, zpravidla v řádu několika hodin. Obsah alkoholu v burčáku se pohybuje většinou mezi 1 – 6 obj.%. Díky zákalu kvasinek není burčák v žádné své etapě vývoje čirý, jak jsme zvyklí u vína. Burčák můžeme ochutnat jak z bílých, tak modrých hroznů a z jakékoliv odrůdy. Právě odrůda a teplota udávají délku trvání kvasného procesu, který se pohybuje mezi 7 až 15 dny,“ říká sommelierka NOVÉHO VINAŘSTVÍ, Michaela Lasotová. Typickým odstínem burčáku z bílých hroznů je sytá zelenkavožlutá barva s jemným okrovým odstínem. Pro burčák je typické příjemné decentní perlení, příjemně vyvážená chuť cukrů a kyselin, a ovocná chuť s jemným kvasným tónem, připomínajícím droždí. Podle zažité vinařské pověry by se s burčákem nemělo „ťukat na zdraví“, aby se nezastavil proces kvašení a měla by se jím vyměnit krev. Vypít však 4 l burčáku může být ošemetné, pozor na to.
NOVÉ VINAŘSTVÍ

Francouzský paradox


Už jste slyšeli o pojmu francouzský paradox? Vědci a lékaři se pozastavují nad skutečností, jak je možné, že Francouzi, coby náruživí konzumenti tučných jídel a červeného vína, patří mezi národy s nejnižším procentem kardiovaskulárních onemocnění. V této souvislosti je nejčastěji spojován antioxidant resveratrol, jehož další oceňovanou vlastností je aktivace metabolismu nebo skupiny enzymů sirtuin mající vliv na délku života. „Tento přírodní antioxidant se přirozeně nachází ve slupkách modrých hroznů a jejich macerací přechází do výsledného produktu tedy červeného vína. Ve spolupráci s VŠCHT v Praze jsme dokázali vyvinout postup výroby bílých vín s vyšším obsahem zmíněného resveratrolu bez ovlivnění aromatiky, chuti i standardní barvy, a tak si lidé mohou dopřát s resveratrolem i vína bílá. Ochutnat můžete řadu přívlastkových bílých vín Cépage s resveratrolem odrůdy Chardonnay, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené,“ dává tip sommelierka Michaela Lasotová z NOVÉHO VINAŘSTVÍ. Možností je vychutnat si bílá vína s resveratrolem v pohodlí domova, nebo si udělejte výlet přímo do NOVÉHO VINAŘSTVÍ, nebo na akce, kterých se vinařství v nejbližších týdnech zúčastní např.: NOVÉ VINAŘSTVÍ


3. –  4.9.2021 Karlovarský festival vína
10. – 12.9.2021 Pálavské vinobraní v Mikulově
18.9.2021 Písecký festival vína
25.9.2021 Drnholecké vinobraní
25. – 27.9.2021 Plzeňský festival vína
9.10.2021 Přeštický festival vína



Sklo, nebo korek?


Patrně vám při nákupech vína neuniklo, že vyjma korkových špuntů bývají vína uzavírána i hliníkovými šroubovacími či dokonce skleněnými uzávěry. „Korek, jako přírodní materiál, je nejlepší uzávěr pro vína na archivaci. Umožňuje totiž zrání vína. Má však i své limity. Hrozí u něj riziko rozlámání korkové zátky při otevírání vína, a hlavně vady příchuti po korku. Z tohoto důvodu se při otevírání vína čichá ke korkové zátce, než se víno rozlévá do sklenic,“ upozorňuje sommelierka Michaela Lasotová. Šroubovací uzávěr je praktický a je používán zejména u vín, která by se měla vypít v krátké době, řekněme do 2-3 let. Skleněné uzávěry se dostávají na výsluní nejen kvůli svému designu, ale i funkčním vlastnostem. „Jako první vinařství v České republice jsme v roce 2006 začali zátkovat lahve skleněnými uzávěry Vinolok od české společnosti Preciosa. Po 15 letech používání víme, že i pod skleněným uzávěrem má víno možnost nazrávat, ale nikdy se neznehodnotí zmíněnou vadou příchuti po korku,“ uzavírá Michaela Lasotová z NOVÉHO VINAŘSTVÍ.


-Komerční sdělení-



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !