Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Člověče, nezlob se! zůstane navždycky

18. 10. 2020 | Zajímavosti

Je zajímavé, že ač se vytvářejí nové a nové hry, tak jedna zůstává stále v popředí. Jedná se o staré známé dobré Člověče, nezlob se!, které přetrvalo. Vypadá to po všech těch letech, že tomu asi tak bude navždycky. Vždyť i přes velkou modernizaci deskových a společenských her všeobecně, zůstává stále jako jedna z vůbec nejznámějších her nejenom u nás, ale dokonce i ve světě. V zahraničí totiž také znají tuto hru. Mnoho lidí si dokonce myslí, že je to český vynález, to však není pravda. Původ pochází z prastaré doby v Indii, kdy se tam hrála hra zvaná Pačísí ze 7. století.

Postupně se dostala až do Španělska, nicméně se nijak zvlášť nerozšířila. Podruhé se o to pokusili Angličané, kteří hru do Evropy přivezli v devatenáctém století, ale to z Indie přímo, jelikož to v té době byla anglická kolonie. Patent a prodej byl zahájen v roce 1896. Je zajímavé, že tehdejší pravidla jsou v podstatě stejná jako je tomu dnes. Kdyby náhodou někdo nevěděl o co jde, tak pro ty ve zkratce. Herní plán je úplně jednoduchý. Hrají proti sobě dva až čtyři hráči, přičemž si každý zvolí svoji barvu figurek - červená, modrá, žlutá, zelená. Každý má čtyři figurky. Na začátku se hází třikrát za sebou, a to každý hráč, dokud nehodí šestku.

Kdo první hodí šestku, tak začíná. Samozřejmě druhý z hráčů musí čekat také, až hodí číslo šest. Po šestce se hází ještě jednou. Musí se objet plán jednou dokola, přičemž cílem je dostat svoji figurku do domečku. Komu se to podaří jako prvnímu, ten vyhrává. Když se stane, že hráč vyhodí soupeřovu figurku, tak musí zpět před startovní pole a čekat na šestku. To však hází jenom jednou. Výjimka, že hází třikrát je v tom případě, když jsou oba vyhození a musejí čekat oba na šestku - tam se hází třikrát jako na začátku.

Existuje varianta, kdy může hrát až šest hráčů, normálně je maximum čtyři hráči. Tolik k pravidlům. Masové rozšíření však přišlo o něco později. Stalo se tak vlastně díky německému obchodníkovi Josefu Friedrichovi Schmidtovi. Ten vydal hru jen chvilku před první světovou válkou, ovšem pod názvem Mensch, ärgere dich nicht. Tato společenská hra se dokonce rozšířila i do Spojených států amerických a měla úspěch, což je trošku zvláštní, jelikož Američané obvykle nechápou nic evropského, a to ať jde jak o humor, tak i o cokoliv jiného. V německy mluvících zemích je hra známá pod dalším názvem - Eile mit Weile.

 V roce 1882 se začala prodávat na Moravě a v Čechách. To bylo ještě několik let právě před patentem. Ovšem boom, jak se dneska říká, přišel až ve 30. a 40. letech 20. století. Hned od začátku se stala velmi populární a dávala se často jako dárek. Také, když se někde začínalo se společenskými hrami, tak jako první šla obvykle tato. Existuje i Člověče pro matfyzáky, jinak se v roce 1997 pokusil o registraci chráněné značky podnikatel Přemysl Chmelař - nepodařilo se.             


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to tak..SmajlíkČlověče hrají i dnešní děti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík