8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je to opakovací recept?

29. 02. 2024 | Zajímavosti

OTÁZKA TÝDNE


Co je to opakovací recept?

ODPOVĚĎ


Jedná se o elektronický recept s předepsáním léčivého přípravku a počtem balení, jehož výdej se má opakovat. Tzn. opakovací recept zajistí pacientovi možnost v lékárně vyzvedávat své léky opakovaně, aniž by musel pokaždé navštívit ordinaci lékaře a v lékárně předložit nový lékařský předpis. Možnost předepisování opakovacího receptu podléhá podmínkám, které zajištují bezpečnou a dlouhodobě efektivní terapii.

Může opakovací recept dostat kdokoli?

Ošetřující lékař může opakovací recept předepsat pouze pacientovi, kterého má ve své dlouhodobé péči, který spolupracuje a navštěvuje jeho ordinaci pravidelně. Podmínkou preskripce je také, že se musí jednat o pacienta se stabilizovaným onemocněním. Opakovací recept nelze předepsat v případě akutního onemocnění.

Co je to opakovací recept?Jakou má platnost opakovací recept?

Opakovací recept má platnost 6 měsíců počínaje dnem po dni jeho vystavení, neurčí-li předepisující lékař jinak, nejdéle však 1 rok.

V jaké podobě dostanu od lékaře opakovací recept?

Lékař může opakovací recept vystavit pouze v elektronické podobě jako tzv. eRecept.

Může mi lékař předepsat více druhů léků na opakovací recept?

Na opakovací recept lze předepsat pouze dva druhy léčivých přípravků, a to pouze za podmínky, že počet opakování je u obou léků stejný. Počet opakování (výdejů v lékárně) se vztahuje k eReceptu jako celku, nikoli pouze k jednomu z léčivých přípravků. Tzn. na jeden opakovací eRecept není možné předepsat rozdílný počet opakování u jednotlivých léků, ani nelze předepsat opakování pouze u jednoho z léků. Na opakovací recept není možné předepsat léčivé přípravky s obsahem omamných nebo návykových (psychotropních) látek, nebo léčivé přípravky označené příznakem „omezená dostupnost“.

Jaké údaje jsou uvedeny na opakovacím receptu?

Opakovací recept obsahuje kromě standardních identifikačních údajů (jméno pacienta, název předepsaného léku, dávkování, platnost eReceptu atd.) také pokyn k opakovanému výdeji („repetatur“) a počet opakování (slovy a číslicí).


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !