8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je veš dětská, jak se přenáší a projevuje?

18. 01. 2016 | Zajímavosti
Věš dětská (PEDICULUS CAPITIS) je bezkřídlý hmyz – parazit, který žije pouze ve vlasech lidí, nejčastěji dětí ve věku 6-15 let. Bodá a saje krev.

Délka jejich těla se pohybuje mezi 2-3,5 mm. Vši mají 3 páry nohou, jsou opatřené solnými drápky, jimiž se pevně přidržují vlasů. Samička klade vajíčka, zvané hnidy, která přilepuje pevným tmelem na vlasy, těsně u pokožky. Vajíčka vší jsou ve srovnání s velikostí jejich těla poměrně veliká, asi 0,8 mm dlouhá. Z hnid se již za 7 dní vylíhnou larvy vší, které začínají ihned bodat a sát krev. Mezitím vlas trochu povyroste, ale prázdné vaječné obaly zůstávají pevně přilepeny a s vlasem postupně odrůstají. Jestliže je délka vlasu mezi přilepenou hnidou a pokožkou větší než 1 cm, jsou hnidy s největší pravděpodobností mrtvé nebo již vylíhlé.

Čerstvě vylíhlé larvy vší jsou světle zbarvené a jen asi 1 mm dlouhé, a proto se snadno přehlédnou. Než dospějí, třikrát se svlékají. Celý jejich vývoj proběhne za 17-25 dní, samičky se dožívají 3-5 týdnů a během života naklade každá z nich 50-150 vajíček. Larvy i dospělé vši sají krev nejméně 3 krát denně.

Přítomnost vší ve vlasech se odborně nazývá pedikulóza.

 
veš dětskáJak se veš dětská přenáší a projevuje?
K přenosu vší dochází při těsném kontaktu s napadenou osobou, nejčastěji mezi příslušníky rodiny, mezi sourozenci, spolužáky ve škole nebo při letních a zimních rekreačních pobytech dětí. Přítomnost vší se projevuje nadměrným svěděním hlavy.

Přenáší veš dětská nějaké nemoci?
Veš dětská v našich podmínkách nepřenáší žádné původce infekčních onemocnění a zpravidla nepůsobí jiné objektivní potíže. V některých případech může následkem škrábání svědící kůže dojít k sekundární bakteriální infekci kůže, popř. vzniku ekzému.  

Je napadení vší dětskou běžným problémem?
Ano, je i když nelze přesněji určit kolik dětí je u nás vší dětskou napadeno.

Kdo může být vší dětskou napaden?
Kdokoliv v kterémkoliv věk. Nejčastěji jsou napadány děti ve stáří od 6 do 15 let, dívky častěji.

Je napadení vší dětskou důkazem nízké  hygieny?
Zcela určitě ne. Vši dětské nevadí, zda jsou vlasy špinavé nebo čisté; a jelikož vši nemohou žít mimo lidskou hlavu, prostředí domova nemá s jejich výskytem nic společného.

Přenášejí veš dětskou domácí zvířata?
Ne. Veš dětská žije jen ve vlasech lidí a nemůže se vyskytovat v srsti kočky, psa, ani žádného jiného domácího zvířete.

Skáčou vši dětské s hlavy na hlavu?
Ne. Vši nemají nohy uzpůsobené ke skákání a nemají ani křídla. Pohybují se pouze lezením z vlasu na vlas a z vlasů jednoho člověka do vlasů druhého. Snadný je také přenos čepicí.

Někdo je však viděl skákat. Jak je to možné?
To je možné pouze při vyčesávání  nebo kartáčování suchých vlasů a příčinou pasivního pohybu vší byla vznikající elektrostatická elektřina.

Odrazují veš dětskou  krátké vlasy?
Ne. Vši budou šťastně žít i ve vlasech 1cm dlouhých; jediná výhoda je, že odhalení a odvšivení je v kratších vlasech jednodušší.

Zdroj, foto: Vitar


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Strašný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Strašný Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles