8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co potřebují kočky pro spokojený život?

4. 09. 2013 | Zvířátka
Teprve s chlupatým mazlíčkem se stává dům nebo byt pravým domovem, kam se těší děti i dospělí. Kočky jsou roztomilé, hravé, mazlivé a zároveň důstojné společnice, které si dokáží podmanit všechny členy rodiny. Jejich hlazení navíc snižuje stres a napětí, probouzí v lidech optimizmus. V České republice chová alespoň jednu kočku 26 % domácností, kde žije zhruba 1 730 000 koček – 27 % tvoří britské krátkosrsté kočky, 21 % evropské krátkosrsté kočky, 11 % perské kočky, 8 % mainské mývalí kočky (ostatní plemena tvoří každé méně než 4 %). Průměrný věk koček v českých domácnostech je 4,5 roku, průměrná váha 4 kg.  

Čtyřnohý přírůstek do rodiny

Každý, kdo má v úmyslu pořídit si kočku, by se měl v první řadě zamyslet nad tím, kolik jí může věnovat času. To je pro správnou volbu plemene rozhodující. Protože dlouhosrsté kočky vyžadují každodenní péči o srst, která se jinak rychle zacuchá a potom jen velice těžko dosáhne požadované kvality. Kočky s kratší srstí jsou na péči méně náročné, nicméně některá plemena hodně línají nebo mají hustou podsadu (spodní srst), takže se bez občasného česání také neobejdou. Nejméně péče vyžadují kočky bez podsady nebo zcela bez srsti.

Co potřebují kočky pro spokojený život?Jednotlivá plemena se liší i povahou a temperamentem. Pro některá plemena je typická velká závislost na člověku, od něhož se prakticky nehnou a ještě jakoukoli činnost náležitě zvukově okomentují (např. kočky ruské, habešské, siamské).

Jiná plemena zase život v domácnosti příliš nezajímá, mají ráda klid, pohodu a hlavně plnou misku něčeho dobrého (např. kočky britské nebo perské).

Nezbytná výbava

Znát povahu svého kočičího kamaráda je opravdu důležité, protože pak se lépe nakupují nejrůznější alternativní hračky a pomůcky, které učiní kočku šťastnou. Mohou to být myšky, balónky, mávátka, prolézačky aj., ale i obyčejný kousek provázku nebo papírku. V žádné domácnosti s kočkou by určitě nemělo chybět pěkné a pevné škrabadlo na broušení drápků. Tuto činnost potřebuje kočka vykonávat několikrát denně a pokud nemá škrabadlo, vrhne se na nábytek nebo na koberce. Nezbytná je také kočičí toaleta. Současný trh jich nabízí (stejně jako steliva do nich) nepřeberné množství, od otevřených přes kryté až po ty, které samy likvidují kočičí exkrementy. A ještě pelíšek nebo spací tunel, kde se bude kočka cítit dobře.

I když všeobecně platí, že nejlépe se jí bude spát v posteli svého páníčka…

Ke spokojenému životu kočky neodmyslitelně patří miska něčeho dobrého. Základ kočičí stravy by měla tvořit kvalitní vyvážená receptura, vhodná pro daný typ, věk a způsob života kočky. K tomu může kočka občas dostat jako pamlsek kousek vařeného masa, sýr, kočičí mléko nebo jiné kočičí pochoutky. Potravu, která by měla mít pokojovou teplotu (neměla by být podávána přímo z ledničky), je dobré servírovat kočkám ve stejnou denní dobu a na stejné místo, například v porcelánových miskách a talířcích, ideálně s protiskluzovými přísavkami na dně. Neméně důležitý je pro kočky dostatek čisté vody, která by se měla denně měnit.

Autorka: PaedDr. Jana Stěničková
chovatelka a mezinárodní posuzovatelka siamských a orientálních koček,
předsedkyně sdružení chovatelů koček ZO Brno 36


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My máme 4 kočky domácí, ale každá je opravdu osobnost a každá se chová naprosto jinak. Je opravdu vidět, že to jsou tvorové kteří si sami určí jestli se budou s Vámi mazlit nebo nebudou.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zrovna jsme si pořídili britku a netušila jsem o její nezávislosti,Smajlík , naštěstí je ráda v naší blízkosti, vzdálenost si samozřejmě určuje samaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
u české domácí se říká, že je vázaná více místem-domovem, než na člověka. Je to samostatná osobnost a jen tak se ji hlazení nelíbí, když mé páníček chuť. Kačdá má svou povahu, to je fakt.
Obrázek uživatelky
profil
Naprostou oddanost svého člověka Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles