Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se děje v MHD?

10. 11. 2015 | Vaše příběhy

Už dávno nejsou pravda slova z písně: „Kdo se rád mačká, tomu stačí kačka“. Korunu za lístek MHD odvál čas. Ale co zůstalo, je mačkání v některých exponovaných časech. Pokud je v městech MHD, bývá využívaná různými typy lidí. Myslím, že si určitě nezaslouží hanlivé označení dnešních dnů: socka. Vždyť na autobusy, trolejbusy, tramvaje i metro jsou odkázány milióny lidí. Co vlastně za lidi jezdí MHD?

Podle mého pozorování nejde říct, že se jedná o jedinou specifickou skupinu. Samozřejmě jsou to turisté. Ti se vyskytují nejvíce v městech turisticky atraktivního rázu a kolem center. Na okrajích měst jsou mizivě. Ostatní využívají MHD k cestám např. do práce, školy, nemocnice, za nákupy a různými schůzkami. Jsou i tací, co cestují MHD jen tak pro radost. Jsou tam lidé z různých sociálních skupin. Nelze říct, že by tam byli jen lidé chudí nebo středních příjmů. Mnohdy jezdí MHD i lidé movití, když vědí, že budou muset do míst, kde se těžko hledá parkovací stání.

Rodiče mě naučili, že mám prostě pouštět starší sednout. Nikdy jsem s tím neměla problémy a v případě, že vidím plný autobus, klidně uvolním místo, i přestože jsem věkem ve střední generaci a jsou v autobuse mladší. Dokonce se mi začíná stávat, že i mně je uvolňováno místo. Ovšem nerada uvolňuji místo starším pánům. To víte, už jsem se několikrát setkala s ješitou, který se na mě nerudně utrhl, že on není tak starý. Přitom stačilo poděkovat a nabídku nevyužít.

Podle mých zkušeností se téměř vždy najde člověk, který v plném autobuse uvolní místo staršímu. Musím zdůraznit, že ne vždy jsem to já. Na druhé straně vidím, že občas starší lidé záměrně vyhledávají situace, aby mohli nadávat na zkaženou mládež. Takže často vidíte před osmou ráno plné autobusy důchodců s taškami na kolečkách, kteří nadávají, že jim překáží děti a mládež jedoucí do školy. Přiznám se, že už několikrát jsem viděla seniora, který si vyhlédl sedačku v poloprázdném vozidle a chtěl ji za každou cenu. Zas na druhé straně si přiznejme, že jsou i mladí, kteří sedící v plném vozidle se vysmívají stojícím.

Nejvíce mi utkvěly v hlavě dvě situace, podobné jako přes kopírák. Jen s tím rozdílem, že v jednom figurovala starší žena a v druhém starší muž. Vždy se to odehrávalo dopoledne mimo špičku. Starší člověk vstoupil do vozu se spoustou prázdných míst a rozhlédl se. Náhle zmerčil jediného mladičkého muže. A rychle šupky dupky k němu. Napřed obracení očí v sloup, pak vzdychání a následně brblání, jaká je ta mládež nevychovaná, že neuvolní místo. Oba mladí lidé seděli a ani jeden skutečně neuvolnil místo. Proč si pamatuji zrovna tyto dva případy? No jeden mládenec měl nohu v sádře. Druhý byl bílý jako stěna, s horečkou rozpraskanými  rty. Nikdy nepochopím, proč si ti senioři nesedli o kousek dál.

Samozřejmě nelze všechny házet do jednoho pytle. Mezi mladými jsou lidé, pro které je samozřejmé pustit sednout staršího. Stejně tak jsou mezi nimi i lidé, kteří prostě místo neuvolní. A zase všichni starší nejsou „naprdnutí důchodci“ a někteří jsou nesmírně fajn se smyslem pro humor.

Cestování i na kratší vzdálenosti je vždy o lidech. Prostě se vám s někým jede fajn a jiného už byste v životě nechtěli potkat.


Dana12345 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem občas ráda, když mne někdo pustí sednout, ale často musím stát..SmajlíkAsi nevypadám tak stařeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V MHD nepouším sednou starší pány, pokud pán není vyloženě starý, protože pánové jsou vždy mladí a cítí se dotčení, ještě na střední se se mnou skrz to dala do řeči stařší paní, ať si z morousek, který mne probodl vražedným výrazem, že jsem ho chtěla pustit sednout nic nedělám, že má doma podobný exemplář Smajlík
V poloprázdém voze si nesedám na sedačky značené jako sedačky pro zdravotně znevýhodněné a zkusit mě někdo vyhazovat asi ho pošlu někam. Chápu vybírání v případě, že je místo na stupínku a dotyčný má špatné kyčle a toto místo je pro něj nedostupné a slušně si řekne někomu kdo sedí dole.
Jinak důchodci, kteří se potřebují někam nutně dopravit v ranní špičce a ještě si stěžují opravdu nechápu. Tatínek nadává zas na obchody, že zkončí pracovní doba (kolem páté) a v obchodech je plno důchodců, kteří si nutně zrovna v ten čas potřebují koupit 2 rohlíky Smajlík Proto odmítá z práce se stavovat pro cokoliv v Kauflandu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles