-Komerční sdělení-
Proč bychom si sami měli připravovat čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny, když si můžeme jednoduše koupit 100% krabicový džus nebo koktejl ve fresh baru? Není to rychlejší, pohodlnější a levnější, zkrátka to PRAVÉ?
V první řadě je potřeba říci, že čerstvě připravené šťávy z ovoce nebo zeleniny jsou z hlediska vitaminů, živin a nutričních hodnot úplně někde jinde. To je dáno pasterizací, tedy tepelnou úpravou běžně prodávaných džusů, ovocných nektarů nebo nápojů.
Ale pojďme pěkně po pořádku.
U kupovaných nápojů platí, že není džus jako džus, při jejich nákupu musíte být velmi pozorní. Jinak vám snadno stane, že si koupíte ovocný nápoj obsahující méně než 25 % ovocné šťávy, zbytek budou tvořit cukry, antioxidanty a tak podobně. Moc si nepomůžete ani v případě tzv. ovocných nektarů, které sice mají podíl ovocné šťávy vyšší než 25 %, ale mohou obsahovat extra přidaný cukr.
Nejkvalitnější jsou 100% džusy, do kterých se nesmí přidávat žádná barviva, konzervanty ani cukr. Jenže ani v případě, že si koupíte krabici 100% džusu, nedosáhnete jeho pitím takového účinku, jaký byste si pro vaše zdraví představovali. Stejně jako všechny ostatní džusy prodávané v krabicích totiž bude pasterizován.
U kupovaných nápojů platí, že není džus jako džus, při jejich nákupu musíte být velmi pozorní. Jinak vám snadno stane, že si koupíte ovocný nápoj obsahující méně než 25 % ovocné šťávy, zbytek budou tvořit cukry, antioxidanty a tak podobně. Moc si nepomůžete ani v případě tzv. ovocných nektarů, které sice mají podíl ovocné šťávy vyšší než 25 %, ale mohou obsahovat extra přidaný cukr.

Právě pasterizací, procesem, při kterém se šťáva zahřeje na teplotu 95 stupňů Celsia po dobu 15 vteřin, je dosaženo její trvanlivosti, vlastnosti klíčové pro prodej v obchodech a také pro nízkou cenu. Pasterizace je největším nepřítelem vitaminů a dalších látek, kvůli kterým by se čerstvé šťávy měly pít, tepelnou úpravou se ničí enzymy i nutriční hodnota šťávy. Na stejný problém narazíte i u moštů, vypadají lákavě, dobře chutnají, není do nich přidáván cukr, ale obsah vitaminů je pasterizací sražen na minimum.
Obrázek o tom, jaký přínos mají džusy pro zdraví, snadno získáte i na základě toho, jak se vyrábějí. Průmyslová výroba džusů obvykle probíhá tak, že se z čerstvě vylisované ovocné šťávy odstraní voda. Koncentrát se následně uchovává mražený nebo tekutý. Hlavním účelem tohoto kroku je významné snížení nákladů na přepravu, které může u exotického ovoce představovat poměrně významnou položku. Nakonec je při výrobě džusu do koncentrátu vráceno zpět stejné množství vody, které z něj bylo původně odebráno. Při lisování se navíc nezřídka rozdrtí například celé, samozřejmě chemicky ošetřené pomeranče. I proto se nápoj z krabice s čerstvě vymačkanou šťávou opravdu nedá srovnávat.
Kde se skrývá nejvyšší kvalita?
Nejhodnotnější jsou samozřejmě freshe, jinými slovy čerstvé šťávy. Freshe nebo smoothie si můžete koupit v nejrůznějších fresh barech, s oblibou jsou umísťovány do obchodních center. Snad proto, že dodají energii k dalším nákupům. Jenže jejich pravidelné nakupování je přeci jenom trochu nepraktické a hlavně finančně náročné. Ne zrovna levné jsou také 100% džusy, které se prodávají v lahvičkách po obchodech – nemluvě o tom, že šťávy, které za sebou mají dlouhý transport a několikadenní stání na regálu chladničky, rozhodně nelze považovat za čerstvé.
Pokud tedy hledáte to PRAVÉ, dejte se cestou odšťavňování. Není to jen o tom, že čerstvé šťávy jsou výrazně hodnotnější než kupované džusy, řadu dalších důvodů najdete například na www.catler.cz/odstavnovani/. Nenechte se odradit výší počáteční investice a špatnou zkušeností s přípravou šťáv z minulosti. Při koupi odšťavňovače hned nemusíte utratit pěticifernou částku, rozhodně se ale nevyplatí šetřit a pořídit si přístroj v ceně kolem 1000 Kč.
Na trhu jich je celá řada, brzy ale zjistíte, že nemají příliš vysokou výtěžnost. Jinými slovy nekvalitní spotřebič při výrobě šťávy spotřebuje mnohem více surovin a vám se tak její příprava záhy pěkně prodraží. Kvalitní odšťavňovač také zvládnete rozebrat a umýt během pár minut, o prodloužené záruce ani nemluvě.
Příkladem perfektního stroje je vítěz iTestu odšťavňovačů Catler JE 4010. Má výkonný 1200W motor a nerezové síto s ostřím zpevněným titanem a se stěnami z mikrosíťoviny, jež čítá více než 40 000 miniaturních otvorů. Díky těmto prvkům dokáže zajistit maximální výtěžnost a přípravu té nejkvalitnější a čerstvé šťávy během několika vteřin.
Více se dozvíte také na www.catler.cz/odstavnovani/
Obrázek o tom, jaký přínos mají džusy pro zdraví, snadno získáte i na základě toho, jak se vyrábějí. Průmyslová výroba džusů obvykle probíhá tak, že se z čerstvě vylisované ovocné šťávy odstraní voda. Koncentrát se následně uchovává mražený nebo tekutý. Hlavním účelem tohoto kroku je významné snížení nákladů na přepravu, které může u exotického ovoce představovat poměrně významnou položku. Nakonec je při výrobě džusu do koncentrátu vráceno zpět stejné množství vody, které z něj bylo původně odebráno. Při lisování se navíc nezřídka rozdrtí například celé, samozřejmě chemicky ošetřené pomeranče. I proto se nápoj z krabice s čerstvě vymačkanou šťávou opravdu nedá srovnávat.
Kde se skrývá nejvyšší kvalita?
Nejhodnotnější jsou samozřejmě freshe, jinými slovy čerstvé šťávy. Freshe nebo smoothie si můžete koupit v nejrůznějších fresh barech, s oblibou jsou umísťovány do obchodních center. Snad proto, že dodají energii k dalším nákupům. Jenže jejich pravidelné nakupování je přeci jenom trochu nepraktické a hlavně finančně náročné. Ne zrovna levné jsou také 100% džusy, které se prodávají v lahvičkách po obchodech – nemluvě o tom, že šťávy, které za sebou mají dlouhý transport a několikadenní stání na regálu chladničky, rozhodně nelze považovat za čerstvé. Pokud tedy hledáte to PRAVÉ, dejte se cestou odšťavňování. Není to jen o tom, že čerstvé šťávy jsou výrazně hodnotnější než kupované džusy, řadu dalších důvodů najdete například na www.catler.cz/odstavnovani/. Nenechte se odradit výší počáteční investice a špatnou zkušeností s přípravou šťáv z minulosti. Při koupi odšťavňovače hned nemusíte utratit pěticifernou částku, rozhodně se ale nevyplatí šetřit a pořídit si přístroj v ceně kolem 1000 Kč.

Příkladem perfektního stroje je vítěz iTestu odšťavňovačů Catler JE 4010. Má výkonný 1200W motor a nerezové síto s ostřím zpevněným titanem a se stěnami z mikrosíťoviny, jež čítá více než 40 000 miniaturních otvorů. Díky těmto prvkům dokáže zajistit maximální výtěžnost a přípravu té nejkvalitnější a čerstvé šťávy během několika vteřin.
Více se dozvíte také na www.catler.cz/odstavnovani/