Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero pohodové snídaně podle nutričního specialisty

8. 07. 2016 | Diety
Aneb deset triků, které povýší vaši snídani na nejoblíbenější denní rituál!

Zapřisáhlý dietář, kulturista i vyznavač zdravého životního stylu mají jedno společné: snídani. Ačkoli se mnozí výživoví odborníci předhánějí v sestavení toho „nej“ jídelníčku, nic takového neexistuje. Doporučujeme vsadit na zdravý selský rozum a pár základních pravidel. Díky velkému výběru zdravých a lahodných pokrmů nemusí být snídaně nudnou povinností, ale jídlem, kvůli kterému se vyplatí vstát!

1. Nechte si od těla poradit, co právě potřebuje: zázvorový čaj, švestkové smoothie se skořicí či vločky chilli papriček v omeletě vaše tělo rozehřejí a chuť na ně budete mít v případě, že váš organismus potřebuje více tepla. Naopak tropické ovoce s jogurtem, mátovo-okurkové smoothie či zelenina na celozrnné bagetě vás připraví na horký letní den.

2. Hned po probuzení a malém protažení si dopřejte sklednici  vlahé vody z citronem nebo (vlažný, ne ledový) 100% džus. Rychlé cukry potěší lačnící mozek, tekutiny a porci vitaminů po nočním půstu tělo uvítá! Navíc tak skvěle dostanete metabolismus do pohybu. Oblíbeného šálku kávy či čaje se nemusíte vzdávat, jen je nepijte nalačno, obsažený kofein prázdnému žaludku nesvědčí.

zdravá snídaně3. Aromaterapie hned po ránu nasměruje vaši mysl tím správným směrem: citrusy působí antistresově, levandule uvolňuje a zahání chmury, jasmín navozuje optimismus, vanilka harmonizuje. Není nic jednoduššího, než si pár kapek bio éterického olejíčku namíchat do oblíbeného sprchového gelu, krému, či si ještě po ránu zapálit aroma lampu.

4. Naučte se jednoduché kouzlení s glykemickým indexem: sacharidy (ovoce či pečivo) je nutné doplnit porcí mléčného výrobku. Díky tomu vaše glykemická křivka nevyletí do výšin a vy si užijete pocit sytosti až do svačinky, která by měla následovat ideálně 3 hodiny po snídani. Jen tak se v pohodě dočkáte oběda, aniž byste zkonzumovali zbytečné kalorie, nebo bojovali s hladem.

5. Radost z jídla je klíčová. Je jedno, co tvrdí časopisy, babička nebo váš nutriční poradce: pokud vám něco opravdu nechutná, prostě to nejezte. Na trhu je nepřeberné množství jídel, takže pokud od dětství nesnášíte ovesnou kaši, vyzkoušejte třeba bezlepkový teff, antioxidační čirok s vignou, amarant nebo hatomugi (semena trav či obilniny, které jsou vyhledávány pro zajímavé nutriční vlastnosti). Že je ještě neznáte? Super, celý život je co objevovat.

6. Cvičit na lačno či cvičit až po snídani? Na to jednoznačná odpověď neexistuje. Výživový poradce radí před cvičením dodat složené sacharidy v kombinaci s bílkovinami (např. obiloviny nebo luštěniny) a rychlé cukry – kousek ovoce či sklenka 100% džusu uspokojí poptávku po rychlých cukrech a trénink je tak efektivnější.

7. 5 porcí ovoce a zeleniny denně, tak zní doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Odborníci doporučují v průběhu celého dne zkonzumovat 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Své tělo tím obohatíte o žádoucí vlákninu, vitaminy i minerální látky v přírodní formě.

8. Pokud máte pravidelně pocit, že po ránu nemůžete pozřít ani sousto, zamyslete se nad svou denní rutinou. Na rozdíl od vynechání snídaně, omezení večerního příjmu kalorií vám jen prospěje. Ráno si trochu přivstaňte, abyste měli na snídani patřičnou pohodu. Na snídani si zvykejte postupně: začněte pár lžičkami jogurtu, teplým pokrmem z obilovin např. (jáhly, pohanka, rýže) a teplým čajem. Postupně přidejte kousek ovoce, hrstičku oříšků nebo semínek. Uvidíte, že to jde!

9. Pokud netrpíte celiakií, není důvod, proč pečivo zavrhovat. I zde se vyplatí zapátrat a vybrat si chléb kváskový, ideálně žitný. Pokud se chcete vyhnout dobarvovaným pekárenským výrobkům, dejte si pozor na žurnálově hnědé pečivo se slovem „vícezrnný“ v jeho názvu. Sáhněte raději po pečivu celozrnném, u kterého legislativa garantuje maximálně 20% podíl bílé mouky. A pozor, tak přitažlivě znějící slovo „cereální“ v překladu znamená „z obilí“ – nic víc, nic míň.

10. Hormony dobré nálady se z velké části tvoří v trávicím traktu. Abyste přispěli k vytváření pohody při trávení, konzumujte fermentované mléčné výrobky, kysanou zeleninu (jak nakládané zelí, tak třeba korejské kimči) a především dostatek nerozpustné vlákniny, kterou najdete především v ovoci, zelenině a šťávách z nich.

Zdroj, foto: Relax


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle