Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

3. 08. 2016 | Zajímavosti
-Komerční sdělení-

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Přes prázdniny se navíc můžete zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky na webu akademiekvality.cz, kde jsou hlavní výhrou 3 ledničky plné kvalitních produktů z mléka! Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?

1. Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí


Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce - v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

Akademie kvality

2. Méně je někdy více


Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

3. Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?


  • Mléko - obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)
  • Sýry - množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)
  • Jogurty - množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2-3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

4. Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.

Akademie Kvality


5. Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

7. Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.
Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40 % podílem jahod.
Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

8. Sledujte i původ výrobku

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

9. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).
Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:
Sušina …………….54 %  (suš.)
Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Řešení: % t =



Klasa10. Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.
 
Chcete-li si ověřit vaše znalosti v praxi a pochutnat si na opravdu kvalitních mléčných výrobcích navíc s vidinou možné výhry, zúčastněte se velké letní soutěže. Stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou - a Bio v hodnotě alespoň za 100 Kč v rámci jednoho nákupu.
Pak se jen zaregistrujete do soutěže na webu akademiekvality.cz, zašlete fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a schováte si účtenku za nákup. Tři šťastlivci vyhrají po ledničce plné kvalitních mléčných výrobků.

Navíc bude každý týden vylosován výherce, kterého doma navštíví maskot – panáček Klasáček. Za každý mléčný výrobek s některým ze soutěžních log a prokázání se platné účtenky (z registrace) vyhráváte na místě cenu v hodnotě 1.000 Kč. Soutěž probíhá od 11. 7. do 28. 8. 2016. Více informací na akademiekvality.cz.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !