Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a běžky? Musíte na to s rozumem.

18. 02. 2022 | Výchova
Představa, že děti běžky nebaví, je pravdivá. Ale jen částečně. Platí pouze do té doby, než děti poznají, že běžkování není trápení, ale zábava. Když k běžkování s dětmi přistoupíte s rozumem, nebude den na běžkách utrpením, ale parádním povyražením pro celou rodinu.

Dětem obecně běžkování nikdy nepůjde na první dobrou. Do kopce jim budou běžky podkluzovat, z kopce zase pojedou až moc a bude docházet k pádům. Pro první výlety tak vyberte co nejvíce rovinatý terén, krásně vyfrézovanou stopu a sluníčko. Nechte děti šoupat se ve stopě svým tempem a uvidíte, že zázraky se dějí. Z dítěte se odraz od odrazu bude stávat běžkař.

Kvalitní výbava je základ úspěchu


běžkování s dětmiBudete k tomu ovšem potřebovat vhodné vybavení. Tím jsou krátké běžky se šupinami, které dítě při prvních odrazech alespoň trochu podrží. K tomu hole s délkou tak nějak pod ramena a boty, které netlačí a jsou co nejteplejší.

Tepelný komfort dítěte je mimochodem pro úspěch výletu stěžejní. Když malého běžkaře začnou zábst prsty u nohou nebo mu bude zima na ruce, určitě vás nepochválí. Klidně tak sáhněte po palčácích, teplých ponožkách a u těch nejmenších běžkařů po teplé bundě a oteplovákách. Tedy po stejném oblečení, jako mají děti na sjezdovky.

U větších dětí, kteří se již dokáží na běžkách souvisle pohybovat, se pak vyplatí samozřejmě klasické vrstvené prodyšné sportovní oblečení s nepříliš zateplenou svrchní vrstvou. Tedy stejně jako u dospělých – pot musí ven a zima nesmí dovnitř.

Pro úspěch výletu je ovšem důležitý také tepelný komfort dospělého. Připravte se na to, že půjdete opravdu pomalu, často budete stát, dělat díry do sněhu, stavět sněhuláky a tak dále. Oblečte se tedy i vy mnohem více, než je při normálním běžkování zdrávo. Když bude zima vám, určitě výlet malému běžkaři dokážete pořádně znepříjemnit.

Dobře naplánujte trasu


Dobře vybavené dítě dokáže klidně okolo čtvrtého roku věku oběhnout (tedy spíše obejít a odpadat) nějakých 5–10 km výletu. S lehkým doprovodným programem a pořádnou svačinou se pak vrátí domů nadšené a příště bude chtít vyrazit znovu.

Větší děti pak už dokážou leckdy mnohdy více než vy. Jakmile se dokáží z lyže odrazit a dostat se do skluzu, je čas na juniorské lyže blížící se dospělým modelům. Také těch je na trhu dostatek jak v klasických (se mohérovým pásem – skinem), tak i ve skatových verzích. Stačí si vybrat.

Běžkování s dětmi se tedy není třeba bát. Stačí nic nepodcenit a hurá na to.


Zdroj, foto: LEVELSPORTKONCEPT


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !