Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti mají svátek, oslavte ho společně hrou za lepší svět

1. 06. 2021 | Výchova
Úterý 1. června 2021 bude patřit všem dětem. V tento den se totiž v mnoha zemích na světě už od roku 1925 slaví Mezinárodní den dětí. Jeho hlavním posláním je připomenout, že děti znamenají budoucnost, a je nesmírně důležité pečovat o jejich blaho. Asociace společenské odpovědnosti chce u jeho příležitosti poukázat také na to, že spokojenost dětí i všech ostatních souvisí také se stavem naší planety a spouští novou Hru za lepší svět, která přinese mnoho cenné inspirace i zábavy pro celou rodinu.

Půjde o webovou aplikaci, která přibližuje dětem srozumitelnou a hravou formou Cíle udržitelného rozvoje, mezinárodně známé také pod zkratkou SDGs (vychází z anglického termínu Sustainable Development Goals). A to jak po vizuální stránce, tak skrze vědomostní kvíz, který postupně nastíní všechny zásadní problémy dnešního světa i jejich řešení.

Hra za lepší svět„Představte si svět, kde všichni lidé žijí bez chudoby, hladu a nerovností. Nezáleží na tom, kde a komu se narodili, jestli je to dívka nebo chlapec, prostě mají přístup ke kvalitnímu vzdělání, základní zdravotní péči, k nezávadné pitné vodě, čisté energii a moderním technologiím. Zkrátka věcem, které my vnímáme automaticky. Takový svět si daly za cíl všechny členské státy Organizace spojených národů (OSN) a přišly se 17 Cíli udržitelného rozvoje. A my se ho pokusíme nejen dětem přiblížit pomocí naší Hry za lepší svět,“ říká Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Hlavním cílem hry je vysvětlit dětem, že všichni žijeme na jedné planetě, náš život na ní závisí a musíme se o ni všichni společně starat. „Planetu máme jen jednu. Nemůžeme dát restart a zkusit to ještě jednou. Je potřeba se o ni dobře starat a spravedlivě se dělit o to, co vytvoříme. Když to jednoho krásného dne začneme dělat všichni, budeme mít vše, co k životu potřebujeme. O budoucnosti planety totiž rozhodujeme my všichni společnými silami. A je nutné to dětem vštěpovat už od útlého dětství,“ doplňuje Lucie Mádlová.


Hra bude od 1. června 2021 pro všechny zdarma k dispozici na www.hrazalepsisvet.cz, kde účastníci už jen samotným hraním ihned udělají svět o kousek lepším. Nadace Vodafone totiž za každou odehranou hru věnuje 10 Kč na podporu výukové aplikace Včelka, která pomáhá dětem budovat pevné základy vzdělání. Hra za lepší svět„Aplikace Včelka, kterou dlouhodobě podporujeme, pomáhá se čtením a cizími jazyky nejen dětem se specifickými poruchami učení. Včelku i Hru za lepší svět spojuje vzdělávání dětí. A obě spojuje s Nadací Vodafone snaha přispět k lepší budoucnosti nás všech, proto se k iniciativě Asociace rádi připojíme,“ popisuje výběr podporovaného projektu ředitelka Nadace Vodafone Zuzana Holá.  Pokud si ji budete chtít zahrát venku „v terénu“, dorazte v sobotu 26. června do udržitelné relax zóny Asociace společenské odpovědnosti na festival United Islands of Prague na pražskou Kampu, kde si ji užijete za odborné asistence zdejších pomocníků. Navíc si tu taky budete moci s dětmi zahrát třeba SDGs fotbálek či se seznámit s udržitelnými dárky z nového e-shopu Nakup na Dobro.

O udržitelnosti vyjde v září také povídka od Báry Nesvadbové


Globální cíle pak nejen dětem přiblíží také výpravná pohádková kniha „Mia a svět“ od autorek Báry Nesvadbové a Lucie Mádlové s ilustracemi od Renáty Fučíkové, která vyjde v druhé polovině září. „Děti jsou naším obrazem. Ať už je budeme vést k udržitelnosti sebehravější formou, nejdůležitější je, co vidí v rodině a ve svém nejbližším okolí. Není třeba po dětech hned chtít změnit celý svět, přenášet na ně odpovědnost za naši planetu. Stačí začít tím nejmenším kouskem, který má každý kolem sebe. Děti jsou velice kreativní, jejich myšlení není tak konvenční a mají velký prostor pro kreativitu. Stačí, když jim dáte prostor se realizovat. A přesně o tom bude nová kniha, kterou podle mého námětu napsala spisovatelka Bára Nesvadbová,“ přibližuje knihu Lucie Mádlová.

Dějově půjde o příběh osmileté holčičky, která má před sebou velký úkol. Musí své nejbližší přesvědčit o tom, že každý může změnit svět, stačí začít tím svým malým kouskem. Holčička prostřednictvím rozhovorů s rodiči a babičkou postupně zjišťuje, že není samozřejmost mít všechno, na co si člověk vzpomene, a že odpovědnost za budoucnost planety Země leží v rukou nás všech. Z každého prodaného výtisku navíc poputuje 50 Kč ve prospěch organizace Junák – český skaut na rozvoj skautských aktivit a výprav dalších holek a kluků za lepším světem. Odborným garantem knihy, která vyjde v září u nakladatelství Albatros, je Asociace společenské odpovědnosti.

Hra za lepší svět
Zdroj, foto: Hra za lepší svět



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka