8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Doba opuštěných hnízd

23. 12. 2016 | Vaše příběhy
A deštníků, dodávám já...   Znáte to, opadalo, podzimními barvami zkrášlené, listí stromů, nebylo dostatečně nahrazeno sněhovou přikrývkou a ve větvích se tu a tam objevuje někdejší útulek, zprvu ptačích vajíček, později mláďat. Dítko pochopí, co to znamená, mít vlasy rozčepýřené jako vrabčí či vraní hnízdo, pokud si z toho vůbec něco dělá.  
  
Proč „opuštěné deštníky“,
vysvětlím záhy. Je tu doba dešťů, postpodzimních a předzimních plískanic. Vyjdete s pomocníkem potřebným, deštníkem, otevřete, máte skládací a ajta - drát povolil, potah pošramocený - co dělat, dosloužila ochrana účesu a odění.     

Pomoc je nasnadě - prodejna blízká - mají vše, od špendlíku až po lokomotivu - pravilo se kdysi v Divotvorném hrnci pana Jana Wericha. Není tedy divu, že již na několikerého odložence jsem narazil v průchodu za obchodem mého oblíbeného prodejce. Chodím k němu na levnou obuv - zpravidla jednosezónní. Obchod přecpaný, výběr přenáramný. Majitel zaměstnává dvě důchodkyně, raději se neptám, zda na smlouvu. Roztomilou češtinou mi radí při nákupu bot - číslování je poněkud vachrlaté, moje tři a čtyřiačtyřicítka odpovídá asijské pět - případně šestačtyřicítce. K mému konstatování, že bota je těsná či volná se dozvídám: „Ty nebój, to pude toprý, tó se natahne, vis“ nebo také „...nebój, to se srazi“. Pokud se domníváte, že patřím mezi „socky“, které neví, kde mají kupovat, vyvedu Vás z omylu. Ve značkové prodejně zakoupil můj nejmladší syn obuv podobného tvaru, za cenu o jeden řád vyšší /tedy desetkrát dražší/, nevydržela mu ani tu jednu sezónu a při reklamaci se dozvěděl že „je nosil asi v nevhodném počasí...“

Odbočil jsem - chtěl jsem se dostat k tomu, že odložené, odhozené deštníky u mne vyvolávají několikero vzpomínek, s tímto, nejen módním doplňkem spojené. První z doby protektorátní - v předválečném Hlasateli pana Foglara jsme se inspirovali samoletkou Rychlých šípů a coby „výškovzduchorychlopadač“ jsme na skákání ze stohu použili obrovský deštník mé maminky. Marně se po něm později pídila, holt nevydržel, stejně jako v kresleném seriálu Rychlonožkovi. Budete-li se někdy nudit, najděte si příhody vzorných hochů na PC. My  to museli vyhledávat ve starých zásobách, po válce čekat na nová čísla Vpředu či Junáka, pak dlouhá pauza, no, až jsme z toho vyrostli. K tomu deštníku - teprve později jsem se domákl toho, že se mu pravilo „čembrlejn“, po tom lordovi, co nás prodal v Mnichově - ale to je již jiná kapitola. Pár let pauza - šedesátá léta - hornické dny a na nich prodejní šlágr - skládací deštníky - zajistil je pro manželky horníků  tehdejší generální /dříve havíř, úderník/ Jaroslav Miska. Zajímavá postava ostravsko-karvinského revíru, mimo jiné také naučil pít havíře kvalitní plzeňské pivo. Dnes by se divil, kam jeho revír dovedli novodobí uhlobaroni.

Deštníky dále - pominu-li jejich úlohu v divadelním představení „Svatba pod deštníky“- čtenářky a čtenáři mých starších vzpomínek vědí, o čem je řeč, pak je to setkání s odborníkem - deštníkářem. O něco starší kamarád a spolupracovník, Jožka K. Patřil k méně oblíbené etnické skupině, sám vystudoval, stal se důlním technikem, své děti dovedl až k absolvování vysokých škol. Pár příslušníků svého etnika, kteří se odhodlali pracovat v podzemí dolů, řídil tvrdě a neúprosně, měl na ně zvýšené nároky a dobrý vliv. Dva z nich, už také dlouhodobé penzisty, občas potkávám a na svého „vychovatele“ vzpomínají v dobrém. Výborný muzikant, dobrý společník, v důchodu nezahálel. K opravám hudebních nástrojů, hlavně houslí /dovedl i kytary, klarinety a cimbály/ si přibral také, v té době ještě trhem nepřehlcené deštníky. Klasické, i ty stále na menší velikost skládací. Odmítal lámající se hliník. „To mi sem nenos, takovej šunt!“ Ještě dnes mi to zní v uších. Měl jsem u něj protekci, široký okruh příbuzenstva dodnes jím renovované deštníky využívá. Před lety, v jednom dni nad rozebranými houslemi odešel, škoda, mohl tu „ještě pobejt“... Vidíte, moji milí, moje drahé, kam může zavést staříka pohled na opuštěný, polámaný a odhozený deštník. Ty své si chráním, když je deštivo, raději nevycházím, mohly by mi zmoknout, že áno? Přeji vše dobré a kdybychom se letos nesetkali „Šťastné a veselé...“ 


Jjardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dodatečně přeji vše nej do roku 2017..těším se na veselé čtení od vásSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, musela jsem se smát - kdysi, dalo by se říct, že v počátku, kdy Vietnamci začínali s podobnými obchody, tak synův kamarád vyprávěl, že ho v jednom obchodě zaujala bunda "Adidas", ale muselo to být trochu odlišné, tak měla místo 3 pruhů pruhy 4. Vietnamec na jeho údiv poznamenal "čím víc pruhů, tím víc adidas".
Dadi, máš pravdu - v Trnavě je ledacos jinak. Před lety jsem byla v lázních Lúčky a na pokoji jsem měla 2 Slovenky, jen byla z Trnavy a druhá z východního Slovenska a občas se přely, co je správně. Jednou jsem Trnavčance dělala v Ružomberku tlumočnici v obchodě, chtěla ručník na hlavu a tam nevěděli, co to je, tak jsem přetlumočila, že chce šatku.
Obrázek uživatelky
profil
No konečně. Už mi tu chyběly vaše článečky. Deštníky také ráda nenosím, když je mírnější déšť, raději zmoknu. A pod úvahu o kvalitě zboží v drahých obchodech se klidně podepíši.
Takže: Štastné a veselé! a pište.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavé zamyslenie Smajlík a opäť dobré čítanie pre nás ostatných Smajlík.

Ja nemám dáždniky rada, tie novodobé nič nevydržia a staré už nemám, nakoľko som ich zopár tiež niekde opustila (pekné pomenovanie pre zábudlivosť).
A tak, keď už musím ísť von v daždi, "hodím" na hlavu radšej kapucňu.

U nás sa dáždniku hovorí parasól, ale ako som sa dozvedela - chybne.
Pretože "sól" je slnko a tak parasól je vlastne slnečník.
No ale v Trnave býva všeličo inak Smajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles