Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrá rada nad zlato

15. 05. 2010 | Vaše příběhy

Je běžnou věcí, že se lidé moc nezajímají o zákony, mnohdy je ovšem potřebují znát a často s hrůzou zjišťují, že měli znát věci předem, protože neznalost zákona neomlouvá.

 

Jak se však může orientovat obyčejný člověk v právní džungli, která u nás panuje a téměř každý právník vyloží zákon po svém, ani se nedivím kolik lidí bývá doslova zoufalých a kdo se nedokáže bránit, ten většinou prohrává, protože slušný člověk nemá šanci a vítězí opět peníze, známosti a arogance.

 

Přišla za mnou známá, která je od mládí zdravotně postižená, před léty jí byl přiznán tehdy částečný invalidní důchod a ona v domnění, že je vše v pořádku, nechala se vyřadit z evidence úřadu práce, zůstala tedy doma a pouze si občas přivydělala úklidem na obci na dohodu o provedení práce.

 

Po letech změnila odbornou lékařku, která konstatovala, že její onemocnění je takového charakteru, které ji nedovoluje vykonávat žádnou stálou práci a vyřídila ji plný invalidní důchod.

 

A tady začal zádrhel, z Prahy ji přišel dopis, že je plně invalidní, ovšem nadále pobírala pouze částku částečného důchodu.

 

Nevím proč na úřadech státních institucí sedí tolik lidí, kteří neumějí, nebo snad mají přímo nařízeno, aby těm nešťastníkům vůbec neporadili. Stalo se totiž to, že při částečném invalidním důchodu stát platí pouze zdravotní pojištění a pokud člověk nepracuje, nebo není evidován jako nezaměstnaný, není tedy sociálně pojištěn a mnozí vůbec netuší, že by si z těch pár korun, které pobírají, měli sami platit sociální pojištění.

 

Své známé, která je prostá žena z vesnice, se nedivím, že se nechala vyřadit z evidence, protože ji za celé roky nijak nepomohli žádnou vhodnou práci najít, naopak se k ní chovali natolik povýšeně a dávali ji znát, že se jí nechce dělat, což pochopitelně nebyla pravda.

 

Přiznám se, že nejsem tak úplně neznalá zákona, ale stejně jsem teprve za pomoci internetu se seznámila se zněním zákona, které je ovšem napsáno tak, že se v něm normální člověk nedokáže orientovat.

 

Abych dokázala vůbec nějak poradit, jak dále postupovat, jsem nakonec zavolala JUDr Hutařovi, který poskytuje bezplatné právní poradenství zdravotně postiženým v Národní radě zdravotně postižených a současně vydává brožurku „Sociální minimum", kterou ročně obměňuje a je dobré ji mít po ruce, většinou ji za menší peníz prodávají celorepubliková Centra poskytující poradenství zdravotně postiženým.

 

JUDr Hutař mojí známé poradil velmi dobře i když to řešení celkem bolelo, musela si půjčit peníze, ještě štěstí, že ji půjčili rodiče a příbuzní, protože sama má tři děti a její manžel vydělává velmi průměrně, musela si sociální pojištění doplatit a pak teprve dostala plný invalidní důchod za tři roky zpětně vyplacen a mohla tedy rodičům i příbuzným půjčku vrátit.

 

Jak by však dopadl člověk, který nemá nikoho, kdo by ho založil a banky člověku s nízkým příjmem nepůjčí a pokud se dostane do kolotoče rychlých půjček, spláče nad výdělkem.

 

V naší zemi sice existují organizace, kde se člověk dočká rady, ale musí o nich vědět, jsou často skryty pod tak nesrozumitelnými názvy a je o nich tak malá informovanost, že je velmi náročné se k nim dopracovat a znalosti získat.

 

Vidím v naší legislativě i masmédiích velký dluh vůči potřebným, ale zejména je to o lidech, kteří pracují ve státní správě, kde je vidět, že pouze chodí do zaměstnání a nic dalšího je nezajímá.

 

Pokud znáte občany, kteří pobírají dnes důchod I. A II. stupně, rozhodně se jich zeptejte, zda pracují nebo jsou evidovaní jako nezaměstnaní, jinak se dočkají velmi nemilého překvapení.

 

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to já také vím, ale nevěděla jsem, že i v případě, že i člověk částečně invalidní, sice z tohoto "něco" vyplývá, ale že by to bylo doplácení do důchodového pojištění? Opravdu člověk nemůže znát kdejaký zákonný i podzákonný předpis. To by ty vysoké školy na to nemusely být. To uznej.
A ještě něco, je to pár let zpátky, kdy člověk, který nebyl nijak výdělečně činný naopak sociální pojištění - kterého je pojištění důchodové součástí, platit nesměl...!
Obrázek uživatelky
profil
já teda práva nestudovala, ale že si musím platit pojištění až než jdu do důchodu tak to teda vím.....to mi připadá jako samozřejmost, pokud práci nemám, tak je tu ten Úřad práce a registrace což byla pro mně jistota, že se mi pojištění platí.......
Obrázek uživatelky
profil
pokud má paní manžela, děti.....ti se nemohli postarat(pokud nejsou děti malé, o tom se tu nepíše), pomoct, informovat se ? Opět je tu paní Zdenka58 jako spasitel ?..........ano zákony jsou džungle, ale máme dar komunikace, tak se ptejme, kdo se ptá víc se dozví......já jako dcera jsem mamince vyřizovala vše až do její smrti.......a je jasné, že sociální pojištění se platit musí ! Ještě , že Zdenka je taková dobrá duše.....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přesto, že jsem studovala střední školu zaměřenou na práva pouze po dobu dvou let, jsou práva mým koníčkem. Pomáhám opravdu komukoliv, kdo za mnou pro radu přijde. Co přesně nevím, to dohledám. Pravda je, že je to opravdu někdy pracné, protože jedno právo a povinnost z něj vyplývající nesouvisí s jiným, nebo naopak. Descedenční teorie práva je prostě značně patrná, ne vždy se v ní každý orientuje. A co se týče práva správního? - to už dneska dá dohromady málokdo. Co bych dodala nakonec, - už jsem pomohla nejen sobě, ale i několika přátelům, nebo jejich přátelům, ale přiznám se veřejně - tohle jsem nevěděla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles