8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dolary nebyly vždy jenom zelené bankovky. Kořeny sahají až do Evropy.

29. 01. 2022 | Finance

Jejich původ sahá do Jáchymova.


Přestože je americká měna jednou z nejvýznamnějších na světě, její historie je o dost kratší, než byste možná čekali. Celý příběh dnes již zelené bankovky začal v roce 1520, tedy před 502 lety v Jáchymově, a právě tehdy se poprvé narodila mince zvaná tolar, thaler nebo i Joachimsthaler.

Módní vlna napříč Evropou


Výroba tolarů v Evropě byla inovativní a revoluční. A ještě aby ne, mince totiž držely hned několik prvenství – byly raženy s letopočtem a měly svůj vlastní erb. Schlikové přišli s něčím, co si doposud žádní jiní šlechtici nedovolili. Ražba jáchymovských tolarů byla oficiálně povolena 9. ledna 1520. Na jedné straně byl ztvárněn dvojocasý český lev a jméno krále Ludvíka Jagellonského, na druhé pak obraz svatého Jáchyma a erb rodu Schliků, který kontroloval těžbu stříbra v Jáchymově a provozoval tamní mincovnu.

V Jáchymově se vyrobilo kolem tří milionů tolarů, v roce 1528 ovšem Schlikové o mincovní právo přišli. Mince se i přesto staly velmi oblíbené, a tak je začali vydávat další panovníci po Evropě. Název jim už ponechali. Na začátku se důkladně rozlišovalo, zda se jedná o tolary z Jáchymova nebo o takzvané obyčejné tolary. To se změnilo s nařízením krále Ferdinanda I. Habsburského v roce 1547. V jáchymovských ražbách se musel snížit obsah stříbra na úroveň ostatních tolarů, které se vyráběly v rakouských zemích.


Držák i v následujících stoletích


Jedním z nejvýznamnějších roků byl pro tolary rok 1780, kdy vznikl tolar Marie Terezie. Jedná se pravděpodobně o nejvíce rozšířenou minci světa, i díky tomu, že se s ní v některých zemích platilo až do první poloviny minulého století. Pouhá čísla mluví za vše – 320 milionů kusů, tedy zhruba 9 tun ryzího stříbra. A co je nejšílenější, že se takový počet stihl vyrobit za pouhý rok.

Jak že jste to říkali…tolar?


Jiný kraj, jiný mrav. To platilo i v tehdejším světě mincovnictví. Země, které platily tolarovou měnou, si svůj název různě měnily. V Maďarsku to byl tallér, v Polsku talar a v Nizozemsku daler. A právě nizozemský název nakonec přešel i do angličtiny.


Z daleru k dolaruzlaté mince


Název pro svoji první měnu si Američané převzali právě z Nizozemska a tím byl dolar. První, který vláda USA vydala, byl vyražen v roce 1794, o jeho finální podobu s bystou Svobody s rozpuštěnými vlasy se postaral vrchní rytec americké státní mincovny. Velká změna přišla v roce 1876, kdy se z mince stala zelená bankovka, kterou známe dnes. Na přelomu 20. století přestal být dolar pevně vázaný na stříbro. V roce 1945 vstoupil v platnost tzv. Brettonwoodský měnový systém, ve kterém působil dolar jako světová měna, která zajišťovala cizím vládám směnitelnost za zlato. V roce 1971 bylo ale všechno jinak, systém byl zrušen, a tak přestal být dolar vázán i na zlato a získal status „petroměny“. Stala se z něho měna s volným kurzem, na kterou jsou ale navázány další desítky měn.

Hodnota dolaru se sice mění, spolehlivé je zlato


Stejně jako dolar zažívá vzestupy a pády i zlato. V dlouhodobém horizontu se na něj ale mohou investoři spolehnout. A i proto je jedním z nejatraktivnějších dárků investice do zlata. A když je řeč o zlatu, nemyslíme pouze zlaté mince a slitky, je tu totiž i mnohem osobnější forma, a to zlaté dukátky ke speciálním příležitostem. Mince sloužily od nepaměti jako platidlo a medaile jako připomínka významných událostí. Jejich atraktivita daná uměleckým zpracováním a hodnota spočívající v obsahu drahého kovu z nich však zároveň učinily nevšední dárky, které zaručeně překvapí a potěší.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !