Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí hudebnice

25. 12. 2022 | Vaše příběhy
Krajina mého dětství byla kouzelná. Kysucká vesnička v údolí, v objetí hor. Kolem louky plné lučního kvítí, malá políčka, kde se většinou v tomto chudém kraji dopěstovaly jen brambory a řepa. Mnoho obyvatel si muselo hledat práci na Moravě. Muži většinou dojížděli do Ostravy, ženy do rožnovské Tesly.

Lidé měli k sobě blízko, vypomáhali si a také se uměli bavit. Vesnické tancovačky byly i několikrát v měsíci. Každá svatba nebo jubileum se patřičně slavilo. Na dvorku „opemtlené břízky“ a ve společnosti slavících alespoň jeden „harmonikář“. Nástroj se dědil z pokolení na pokolení. Někteří upřednostňovali „heligonku“, jiná klávesovou „pianovku“.

My doma měli malou harmoniku, na kterou táta s oblibou hrával, my, jako děti jsme mu při hře mačkaly klávesy, které byly zrovna „volné“. Maminka měla pak u vaření radost. Když přijela návštěva, sedávali jsme na dvorku, vařil se kotlíkový guláš, táta hrál lidové písničky, zpívalo se, povídaly se historky... K večeru už to byly ty strašidelné, takže my děti jsme se raději odebraly „na kutě“.

Když jsem nastoupila do školy, táta se rozhodl, že ze mne bude „harmonikářka“. Brácha byl ještě malý a navíc tíhnul ke sportu a byl tak trošku „hudební ignorant“. Malá harmonika byla již nepostačující, a tak se tatínek vydal na nákup nové do Žiliny.

Přijel až večer, notně „ovíněn“, ale nástroj neztratil a přivezl jej v pořádku. Když otevřel kufr, byla tam, krásná červená perleťově zářící - osmdesátibasová harmonika neboli akordeón. Táta nám hned zahrál pár uvítacích songů, ze kterých byla nejméně nadšená maminka. My děti jsme kolem něj „křepčily“ a zpěvem dokreslovaly trošku divokou večerní náladu...

Ráno jsem zaslechla, jak se rodiče radí, kdo mě bude na nástroj učit hrát. V té době, kolem roku 1960, nebylo tak jednoduché najít učitele. My měli to štěstí, že na škole působil pan učitel Marschalko. Velmi renesanční člověk, byl učitelem, varhaníkem, také vedl sbor, byl zpěvákem, dirigentem, sportovcem, dirigentem, kronikářem. S dětským sborem vystupoval po celém Slovensku. A právě tento pan učitel se rozhodl, že bude vyučovat několik žáčků hře na akordeon.

Ty nejlepší prostory se ukázaly být v jeho bytě. Zde žil ze svou manželkou Elenkou, která byla svého času mistryní Slovenska ve stolním tenise. Občas hrávali i spolu. Tatínek mi dokoupil stojan a také několik sešitů se skladbami, etudami, písničkami.

Pomalu a jistě se ze mě stávala rodinná harmonikářka. Pilně jsem doma trénovala, abych pak panu učiteli předvedla, co jsem se naučila. Pan učitel byl dost přísný a někdy jsem se i za dveřmi na rohožce modlila, aby mi dal jedničku. S děvčaty jsme totiž soutěžily, která jich dostane víc. Nakonec nás vždy trumfl spolužák Julo, tomu noty nic neříkaly, ale hrál z paměti jako virtuóz. My si musely úspěch „vydřít“.Pan učitel měl velmi silný hlas, nádherný a sytý bas. Stačilo jej trochu zvýšit a hned jsem se při hraní opravila.

Občas jsme si při hodinách vyprávěli, paní Elenka připravila voňavý bylinkový čaj a hned byla hodina příjemnější. Pan učitel nás připravoval i na vystoupení na různých školních akcích. Čas rychle ubíhal, skončila jsem ZŠ a na harmoniku si zahrála jen občas, když jsem se právě nedrtila na písemky na střední.

Když jsem se vdala, tatínek mi harmoniku daroval. Perleťová krasavice se mnou putovala na Moravu. S ní i sešity se skladbami. Zejména v době vánoční jsem nástroj vytáhla a zahrála si třeba vánoční píseň:
Nech znie hlas zvonivý z hrdiel
sťa čistý kov na nákove!
Nech je tento ľudu podiel
dar Vianociam na Makove.

Nikdy se ze mě nestala hudební virtuózka, ale harmonika se stala mou souputnicí životem. Byla u toho, když se mi narodily naše 3 děti, když rodiče odešli na věčnost.
Radovala se se mnou, když děti zdárně dokončily studia, „plakala“ se mnou, když mi před skoro 7 lety zemřel manžel a teď se mnou sleduje, jak rostou moje 2 vnučky Ellinka a Sárinka. Když jsem před časem vytáhla z kufru svou dávnou „přítelkyni“ a zahrála vnučce známou „etýdku“, zeptala jsem se: „Chceš ještě něco zahrát, Sárinko?“ Hbitě mi odpověděla: „No, babí, raději ne, jsi sice dobrá ,harmonikářka, ale ještě musíš hoooodně trénovat.“

A tak ve volných chvílích „trénuji“, ve svém věku už i jemnou motoriku při stlačování kláves, také „testuji“ páteř, protože nástroj je to dost těžký. Náročné skladby s mnoha „křížky“ i béčky jsem dávno vypustila z repertoáru. Zůstávají však milované lidovky, české, moravské i slovenské. Při hře vzpomínám na dětství, na pana učitele, na kamarádky, prožívám znovu nezapomenutelné situace, jsem zase tou malou holčičkou, která toužila po uznání a těšila ji každá pochvala. S harmonikou se moje duše otevírá vzpomínkám, ale také získám vzpruhu, když je mi teskno a život mě zabolí... Harmonika je mou věrnou přítelkyní, která je laskavá a tolerantní, nepeskuje mě za prstoklad a která vždy trpělivě čeká, kdy ji zase „pozvu“ na „vystoupení...“


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Domácí hudebnice:

Domácí hudebnice
Domácí hudebnice
Domácí hudebnice
Domácí hudebnice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil


Moc krásné vzpomínáníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jaruško, moc milé vzpomínání. Taky jsem vyrostla na malé "dědině", kam dlouho nejezdil ani autobus a muselo chodit se do vedlejší vesnice, odkud jezdil autobus a bylo tam spojení jak jsme my děti říkaly, s civilizací
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek, pěkné vzpomínky.
Obrázek uživatelky
profil
Hezké povídání
Obrázek uživatelky
profil
ráda poslouchám, když někdo hraje na tahací harmoniku, a i když nejsem zpěvačka, tak si s lidi i ráda zazpívám Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles