8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí měření tlaku je pro správnou léčbu zásadní, shodují se lékaři

17. 06. 2023 | Nemoci
Počet lidí trpících zvýšeným krevním tlakem je v České republice značný a lze předpokládat, že se stárnutím populace jich bude i nadále přibývat. Pro odhalení hypertenze a také její úspěšnou léčbu je přitom podle odborníků zcela zásadní měření krevního tlaku v domácím prostředí a sdílení těchto informací s lékařem.

Mnoho lidí se stále domnívá, že stačí nechat si tu a tam změřit tlak při návštěvě lékaře nebo v lékárně. To ale často nestačí, protože tlak se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je stres, fyzická aktivita, strava nebo denní doba. Navíc někteří lidé trpí tzv. syndromem bílého pláště, kdy mají u lékaře vyšší tlak než doma, což může mít za následek nadbytečné braní léků. Maskovaná hypertenze zase znamená, že pacient má u lékaře normální tlak, ale doma má vysoký tlak, což může vést k nedostatečné léčbě a zvýšenému riziku komplikací.

Domácí měření také pomáhá pacientovi zvýšit jeho motivaci a spolupráci s lékařem, protože vidí, jak se jeho tlak mění v závislosti na jeho chování a léčbě. Pacient se tak stává aktivním partnerem v péči o své zdraví.

Jak si správně změřit tlak doma a proč je to důležité?


měření tlakuMěření krevního tlaku je jednoduchý a neinvazivní způsob, jak zjistit, jak na tom jsou naše srdce a cévy. Vysoký krevní tlak je totiž jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt, mrtvice nebo srdeční selhání. Proto je důležité pravidelně si tlak kontrolovat a dodržovat doporučení lékaře. Leckdy jde totiž doopravdy o život, neboť vysoký krevní tlak ovlivňuje naše vnitřní orgány. Týká se přitom stále více lidí, a to i mladších. Mění se také limity, při kterých vysoký krevní tlak škodí zdraví:  „Poslední studie potvrzují, že nebezpečí hypertenze nezačíná od hodnot 140/90 mm Hg, ale k ochraně orgánů před změnami způsobenými hypertenzí je bezpečnější cíl 120–130/70–80 mm Hg.,“ varuje MUDr. Eva Kociánová, Ph.D., z I. interní kliniky – kardiologické LF UP a FN Olomouc























Validovaný tlakoměr a správný postup měření


Proto je vhodné si pořídit kvalitní a validovaný tlakoměr a měřit si tlak pravidelně doma. Tím získáte přesnější a spolehlivější údaje o vašem tlaku a můžete je sdílet se svým lékařem. Ten pak může lépe nastavit vaši léčbu a sledovat její účinnost.
Pokud chcete mít co nejpřesnější výsledky, musíte dodržovat několik pravidel při měření tlaku doma:

    • Používejte kvalitní a validovaný tlakoměr, který je schválený Evropskou společností pro hypertenzi (ESH) nebo dalšími odbornými organizacemi.
    • Před měřením se vyhněte kofeinu, alkoholu, kouření, jídlu nebo fyzické námaze alespoň 30 minut.
    • Měřte si tlak v klidném prostředí, sedněte si pohodlně na židli s oporou zad a nohy položte na zem. Ruku s manžetou položte na stůl tak, aby byla ve výšce srdce.
    • Manžetu si nasazujte podle návodu k použití na holé paži asi 2 cm nad loktem. Manžeta by měla být pevná, ale ne příliš těsná.
    • Během měření byste se neměli hýbat ani mluvit.
    • Měřte si tlak dvakrát (s odstupem půl až celé minuty) ráno před snídaní a dvakrát večer před večeří. Měřte si tlak vždy na stejné ruce a vždy si zapište obě hodnoty (systolický a diastolický tlak) a datum a čas měření. Některé moderní přístroje dokáží data zapsat sama do aplikace v mobilu přes bezdrátové připojení a ukázat křivku vývoje tlaku za vybrané období.
    • Sledujte průměrné hodnoty tlaku za týden nebo měsíc a porovnávejte je s cílovými hodnotami, které vám stanovil váš lékař. Pokud jsou vaše hodnoty vyšší nebo nižší než doporučené, kontaktujte svého lékaře a poraďte se s ním o změně léčby nebo životního stylu.


Zdroj, foto: Omron



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !