Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dřevitá vlna jako univerzální materiál

28. 09. 2022 | Zajímavosti
-Komerční sdělení-

S dřevitou vlnou se alespoň jednou v životě setkal už snad každý. Jedná se totiž o univerzální materiál, který má širokou škálu možností využití. Pojďme si krátce říci o tom, k čemu všemu se dá dřevitá vlna použít.

Obalový materiál


Je ekologická, zdravotně nezávadná a vypadá hezky. Nejen z těchto důvodů se jedná o oblíbený výplňový a fixační materiál při balení různých zásilek.

Pokud se správně použije, skvěle ochrání křehké zboží (porcelán, sklo, keramiku atp.). Neobsahuje prach, proto se nemusíte bát, že budou vaše produkty znečištěné.

dřevitá vlnaDíky svým vlastnostem se ale také používá pro balení těžkého a objemného zboží. Je dostatečně pevná, zároveň však flexibilní tak, že se přizpůsobí obsahu zásilky.

Pro svůj přírodní dekorativní vzhled je velmi vhodná jako součást dárkových balení, např. dárkových košů. Neobávejte se do ní uložit ani potraviny, nic se jim nestane. Ve dřevité vlně bude každý produkt vypadat luxusně!

Tip: Pokud si potrpíte nejen na estetičnost, ale dbáte i na šetrnost k přírodě, použijte pro dárková balení pouze přírodní materiály, jako je vlnitá lepenka, proutěné košíky apod.

Namísto plastových sáčků doporučujeme využít tzv. „pravý“ celofán. Je biologicky rozložitelný, nezávadný a nepropustí bakterie, vlhkost či oleje, proto bezvadně ochrání balený produkt.


Využití v zahradnictvídárkový koš


Při přímém kontaktu s vlhkou půdou mohou některé plodiny napadat různé plísně a hniloby. Z toho důvodu se používá dřevitá vlna jako podklad pro jahody, cukety, dýně, okurky a jiné. Dřevitá vlna má schopnost odvádět vlhkost po vláknech pryč na vnější stranu, kde prosychá a kolem plodů tak vytváří komfortní prostor. Díky vrstvě z dřevité vlny má půda menší tendenci rychle vysychat a zlepšuje se její úrodnost. Díky absenci prachu a zbytků kůry v dřevité vlně nehrozí, že by tento materiál napadali škůdci či houbové choroby.

Dřevitá vlna slouží také jako vhodný podklad pro již sklizené plody. Díky ní nedochází k otlačení nebo dalšímu fyzickému poškození plodů.

hmyzí domečekTip: Dřevitá vlna může být na vaší zahradě prospěšná i když zrovna nic nepěstujete. Znáte tzv. hmyzí domečky? Jsou nejen užitečné, ale slouží i jako dekorativní prvek. Určeny jsou k podpoře biodiverzity (především opylovačů). Ale zavděk mu vezmou třeba i pavouci – taktéž důležití pro ekosystém.

Takový domeček (či hotel) pro hmyz si lze snadno vyrobit svépomocí a jako výplň můžete použít právě dřevitou vlnu.
Možná po umístění hmyzího domečku na své zahradě žádné změny na první pohled nezaznamenáte, ale věřte, že pro přírodu tím děláte záslužnou činnost!

Využití v chovatelství


V neposlední řadě se dřevitá vlna využívá hojně v chovatelství, kde se používá jako podestýlka jak pro drobná, tak větší zvířata.

Dřevitá vlna skvěle izoluje teplo, odvádí vlhkost, neobsahuje chemické složky a je zbavena nečistot, tudíž nevyvolává alergické reakce.

Vaši domácí mazlíčci si ji určitě oblíbí pro její měkkost. I váš psí společník ji ocení ve své boudě spíše, než nějakou ušmudlanou matraci či deku, plnou breberek. Jen nezapomínejte dřevitou vlnu pravidelně a dle potřeby měnit za čistou!
dřevitá vlna























Výroba a likvidace


Dřevitá vlna se vyrábí hoblováním špalíků měkkého dřeva, nejčastěji smrkového. Používá se také dřevo borovicové, březové, olšové či lipové. Jednotlivé hoblinky mají délku cca 30–50 cm, šířku cca 1,5 – 5 mm a tloušťku zhruba do 0,3 mm.

Hoblinky se následně zbavují nečistot (zbytky kůry, prach) a lisují se do balíků či rašlových pytlů. Nejsou nijak dále chemicky ošetřovány.

Při prvotní manipulaci je třeba počítat se zvýšenou vlhkostí, protože vlna není dostatečně vysušována. Vlhkost však poměrně brzy mizí a materiál naopak dobře slouží k jejímu následnému odvádění.
Pokud pro dřevitou vlnu nemáte další využití, je možná likvidace několika způsoby.
Dřevitou vlnu můžete kompostovat, nebo vyhodit do kontejneru na bioodpad. Přírodě rozhodně neuškodíte, ani když vlnu vyhodíte do směsného odpadu. Ze všeho nejméně doporučujeme dřevitou vlnu pálit, stejně tak jako třeba shrabané listí.

Jak vidíte, dřevitá vlna je opravdu vděčný materiál a záleží jen na vás, jakým způsobem ji využijete!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík----Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles