8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dům hrůzy?

29. 12. 2013 | Vaše příběhy

Již řadu let bydlím v panelovém domě na sídlišti stejně jako miliony dalších Čechů. Dům je to poměrně slušný. Nájemníci se moc nestřídají, v domě se zamyká, dodržuje se noční klid, poctivě se uklízí společné prostory. S většinou obyvatel se pozdravíme, sem tam prohodíme nějaké to slovo a jdeme si po svých. Užší sousedské vztahy na výjimky nikdo moc nepěstuje. Dalo by se říci idyla.

Když slýchávám o problémových nájemnících v jiných domech, vždy toho nešťastníka polituji a v duchu si gratuluji, že bydlím v tak skvělém domě. Samozřejmě, i nám se nevyhnul jeden takový problémový, drogově závislý zlodějíček. To se v domě objevovaly pochybné existence, příliš se nezamykalo. Korunu všemu nasadil, když vytopil společné prostory, aby je následně vymaloval štětkou, kterou ukradl sousedce ze sklepa. Naštěstí to netrvalo dlouho a my jsme si oddechli. Oproti problémům v jiných domech vlastně banalita.

dům hrůzyPostupem času se však na našem bezproblémovém soužití začaly objevovat mráčky v podobě  nevyřčených obav. Obyvatelé domu začali stárnout. Najednou v domě začaly bydlet samy vdovy nebo manželské páry v důchodu. To se začaly vést u výtahu hovory o nemocech a dámy rozjely svou vlastní výzvědnou službu, proti které je i CIA banda amatérů. To je holt kolorit českého sídliště. S dalším stárnutím obyvatel se začíná projevovat problém současné medicíny. Ta nedokáže spoustu nemocí vyléčit, ale dokáže je léčit tak efektivně, že řada lidí může žít plnohodnotný život i s dlouhým seznamem nemocí. Takového člověka, pokud ho nedoběhne některá z jeho nemocí a nezahubí ho, tak se sice dožije krásného věku, ale také demence. K demenci vede řada onemocnění. Ať už je to vaskulární demence nebo některá z neurodegenerativních onemocnění – především Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby. Výskyt demence se v populaci neustále zvyšuje. Ze svého okolí vidím, že úspěšná léčba je taková, když se pacient nezhoršuje.

Z poslední doby mám přímou zkušenost se sousedem s Parkinsonovou chorobou, který žil u nás v domě sám. Viděli jsme, jak se po dlouhou dobu postupně zhoršuje. Všechny příznaky byly namířeny k němu, nás svým stavem nijak neohrožoval. Až jednou  nechal puštěný plyn a odešel z bytu. Zjistili jsme to, až když byl plyn silně cítit na chodbě a ve stoupačce. Shodou šťastných náhod zrovna přišla dcera, která měla klíče od bytu. Ani nechci domyslet, co by se mohlo stát, kdybychom to včas nezjistili. Soused brzy na to sešel a zemřel, tak tato příhoda neměla žádnou dohru. Chvíli byl klid, než jsem se dozvěděla, že hned tři sousedky jsou kandidátky demence. Všechny tři žijí samy, rodinou jsou navštěvovány sporadicky. První parkinsonička, dcera výše uvedeného souseda, ta je jen verbálně agresivní. Domovnice má Alzheimerovu chorobu. Vodu s ní chodí psát již vnuk, přesto nevybídne k vybrání nového domovníka. Nám je to žinantní ji sesadit z její oblíbené funkce. Vlastně k tomu ani nemáme důvod, když už přestala sledovat, kdo a jak často jezdí výtahem. Máme ji postavit v tváří tvář tristní vyhlídce a chtít po ní, aby se k tomu nějak postavila? Zatím jsme zvolili vyčkávací taktiku. Až nebude moci, tak bude odejita. To už jí to bude jedno. Třetí případ je nejzapeklitější. Paní byla odeslána k vyšetření na psychiatrii, kde byla prohlášena za zdravou. Nejsem si jista, co psychiatr vyšetřoval, protože její chování za normální nelze považovat. Sousedka je přesvědčena, že jí po bytě chodí cizí člověk, který jí tam zanechává věci, které v životě neměla. Údajně ji sleduje, tak téměř nevychází ven. Za poslední rok již 6x vyměnila zámek u dveří. Je přesvědčena, že se ji snaží někdo otrávit, tak vyhodila veškeré jídlo. Díky tomu razantně zhubla. Myslí si, že sousedé, kteří s ní nemají absolutně nic společného, ji sledují a vyhrožují jí. K tomu si vymyslela šílenou bajku o nevlastním dítěti jejího již 30 let mrtvého manžela, které se jí mstí. Mění své chování. Jednou pozve sousedku na návštěvu, podruhé jí zabouchne dveře před nosem. Poté přizná, že kdyby měla něco po ruce, tak ji praští. Rodina ji navštěvuje málo a problém nevidí, nebo nechtějí vidět.

Co ale máme dělat?

Rodiny s nimi nebydlí, ale my s nimi musíme žít pod jednou střechou. Přijde nám netaktní otevírat téma, co se s nimi stane, až nebudou moci žít sami a budou hrozbou pro sebe i pro nás. O takových věcech se přece nemluví. Raději se čeká, že se to nějak samo vyřeší. Chodí se kolem člověka po špičkách, šušká se o něm za rohem. Bojíte se zeptat rodiny, jak na tom vlastně je. Když se zeptáte, rodina má pocit, že se mícháte do cizích věcí. A nad tím vším se vznáší pach plynu jako Damoklův meč. Co tedy s takovým sousedem? Mávnout rukou, že to je holt stáří? Zlehčit situaci? Pokud včas nestihneme umřít, dožijeme se demence všichni? Vyřeší se problém tím, že před ním budeme zavírat oči a bagatelizovat ho? Přestane existovat, když nebude viděn? Máme právo tlačit na člověka, aby se sám vyjádřil, jak se o něj postarat? Nejrozumnější řešení by bylo, kdyby si takový člověk riziko uvědomil včas a vyjádřil se sám, jak chce, aby s ním bylo nakládáno. To by ale musela spousta lidí přestat myslet na to, co mají příbuzní dělat, až zemřou a zamyslet se nad tím, jak chtějí žít, než zemřou. Kdyby se před tímto problémem nezavíraly oči, mohlo by to být pro všechny jednodušší. Plyn lze vyměnit za elektriku. Rodina se může domluvit se sousedy, aby jim příbuzného pohlídali, a kdyby něco hrozilo, aby je včas upozornili. To je ale běh na dlouhou trať. Do té doby budu častěji chodit pěšky. Ne proto, že bych chtěla zhubnout, ale abych zkontrolovala, jestli někde neucítím plyn. No, přejte mi štěstí. Snad nevyletíme do vzduchu.

Iwen - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je opravdu k zamyšleníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za hezky napsaný článek. Také mám obavy, ale ne ze sousedů, protože víc jak polovina bytů je už prodaná novým majitelů, takže jsou to mladí lidé, ale bojím se sama sebe, že mi bude na stará kolena harašit.Smajlík Přece jen jsme panelák a co kdyby......Umřela mki máma a zůstal mi táta, který neměl nohy, byly mu amputovány z důvodu nemoci a musela jsem se nějak postarat. Já se léčila z rakoviny a nemohla jsem pečovat o tátu, který bydle 200 km od mého domova. Musela jsem to řešit důchoďákem. Nebylo to pro něj lehké a pro mě taky ne. Postupem času ho postihla stařecká demence. Sama nevím,co by jsem si s ním počala doma. Ale musela bych nějak. Nechci se dožít tohto stavu, to raději odejdu z toho světa dobrovolně, nějak, pokud mi to bude myslet tak, abych to mohla provést.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Stáří je v mnoha případech velice smutné.Můj 92letý tatínek trpí těžkou stařeckou demencí a po zlomenině páteře je velice těžce pohyblivý.Staráme se se sestrou o něho a tak vím,jak je ta péče náročná.Jak těžká je stálá aktivizace.Ale dejte takového člověka do léčebny.Bude jen ležet čekat na smrt.Sestřičky i kdyby se rozkrájely nemohou nikdy dát jedinci takovou péči,jakou sice velmi těžce,ale poskytnete v domácím prostředí.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za komentáře. Spousta rodin má takto postiženého člena a s tím i související starosti. Jen bych ještě chtěla říct, že jak je postup nemoci pomalý, tak je srašně težké poznat, kdy už člověk nezvládá starost o sebe. Dlouho dokáže fungovat stereotypně, ale hůře řeší nové věci. Někdy až když udělá nějakou botu, tak okolí zjistí, jak je na tom vlastně špatně. Přeji všem hodně zdraví. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi dobre napísaný článok hodný zamyslenia Smajlík.

Viem, čo je starať sa o človeka s Alzheimrom (mal ho môj otec), lebo hoci sa o neho dlhodobo starala po maminej smrti krstná mama, predsa len som ju raz do roka vystriedala, aby si aspoň trochu oddýchla.
Na vysvetlenie uvádzam, že sme vtedy žili v Lipt. Mikuláši a otec v Trnave, takže som s nemohla starať o neho ja - presťahovanie by nezvládol a navyše som chodila do práce a sám doma byť nemohol práve kvôli tomu, že nevedel, či pustil plyn, alebo otvoril okno a podobne.
Skrátka potreboval 24 hodinovú starostlivosť a kontrolu.

Hovorí sa, že čo vidíš na iných, čakaj aj u seba, zvlášť , keď je to v rodine.
Takže už teraz sa modlím (hoci som ateista), aby som "odišla" skôr, ako dospejem do takého štádia.

Takže všetkým, kto žije v blízkosti takto chorého človeka prajem, aby sa nič zlé nastalo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles