Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Elektronická doba

25. 03. 2017 | Vaše příběhy

Všimli jste si někdy, že dnešní doba je pomalu celá na heslo? Když chcete někomu napsat e-mail, musíte zadat heslo do své e-mailové schránky. Počítače máme také často zaheslované.

V nemocnicích zavedli tzv. PIN, kterým se prokáže blízký nemocného, aby o něm získal informace. Telefony si někdo zahesluje, aby v případě krádeže či ztráty nemohl nálezce nebo zloděj použít jeho kredit. Platíme platebními kartami opatřenými PIN kódem, a když chceme nahlédnout do školních známek našeho potomka, tak také elektronická knížka je na heslo. Strava v práci i ve škole je na kód, taktéž vstup do zaměstnání. Žijeme v elektronické době, která nás nutí vše zaheslovat a zabezpečit tak přístup k informacím pouze pro povolané.

Ten den jsem se rozhodla věnovat návštěvě své mámy. Mamka bydlí ve městě vzdáleném od mého bydliště cca třicet kilometrů. Domluvila jsem se s ní předem po telefonu.

„Ale já musím ráno k doktorce. Budu snad brzy doma. Pro jistotu si vem klíče od mého bytu a můžeš na mě počkat, kdybych se zdržela.“ Mamka mě informovala o svém časovém plánu a já souhlasila. Den před mou návštěvou se oteplilo a bylo téměř jarní počasí, a tak jsem se i den poté, když jsem se chystala za mamkou, oblékla velmi lehce. Už při cestě k autobusu jsem toho začala litovat. Foukalo a z nebe se najednou snášel sníh. Nechtělo se mi vracet domů a zmeškat tak svůj autobus. Musela bych odjezd o hodinu odložit. A tak jsem si přitáhla límec lehkého kabátku k obličeji, aby mě lépe chránil před nepřízní počasí, a choulíc se zimou vyčkala na příjezd autobusu.

Přijela jsem na hlavní autobusové nádraží, kde jsem přestoupila na tramvaj. Až nyní jsem si uvědomila, že jsem vlastně zapomněla vzít klíče od mamčina bytu. Ale bylo už pozdní dopoledne a já doufala, že mamka už bude od lékaře doma. Navíc pro návrat bylo příliš pozdě.

Vystoupila jsem a celá zkřehlá kráčela k domu, kde maminka bydlí. Zvonila jsem nadarmo, mamka byla ještě u lékaře. Klíče jsem neměla a mamka má i svůj vchod na číselný kód. Má od něj klíče, které mám i já, ale doma, a pak se dá vchod otevřít čtyřmístnou číselnou kombinací, kterou dobře znám. A tak si otevřu alespoň vchodové dveře a počkám na mamku v teple na chodbě domu, když už jsem klíče zapomněla.

Zvolila jsem číslo bytu a po něm daný kód. Nic. Dveře zůstaly zavřené a charakteristický bzučivý zvuk, který se ozývá při správně navolené kombinaci čísel, se neozval. Zkusila jsem to podruhé. Možná jsem se přehmátla. Setkala jsem se se stejným výsledkem. Zarazilo mě to. Takovou dobu jsem si takto dveře otevírala, a ono to nefunguje? Pak jsem zkusila kód zadat obráceně, odzadu dopředu. Nic. Zábly mě ruce a potřebovala jsem na toaletu. Jako naschvál nikdo z domu nevycházel, a tak mě nikdo nemohl pustit dovnitř. Mamka telefon k lékaři nenosí, to jsem věděla. Přesto jsem zkusila vytočit její číslo. Třeba udělala výjimku? Až na ulici jsem slyšela, jak telefon zvoní v jejím bytě. Tak jsem tam v tom mrazu a vlhku stála a stále zkoušela kombinovat čtyři čísla číselného kódu k otevření dveří. Nadarmo.

Před vchodem jsem strávila hodinu, když jsem konečně uviděla svou maminku, jak se blíží k domovu.

„Ahoj, co tu děláš? Proč jsi nešla do bytu?“ divila se.

„Zapomněla jsem si klíče.“

„Znáš přece kód?“ Mamka vrtěla hlavou a otevřela dveře klíčem. Neměla jsem čas jí nic vysvětlovat. Letmo jsem ji políbila a jen co odemkla byt, vběhla jsem přímo na toaletu. Až pak u kávy jsem se zeptala na kód.

„Vy jste ho změnili?“

„Kdepak, je stále stejný. To bych ti snad řekla, ne?“ Mamka pak vyslovila heslo, které otevírá dveře jejich vchodu, a já celá zkoprněla.

Já si totiž spletla dvě hesla a celou hodinu se snažila otevřít dveře číselným kódem své platební karty.

A tak vítej, nová dobo, dobo elektronická.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já bych se asi zcvokla..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš pravdu. Dnes je všechno jiné než za našich mladých let.Smajlík Když jsem byla nějaký týden v důchodu, začalo se mi stýskat po lidech. Našla jsem si úklid a balení balíků v jedné firmě. Dveře se tam otvíraly klíčem, ale hned za dveřmi jsem musela namačkat rychle kód, abych mohla dovnitř. Jednou jsem nebyla dost rychlá a poplašné zařízení začalo houkat, jenže houkalo ne uvnitř budovy, ale venku. Hrozně jsem se lekla a zapomněla čísla, jak jdou za sebou. Snažila jsem si na čísla vzpomenout, ale bylo to stále špatně. Naštěstí jeden zaměstnanec jel kolem autem a zaslechl houkání. Měl obavy, že se do firmy někdo vloupal, zastavil a vysvobodil mě. Od té doby jsem nosila v kapse číslo napsané na papírku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobře to dopadlo.Smajlík Kódů a hesel k zapamatování je moc.
Obrázek uživatelky
profil
hezké!
Ještě, že jsi několikrát špatně zadaným kódem ty dveře nezablokovala.
Obrázek uživatelky
profil
Úsměvné, pamatovat si všechny kody je dost náročné, roky naskakují a paměť ubývá. Hlavně že jste se sešly.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles