8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Empatie

15. 04. 2010 | Zajímavosti

Dá se tato vlastnost, schopnost, naučit? Měly by maminky od malička děti něčemu takovému učit?

Jak by to asi vypadalo? Maminka by prckovi na písku ukazovala jiného cvrčka, který by stál stranou a tvářil se smutně a vysvětlovala, že to je proto, že je smutný a cítí se sám. Potom by tomu svému malému navrhla několik variant, jak by mu mohl pomoci.

Následně by pak ve škole byly děti vyučovány empatii hlubší a hlubší. Učitelé, profesoři, lektoři, by promítali obrázky výrazů tváře a uváděli, že mohou znamenat to a to a některé další podružné poznatky.

Snad by to bylo dobré. Asi by to mnozí lidé potřebovali. A dost možná, že mnozí by si to i přáli. Ale asi většina těch, co touto schopností neoplývají, si to neuvědomují. Neznají ji, tak jim neschází. Jak říká moje maminka – “čert když našel křen, také si myslel, že je to nejsladší kořen na světě, protože jiný neznal.”

Vím ale z vlastní zkušenosti, že okolí těchto osob, by to vice či méně uvítalo.

Jak to, že někdo se podívá na člověka a ví přesně, jak se cítí a snad by se i dokázal nad jeho osudem rozplakat, jak se dovede vžít, ví přesně, co udělat a říct, aby pomohl. A jiný může sledovat vnitřní boj třeba i u nejbližší osoby a vůbec ho nenapadne, že se něco uvnitř odehrává a už vůbec si nedovede představit, jak by mu mohl pomoct.

Jsou lidé, kteří i v dospělosti přijdou do situace, při které prostě nevědí jak se chovat a co dělat. Nemusí to být jen v soukromí. Takoví lidé mají problémy i ve společnosti. Přijde situace a oni nevědí co dělat, co říct. Tuší, že se od nich něco očekává, ale prostě nenacházejí slova ani činy, kterými by situaci vyřešili.

Existuje pro tyto lidi nějaká pomoc?  Je to porucha, nebo jen vlastnost? Zabývají se empatií třeba psychologové nebo psychoterapeuti? Opravdu mě toto téma zajímá.

 


Ev6703 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Empatie:

Empatie
Empatie
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hodně se dá ovlivnit výchovou, ale pokud se takový človíček narodí, tak geny se ovlivňují těžce,co je jednou dáno...
Obrázek uživatelky
profil
ale někdy i přítěž. Empatici většinou nejsou zvědavci, dokážou odhadnout stav věcí i bez toho. Stačí se dívat a poslouchat, ne vyzvídat a být vlezlí. Je těžké vysvětlovat pocity empatiků někomu, kdo to nezažil.Můžu říct, že někdy je to spíše na obtíž, ale neutečete před tím.Dokonce se najdou lidi, kteří toho zneužívají a využívají.
Obrázek uživatelky
profil
ale důležitý je rozdíl mazi projevy empatie a zvědavostí a vnucováním pomoci. Ne každý je vždy ochotný je přijímat.
Obrázek uživatelky
profil
no a vyrostou z nich takový lidumilové jako jsou v Růžovce. Do každýho se budou srát a budou strašně zodpovědnýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles