8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fakta, které byste měli vědět o onemocnění ALS

13. 12. 2023 | Nemoci
ALS je onemocnění, které ovlivňuje funkci nervů a svalů. Většina lidí, kterým je diagnostikována ALS, je ve věku od 40 do 70 let s průměrným věkem 55 let v době stanovení diagnózy. Případy onemocnění se však objevují u osob mladších. ALS se vyskytuje o 20% častější u mužů než u žen. Avšak se zvyšujícím se stářím je incidence ALS rovnoměrnější u mužů a žen.

Fakta, které byste měli vědět


  • ALS není nakažlivá.
  • Přestože průměrná délka života osoby s ALS dosahuje v průměru zhruba dva až pět let od diagnózy, tato nemoc je proměnlivá a mnoho lidí může žít s onemocněním po dobu pěti let a více let. Více než polovina všech lidí s ALS žije více než tři roky po stanovení diagnózy.
  • během progrese onemocnění dochází k obtížím s chůzí, s oblékáním, psaním, mluvením, polykáním a dýcháním. Jak rychle a v jakém pořadí se to stane, je velmi různorodé.
  • Progrese není vždy přímočará. Není neobvyklé mít období trvající týdny až měsíce, kdy je stav nemocného stabilní. Existují i ​​velmi vzácné příklady, ve kterých dochází k významnému zlepšení a obnově ztracené funkce.
  • ALS se vyskytuje po celém světě bez rasových, etnických či socioekonomických hranic a může se dotknout každého.
  • Za zdravotní péči, vybavení a zdravotní péči v domácnosti může dojít k značným finančním nákladům. Je důležité, abyste byli informováni o všech možnostech sociální a jiných podpor.

ALS

Jsou popsány tři formy ALS:


Sporadická forma - nejběžnější forma ALS - 90 až 95% všech případů.
Familiární forma - vyskytující se vícekrát v jedné rodině (geneticky dominantní dědičnost), velmi malý počet případů - 5 až 10% všech případů.
Guamská forma - extrémně vysoký výskyt ALS byl zaznamenán v Guamu a v Trust Territories of the Pacific v padesátých letech minulého století.

Nejběžnější formou ALS je "sporadická" ALS. Nemoc si nevybírá, může postihnout kohokoliv. "Familiární" ALS znamená, že nemoc je dědičná. Pouze asi 5 až 10% všech pacientů s ALS má genetickou nebo dědičnou formu ALS. V těchto rodinách existuje 50% šance, že každé potomstvo bude dědictvím genové mutace a onemocnění se může rozvinout.

Léčba neexistuje


ALS je nesmlouvavou a neléčitelnou nemocí, která postihuje svalový aparát člověka. Toto progresivní onemocnění vede k postupnému oslabení svalů, což má za následek ztrátu citu v prstech, potíže s mluvením, chůzí, a nakonec vyústí v úplné ochrnutí. Mozek pacientů ALS zůstává činný, avšak jejich tělo se stále více uzavírá do nefunkčnosti. Nejtragičtější, je rychlost, s níž tato ničivá nemoc postupuje. Právě proto je velmi důležitá podpora pacientů a také osvěta veřejnosti, které přichází právě od spolku Alsa.


Zdroj, foto: Alsa


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !