8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Finanční trh: Rok 2015 v číslech a co se chystá v roce 2016

3. 01. 2016 | Finance
Rok 2015 přinesl kromě hypotečních rekordů a minimálních úrokových sazeb také řadu legislativních změn – v penzijním spoření či v životním pojištění. Rok 2016 by ho ale měl v tomto ohledu ještě předstihnout. V čem?  

Hypotéky:

Boom bude pokračovat

V letošním roce se očekává celkový objem hypotečních úvěrů kolem 175 miliard korun. Bude to nejvyšší číslo od roku 1995, kdy se začaly první hypotéky poskytovat.
Ptáte se na hlavní důvody: České ekonomice se velmi daří. Je nízká nezaměstnanost a lidé cítí větší stabilitu a jistotu ve svých příjmech.

Velkým lákadlem letošního roku jsou extrémně nízké sazby, které se pohybují jen lehce nad hranicí 2 % p.a.

Legislativa: Trhem zatřese zákon o úvěrech pro spotřebitele

Směrnice Evropské unie, kterou by mělo Česko implementovat do své legislativy 21. března 2016, bude mít dopad nejen na banky, ale také na zprostředkovatele a samotné klienty. Zavedení zákona může celkový objem hypoték mírně zbrzdit. Jak moc?

Nová pravidla se uplatní jak na již zákonem regulované spotřebitelské úvěry, tak i na dosud neregulované úvěry na bydlení. Bude se tedy vztahovat nejen na hypotéky, ale i na úvěry ze stavebního spoření, překlenovací úvěry, leasing, kreditní karty apod. Zákon navíc začne regulovat spotřebitelské úvěry malých objemů, tedy těch do 5 tisíc korun, které dosud často představovaly pád lidí do dluhové pasti.

Novinek bude celá řada. Jednou z nich je například požadavek na detailní posouzení finanční bilance žadatele, bank se to příliš nedotkne, ale nebankovní poskytovatelé budou muset být přísnější.


Více výhod ale přinese novela klientům. Jestliže si poskytovatel úvěru žadatele neproklepne dostatečně a ten pak bude mít problémy splácet, může se dovolat neplatnosti úvěrové smlouvy, a to až 10 let od uzavření smlouvy. Navíc mu stačí vrátit poskytnutou jistinu úvěru, ale jen „dle svých možností“. Je možné, že tato věta bude ještě upřesněna, ale s jistotou můžeme již nyní říci, že pokud klient využije tohoto práva, nebude muset platit ani úroky, smluvní pokuty a ani další náklady, které by měl platit v souvislosti s půjčením prostředků.

Plusem je, že banky budou muset podávat informace o úvěrech přehledněji. Nejdůležitějším ukazatelem bude celková nákladovost úvěru, tedy kolik za půjčení žadatel zaplatí.

Lidé navíc budou moci splatit úvěr na bydlení zdarma v případě zásadních životních situací. Půjde o případy úmrtí, dlouhodobé nemoci či invalidity dlužníka, jeho manžela nebo partnera, které by vedly ke snížení schopnosti spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr na bydlení.
Od přísnějších pravidel se očekává, že pročistí trh od nepoctivých poskytovatelů půjček, nabízet je bude moci jen ten, kdo bude mít povolení od České národní banky.

Investice: Češi věří více nemovitostem než fondům. Přesto fondy rostou.    

Objem majetku ve fondech na českém trhu stoupl jen za první tři kvartály o 44 miliard korun na 367 miliard. Celkově loni  přiteklo nejvíc peněz do smíšených fondů. Pro začínající investory jsou stravitelnější, protože akcie jsou schované uvnitř konzervativně se tvářícího fondu.
Češi stále spíše věří investování do nemovitostí. Nemovitost je zkrátka hmatatelnější než fond. Nízké úrokové sazby nahrávají tomu, pořídit si druhý byt na pronájem jako investici. Při dnešních cenách bytů ve velkých městech ale není lehké dosáhnout zajímavého výnosu.

Stručně: Co přinesl rok 2015, ale ukáže se až v roce 2016

V listopadu shodili poslanci pod stůl novelu zákona o pojišťovnictví, která měla přinést dlouho očekávanou regulaci provizí životního pojištění. Skutečně poraženým v tuto chvíli zůstal jen spotřebitel. Produkty jsou stále netransparentní a často předražené. Odpovědnost pojišťoven za ty, kterým platí provizi za prodej, je nulová. Prodávat pojištění může téměř kdokoliv. A v registru pojišťovacích zprostředkovatelů je 150 000 lidí, z nichž oboru skutečně rozumí maximálně pětina. Až rok 2016 ukáže, jak se bude tato regulace nakonec upravovat.

Prezident podepsal novelu zákona, kterou se vláda snaží zatraktivnit spoření ve třetím pilíři. Nově bude možné z doplňkového penzijního spoření vybrat peníze v 60 letech, tedy stejně jako v původním penzijním připojištění. Zároveň bude daňově výhodnější zvolit dlouhodobou penzi (nejméně 10 let). Další novinkou je možnost sjednat smlouvu na dítě, od roku 2017 pak bude vyšší daňový odpočet na vklady.


V roce 2016 budou definitivně uzavřeny fondy druhého pilíře, klienti dostanou peníze ve 4. kvartálu buď na účet, nebo do třetího pilíře. Doporučujeme spíše druhou možnost, jde přeci jen o úspory určené na penzi. Bude možné si zpětně doplatit odvody do 1. pilíře, ale tu využijí zřejmě jen odvážlivci.

Dochází k neustálému zdražování povinného ručení. Příčinou je nový občanský zákoník účinný od 1. 1. 2014 a nejistota pojišťoven. Při dopravních nehodách může dojít ke značnému poškození zdraví. Podle zákoníku nejsou nově stanoveny horní limity náhrady škody a očekává se, že výše částek za újmy výrazně porostou. Konkrétní verdikty ale zatím u soudů nepadly, není proto jasné, jaké částky budou soudy přiznávat. Havarijní pojištění naopak vlivem konkurenčního tlaku pojišťoven zlevňuje.

V roce 2015 došlo ke zpřesnění povodňových zón u jednotlivých pojistitelů. V mnoha případech proto dochází k přestupňování jednotlivých míst pojištění, bohužel většinou k horšímu. Dochází tak nejen ke zdražení již uzavřených pojistných smluv, ale také k podání výpovědi právě rizika záplava a povodeň u již pojištěných nemovitostí. To s sebou může nést velké problémy v případě vinkulací u bank, které požadují i pojištění záplavy a povodně.

Velké změny přinesla letos také lednová novela zákona o daních z příjmů, která zavedla dva nové daňové režimy – režim s daňovým zvýhodněním a režim bez daňového zvýhodnění. Lidé si museli zvolit, zda chtějí mít smlouvu, která umožňuje mimořádné výběry, nebo chtějí čerpat daňové výhody. Aktuálně se vyplatí, aby provedli kontrolu a případnou změnu daňového režimu. Na smlouvu, která je v režimu bez daňových výhod, nesmí přispívat zaměstnavatel. U smlouvy, která je v režimu bez daňových výhod, klienti v lednu neobdrží zasílané potvrzení o zaplaceném pojistném, které sloužilo ke snížení základu daně. A kolik mohou ušetřit.

Na začátku prosince u nás začala platit evropská regulace mezibankovních poplatků za platby kartou. Dosud se poplatek obchodníka pro banku, která platební kartu vystavila, pohyboval těsně nad jedním procentem z placené částky. Nově je stanoven horní limit pro debetní kartu 0,2 % z platby, u kreditní karty na 0,3 %. Cílem je podpora plateb kartou a zlevnění služeb a zboží. Praxe ale ukazuje, že situaci využijí hlavně velcí obchodníci.

Zdroj: Partners


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !