8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Generační souznění

29. 07. 2023 | Vaše příběhy

Vyrůstala jsem v česko-slovenské rodině. Na jednu i na druhou stranu jsme to my děti měly k babičkám a dědům poměrně daleko a stýkaly jsme se většinou jen o prázdninách, nebo když rodiče chodívali vypomáhat svým rodičům třeba při polních pracích.

Žádné vztahy nejsou bez mráčků, řeší se mnoho záležitostí, a to milých, ale občas vypadnou i „kostlivci ze skříní“... Ne vždy, jak jsem předeslala, máme ke své rodině blízko. Někdy je potřeba procestovat i stovky kilometrů. Mladí lidé se častokrát za prací odstěhují i do jiného státu. Ale vždycky se najde možnost, jak vztahy napříč generacemi utužovat. Poslední větší rodinné setkání u nás proběhlo v lednu.

Ze své pozice babičky mohu potvrdit, že blízkost mladších generací je pro nás životně důležitá. Vyměňujeme si názory, navzájem si pomáháme... Rádi si posedíme i venku při vaření guláše nebo u grilování. Zabavíme se všichni a já se dozvím novinky ze školy, ze světa elektroniky, zabředneme i do politiky nebo pracovních záležitostí. 

My starší se takto udržujeme v kondici. Vnučky mě častokrát doslova „dorazí“ dotazy všeho druhu a jejich bonmoty pak baví celou rodinu. Mladší vnučka Ellinka bydlí na Slovensku, ale před pár dny jsem si ji hezky užila. Žasla jsem, jak se změnila, jak je rozumná i vtipná. Pomáhala mi v kuchyni, pak si hrála s hračkami starší vnučky Sárinky a moc se jí zalíbilo otevírací zrcátko. Tak jsme zašly do drogerie a ona si vybrala růžové zrcátko a když jej u pokladny otevřela, aby zkontrolovala, zda funguje, podívala se do něj a hlasitě pronesla památnou větu:Zajtra budem pekná“. To v mém případě by znamenalo návštěvu kosmetického a kadeřnického salónu, lifting a operaci očních víček, smála jsem se ještě večer! Sárinka v jejím věku bodovala zase s touto příhodou. „Maminko, když ti posledně vypadla řasa, já vím přesně, co sis přála... No, určitě, abych už byla hodná!   A já ti mohu už teď potvrdit, že tohle přání se ti nikdy nesplní...“

Podobných průpovídek mám v rodinných kronikách /3/ zaznamenáno bezpočet. Tyto citáty, fota a příběhy uchovávám pro další generace. To, aby i mí pravnuci a další pra pra věděli, že naše rodina držela pospolu, dovedla se semknout, když bylo zle, ale se také bavit a zasmát se. Moc se mi líbil také poslední citát mladšího syna. V cizině se nám se starším synem porouchalo auto a on vše popsal bratrovi přes sociální síť. Vzápětí přišla odpověď s veselým „smajlíkem“: „Když je s tebou naše máma, vše dobře dopadne“. A stalo se, že jsme se pak i šťastně vrátili.    V současnosti vypomáhám v sociálních službách a při své práci také nahlížím do životů v jiných rodinách. Mám velkou radost z toho, že většinou rodina funguje, jak má. Senioři jsou ohroženou generací, trápí je zdravotní, psychické problémy. Láska a péče dětí, vnuků i dalších příbuzných, je pro ně tím nejideálnějšímlékem“ bez předpisu. Zrovna dnes jsem byla v rodině, kde žijí 3 generace v domku se zahradou, zvířátky. Tak dobře jsem se dlouho u nikoho necítila.

Všichni mladí by měli mít na paměti, že pokud budou mít to štěstí, také zestárnou a budou je trápit neduhy a my starší lidé nezapomínejme poděkovat, usmát se, nabídnout společnost i pomoc, pokud jsme toho schopni. Někdy i laskavé slovo je hojivým balzámem.


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Generační souznění:

Generační souznění
Generační souznění
Generační souznění
Generační souznění
Generační souznění
Generační souznění
Generační souznění
Generační souznění
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek a pravdivě.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané - přeji ještě mnoho krásných chvil a radosti s celou vaší rodinou Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké milé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný a pravdivý článok Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil


Moc pěkný příběhSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles