Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Geocaching – Hra na poklad pro děti i dospělé

15. 10. 2011 | Zajímavosti
Máte rádi dobrodružství, hledání pokladů, procházky a trochu napětí? Jste féroví, umíte držet tajemství a máte duši dítěte? Pak je úúúplně jedno, kolik je vám let, jestli jste sportovci nebo peciválové! Vyrazte s námi na geocaching!

Co je to geocaching? Jednoduše řečeno se jedná o hledání pokladu podle GPS souřadnic. Co budete potřebovat? Trpělivost a GPS navigaci. Stačí i ta nejjednodušší navigace, ale pokud ji nemáte, nevěšte hlavu, můžete poklad hledat i bez ní, jen to bude vyžadovat delší přípravu.

Co můžete od takového výletu očekávat? Tak předně si nemyslete, že najdete nějaký skutečně hodnotný poklad! Protože se jedná hlavně o aktivitu pro mládež a rodiny s dětmi, většinou naleznete drobnost jako arch nálepek, zahraniční minci, píšťalku, hračku z Kinder vajíčka a podobně. Jde tedy o překvapení a o radost ze hry samotné! Poklad by měl být umístěn na nějak zajímavém místě (nebo při jeho hledání procházíte atraktivní lokalitou).
Takže jste připraveni? Ještě ne! Musíte si připravit něco malého, co ve schránce necháte pro další hledače místo vámi nalezeného pokladu. Může to být téměř cokoliv – samozřejmě určeno dětem, ne tedy například nůž či zapalovač.

Také se vyhněte potravinám a podobně. Tak a vyrážíme! Nejprve si na internetu najděte jednu z mnoha stránek zabývajících se geocachingem. Stačí do libovolného vyhledávače zadat klíčové slovo „geocaching“. A pak už si můžete vybírat! Pro začátek si zvolte co nejjednodušší kešku (tak se mezi hledači označuje poklad). Doporučuji si přečíst její historii. Tam totiž najdete, kdo a kdy ji naposledy navštívil (většinou je to jen několik málo hodin až dní), ale také jestli se mu hledalo dobře a zda výlet stál za to. Často se také dozvíte podrobnější informace, kde hledat, ale přesné umístění nečekejte!
Jakmile si vhodnou kešku zvolíte, zadejte její souřadnice do navigace. Co dělat, pokud navigaci nemáte? To je snadné! Stáhněte si na počítači program Googleearth (najdete jej opět snadno, zadejte název do vyhledávače) a souřadnice vyhledejte v něm. Pak si je zaznačte například do mapy a můžete vyrazit! :-)

A jde se do terénu. Ti, co mají navigaci, vyhledají poklad dle ní. Upozorňuji, že mnohé navigace nejsou příliš přesné, budete hledat v okruhu i několika metrů (na jednom místě vám může navigace ukazovat 2 metry na sever a o chvíli později na tomtéž místě 7 metrů jihozápadně). Poklad pravděpodobně neuvidíte hned. Budete muset například odklopit kámen, rozhrnout keř, sáhnout do dutiny stromu (pozor na prstíky!). Schránka s pokladem je obvykle plastová krabice, v níž kromě pokladu najdete také sešitek, kam se jako úspěšný kešer (hledač) zapíšete. Ze schránky si vezmete poklad, pokud je jich tam více, vyberete si jeden, a na oplátku tam zanecháte něco vy. Jestliže se vám nic nelíbí, nemusíte měnit! Pak schránku pečlivě ukryjte na stejném místě!!! A večer nezapomeňte přidat na internet svůj komentář k příslušné kešce.

A ještě jedno upozornění na závěr. POZOR NA MUDLY!!! Mudlové jsou lidé, kteří nehledají... Ti vás nesmí vidět! To bývá někdy nejnáročnější z celého hledání! Některé kešky se ukrývají i na frekventovaných místech (nádraží, náměstí, park...). Ty je pak lepší hledat ve večerních hodinách.
Tak co říkáte, zkusíte si geocaching i vy?


Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hehe nevedela som ze aj na chytrej zene najden clanok o geocachingu Smajlík aspon som zistila ze nas je tu viac co radi hladame poklady Smajlík
ja to s priatelom robim pomalicky 2 roky
uz si podla toho zacinme planovat aj dovolenku...tak sme navstivila zaujimave miesta u nas o ktorych sme ani netusili

mile kacerky/keserky...tak by sme mali pomenit swg a cwg Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už to také děláme přes tři roky, ale opravdu rekreačně. Nemáme PM, nehoníme se za FTF Smajlík ale pozor, už jsme založili naši první keš "kladenská mandelinka". V keších měníme jen CWG, TB a GC, Konderšrot nebereme a nevkládáme. Skvělá zábava pro celou rodinu. Doporučuji!
Obrázek uživatelky
profil
Zdravím kačery!Smajlík
Též jsem jedna z nich Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
T - no jo, vloudilo se mi tam jedno T. Tak pardon! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsme se před třemi lety a nelitujeme toho Smajlík Ne že bychom tomu propadli jako někteří jiní ,,kačeři", ale jako zpestření výletů nebo dovolených je to super Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles