Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Goyovy přízraky

26. 10. 2009 | Knižní tipy

Název knihy: Goyovy přízraky
Autor: Miloš Forman
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2006
Formát: 206 x 135 x 25 mm
Vázaná vazba
Počet stran: 256 str.
Cena: 229 Kč

Dvorní malíř Goya je pro své umění portrétovat velmi vyhledáván ve vysoké španělské společnosti. Mladý inkvizitor Lorenzo v jeho dílně zahlédne portrét dcery bohatého obchodníka. Dívčina nevšední krása ho upoutá natolik, že se jí snaží zachránit, když je inkvizicí obviněna z kacířství...

Goya a jeho přízraky

goyovy-prizraky

Španělský malíř a rytec Francisco José de Goya y Lucientes se narodil se narodil 30. březen 1746 ve Fuendetodos a vyrůstal v Zaragoze, později však nejvíce času trávil v Madridu. Když mu bylo čtrnáct let, vstoupil do učení k příteli svého otce, malíře Josécandy. Posléze se stal dvorním královským portrétistou a kromě „oficiální tvorby“ vytvořil řadu děl předbíhajících svou dobu, např. cyklus osmdesáti rytin nazvaných Rozmary. Po nástupu Naoleona na trůn se uchýlil do ústramí.

Román a film Goyovy přízraky těží z posledního období Goyovy tvorby, kdy hluchý umělec vytvářel tzv. Černé malby, plné děsivých scén naznačujících snad i obavy z blížící se smrti. Ta nastala 16. dubna 1828 v Bordeaux a více jak osmdesátiletý umělec zemřel nejen hluchý, ale také slepý.

Ukázka z knihy:

Ines má podat důkaz, že mluvila pravdu. Svlékli jí pláštěnku a šaty, zuli obuv i punčochy. Má na sobě jen zašlou modrou tuniku vězeňkyně. Je jí příliš velká. V doprovodu dvou zakuklených mnichů vkročí do klenuté místnosti, ještě tmavší než ta, kde ji vyslýchali.
Čekají zde dva mlčenliví muži se silnými chlupatými pažemi, s odhalenými obličeji, kteří nejsou mnichy. Alespoň nejsou oděni v kutnách. Před nimi visí ze stropu provaz.
Za příchozími vstoupí písař se svým materiálem. Vybírá místo a dýchá si na prsty. Stolek si přinesl s sebou. Vrací se do chodby pro kalamář a brky. Všechno kontroluje. Stolek je rozviklaný a to ho rozčiluje. Složí arch papíru na osmkrát a podloží jednu nohu. Je to lepší, ale nedokonalé.
Pro Ines minul čas údivu a zvědavosti. Třese se zimou a strachem.Inkvizice. Ano, tak tady to je ona. Už nejsme v říši pověstí a legend. Tady se pravda odhaluje v utrpení. Ještě tomu nedokáže uvěřit.
Mniši, kteří ji přivedli, z ní jediným pohybem strhnout tuniku. Stojí tu nahá. Bílá kůže vypadá tak zranitelně. Nezapláče. Jen si rukama zakryje břicho a pohlaví. Skrčí ramena, stiskne k sobě nohy.
Pět mužů, kteří ji obklopili, ji pozorují, ale jejich pohled  se nutí do lhostejnosti, odtažitosti. Obdrželi instrukce, dovedou v nich uhasit stopu ohně. Pokud je tělo dívky, kterou dosud oko muže nespatřilo nahou, překvapilo, líbí se jim, nebo je vzrušuje, nedají na sobě nic znát. Konají svou práci.
Vyšetřovatel se ještě jednou Ines zeptá, zda řekla pravdu a zda je ochotna to dokázat. Přikývne a zašeptá, že ano. „Uvidíme," opáčí mnich. Na jeho znamení oba pomocníci koncem provazu svážou Ines obratně a bez odporu zápěstí za zády. Ruce má teď v úrovni beder.
"Uvidíme, " opakuje mnich.
Provaz prochází přes kladku, připevněnou uprostřed klenby. Mnich dá znamení vykonavatelům, které je správnější nazvat katy. Ti za provaz zatáhnout, napřed dost mírně. Ruce Ines stoupají podél jejích ad. Bolí to, sténá, ale špičkami nohou se dosud dotýká země. Vyslechne otázku zopakovanou ještě jednou a odpoví:
"Přísahala jsem při těle Kristově! Nelhala jsem, co bych měla skrývat?"
Katani na nové znamení mnichů znovu zatáhnout za provaz. Tělo Ines se vypne do oblouku. Nohy ztratí kontakt se zemí. Stěží může dýchat, rozpláče se...

Tuto knihu Goyovy přízraky zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Alpress.

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Goyovy přízraky:

Goyovy přízraky
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný film,doba zlá-ale moc zdařile natočený snímek.Všem doporučuji.
Obrázek uživatelky
profil
já měla to štěstí,že jsem četla jak knížku, tak viděla i film. obojí je skvělý zážitek, můžu jenom doporučit
Obrázek uživatelky
profil
Také máme tento film doma...a musím říci, je to prostě nádherný film, taková byla doba...až jsem z toho příběhu měla opravdu husí kůži....moc se mi líbil.....
myslím si že kniha může být ještě lepší...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem viděla film na DVD.Mám to doma.Zajímavý film.
Obrázek uživatelky
profil
videla jsem DVD zajimavy a hezky film
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles