Borůvky - víte o nich všechno?Borůvky - víte o nich všechno? Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.08. 2025
Dnes má svátek Sandra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Grilovací sezóna v plném proudu. U Čechů vedou grily na uhlí

5. 08. 2025 | Zajímavosti
Zahrady, terasy i balkóny po celé zemi plní každé léto vůní grilovaných pochoutek. Správný výběr grilu je přitom základem úspěchu. Gril na dřevěné uhlí vlastní 35,9 % Čechů, zatímco elektrické grily volí 31,5 procent a plynové modely 12,5 procent. Jak si vybrat ten správný gril a na co při koupi nezapomenout?

Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzduchu s přípravou lahodných pokrmů. Nejde však jen o samotnou přípravu jídla, ale o celý zážitek, který sdílíme s rodinou a přáteli, případně s kolegy z práce. Proto je důležité vybrat si takový gril, který bude vyhovovat našim potřebám, finančním možnostem i prostoru, kde ho budeme používat.

Na trhu najdeme tři hlavní typy grilů – na dřevěné uhlí, plynové a elektrické. Každý z nich má své výhody i nevýhody, kterých bychom si měli být vědomi před samotným nákupem. Rozdíl je především ve vnímání chuti z aromatických látek – tedy v tom, co z jídla odkapává na žhavý podklad. U dřevěného uhlí bývá žhavý povrch rozprostřený rovnoměrně, takže tuk a šťávy reagují s horkým uhlím a vzniká ta typická grilovací vůně. Plynový gril toto částečně simuluje pomocí lávových kamenů nebo flavorizérů (aroma lišta), ale výsledek není tak výrazný. Pro začátečníky je ideální plynový gril, je rychlý a snadno ovladatelný. Gril na dřevěné uhlí je sice levnější na pořízení, ale jeho provoz je dražší a vyžaduje více zkušeností.

Pro rodinu o čtyřech členech se doporučuje gril s grilovací plochou minimálně 50x35 centimetrů. Neméně důležitá je kvalita materiálů. Kvalitní gril by měl vydržet několik sezón, proto se vyplatí zaměřit se na provedení grilovacích roštů, které by měly být ideálně z litiny nebo kvalitní nerezové oceli.

Pro přípravu větších kusů masa je vhodný gril s poklopem. U některých surovin jako kuře vcelku nebo větší kusy masa se hodí gril s poklopem. Poklop funguje podobně jako horkovzdušná trouba – udržuje stálou teplotu a zajišťuje rovnoměrné propečení.

Zajímavým trendem jsou grily na dřevěné pelety. Dřevo má nezaměnitelné aroma, ale je nejvíc závislé na kvalitě materiálu a počasí. Pelety kombinují výhody tradičního aroma s jednodušší obsluhou.

.

Zdroj, foto: Planeo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles