Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

HMYZÍ otázky

6. 07. 2016 | Zajímavosti
Znáte to, děti jsou zvídavé a to jejich věčné PROČ? dokáže občas i dospělého člověka pěkně zaskočit. A přitom jde ve většině případů o tak jednoduchou a logickou otázku. S nadcházející sezónu hmyzu se nabízí takových otázek několik - vyzkoušejte si, zda byste na ně i vy dokázali odpovědět!

1) Proč bolí, když mě bodne vosa?


Vosa bodá z důvodu obrany či útoku. „Má speciální žihadlo, na které je napojen jedový váček, který obsahuje směs látek působících jako toxiny.“ říká Mgr. Kateřina Jůzová, entomoložka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Čím více se cítí ohroženy, tím bolestivější je pak vosí bodnutí. V jedovém sáčku je také obsažen feromon, kterým vosy svého nepřítele „označkují“, aby upozornily další vosy na nebezpečí a ty mohly nepřítele snáze zacílit.

komár2) Proč komáři létají hlavně večer?


Je to z toho důvodu, že jsou malí a horké letní teploty vysilují jejich malé tělo. Musí totiž umět dobře hospodařit s vodou, aby nevyschly. Přes den proto většinou odpočívají - ideálně někde v místě s vyšší vlhkostí, tudíž nejčastěji u rybníků či bazénů. Jejich aktivita proto začíná až se západem slunce.

3) Padají klíšťata ze stromů?


Tento velmi rozšířený mýtus není pravda. „Klíšťata se pohybují pouze nízko nad zemí, kde číhají na své hostitele – tedy na nás a zvěř. Na stromy nelezou. Může se sice stát, že klíště nalezneme i na horní části těla, je to ale z toho důvodu, že si buď lehneme do trávy, případně nahoru klíště doleze po oděvu či pod ním. Určitě je tedy vhodné chránit před klíšťaty celé tělo účinným repelentem.

4) Proč mě komár vždycky najde?


Při hledání hostitele se komáři orientují především čichem. Mají k tomu uzpůsobený speciální orgán na tykadlech. Ten slouží k rozpoznávání různých pachů a také k detekci oxidu uhličitého, který vydechujeme a díky tomu jsme pro něj poměrně snadným cílem.

5) Co dělají klíšťata v zimě?


Všechny stádia klíšťat (larvy, nymfy i dospělci) přes zimu přezimují. Mohou být nasátí či nenasátí, to nehraje žádnou roli. Většina tedy přežívá a k aktivnímu životu se vrací s prvními teplotami nad nulu. Jejich hlavní sezóna pak trvá od března do září.

Zdroj: Diffusil


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !